Ползите от зелените ябълки, изядени на гладно

Една зелена ябълка изядена на гладно спомага стабилизирането на нивото на кръвната захар, което е много важно за болните от диабет или хората предразположени към това заболяване
Ползите от  зелените ябълки, изядени на гладно

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Със сигурност сте чували поговорката “една ябълка на ден държи доктора далеч от мен”. Това е вярно и за зелените ябълки. Всички сортове ябълки притежават редица полезни за здравето качества, но зелените съдържат протеини, витамини, минерали и фибри.

Те са добре известни със своите ползи за организма – борят се с храносмилателните проблеми, съдържат малко количество добър холестерол, регулират нивото на кръвната захар и подобряват апетита.

Зелените ябълки , изядени на гладно, ще ви помогнат да се радвате на добро здраве всеки ден.

Високо съдържание на антиоксиданти

Зелените ябълки са един от основните източници на флавоноиди в западните диети , освен това са богати на витамин С. Флавоноидите, съдържащи се в най-големи количество в тези ябълки, са цианидин и епикатехин. Тези флавоноиди и витамин С действат като антиоксиданти и премахват свободните радикали, увреждащи клетките.

Предимството на яденето на зелените ябълки на гладно е, че позволяват на тялото ви да се бори с тези вещества още от началото на деня. Това спомага образуването на здрави клетки и намалява риска от хронични заболявания.

Зелените ябълки са едно от най-добрите средства за борба със сърдечно-съдовите заболявания както и с диабета.

Насърчават отслабването

Изяждането на една ябълка на гладно помага на хората, които се опитват да отслабнат. Съдържат малко калории – около  80  в една ябълка , а голямото количество фибри помага да се справите със сутрешния глад.

Въпреки че една зелена ябълка няма да ви е достатъчна, за да се нахраните. Най-добре да я изядете веднага след като се събудите, за да активирате метаболизма си преди закуска. Изяждайки ябълката по този начин позволявате на разтворими те й фибри  да насърча т работата на стомашно-чревния тракт .

Така ще се чувствате по-сити и ще изядете по-малко храна на закуска.

Регулират кръвната захар

Една зелена ябълка изядена на гладно с помага стабилизирането на нив ото на кръвната захар, което е много важно за болните от диабет или хора та предразположени към това заболяване .

Запомнете, че докато спите, метаболизъмът ви продължава да работи и панкреасът ви може да срещне проблеми с регулирането на кръвната захар в организма.

Тъй като  зелените ябълки са богати на разтворими фибри,  яденето им на гладно забавя усвояването на захар та в червата като този ефект трае през по-голямата част от деня.

Има проучвания показващи, че жените изяждащи по една зелена ябълка на гладно имат 30% по-малък шанс от развитие на диабет тип II. Според лекарите трябва да консумираме 28 грам а фибри на ден. Една зелена ябълка съдържа 5 грама фибри.

Приети на гладно те улесняват функционирането на организма като цяло през останалата част от деня.

Зелените ябълки се грижат за здравето на зъбите

Нормално е да забравите да си измиете зъбите , ако сте се прибрали късно през нощта .

Ако това ви се случи, можете да изядете една зелена ябълка на гладно и да се възползвате от кората й, съдържа ща много фибри стимулира щи образуването на слюнка.

Така ще намалите количеството на бактериите в устата си, атакуващи зъбите ви и водещи до появата на кариеси. Това е полезен навик, въпреки че ще измиете зъбите си след закуска. Защото така ще предотвратите образуването на твърде много бактерии, хранещи се с подсладителите от закуската ви.

Регулират сърдечния ритъм

Друга причина зелени те ябълки да се ядат на гладно е малко по-високото им съдържание на калий в сравнение с това на другите видове ябълки. Калият е електролит, който балансира клетъчната влага.

Това е изключително важно за постоянното равномерно биене на сърцето. Ако не приемате достатъчно калий през деня, рискувате сърцето ви да не може да поддържа правилния си ритъм.

Учените казват, че имаме нужда от 4 , 700 милиграма калий на ден. Всяка зелена ябълка съдържа 115 милиграма калий. Това количество е достатъчно, за да бъде сърдечния в и ритъм стабилен още от началото на деня.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Rubén Mühlberger. Tragos genéticos: 50 fórmulas para sanar tu cuerpo. Punto a Partes, 2018.
  • Francesc Fossas. Qué comer: consejos y curiosidades de la nutrición. Océano Ámbar,2008.
  • Jorge Pérez Calvo. Nutrición energética y salud: Bases para una alimentación con sentido. Penguin Random House Grupo Editorial España, 2016.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.