Защо карантината е необходима в случаи като коронавирус?

Карантината е високо ефективна мярка за предотвратяване на разпространението на коронавируса. Всеки, който се съмнява, че е изложен на опасност от вируса, трябва да се подложи на карантина, дори и ако няма симптоми и мисли, че е в добро здраве.
Защо карантината е необходима в случаи като коронавирус?

Последна актуализация: 08 април, 2020

Засега, най-ефективната мярка за контролиране на разпространението на коронавируса е карантината. Няма конкретни лекарства за това заболяване и няма ваксина срещу него. Поради тези и други причини, карантината е най-добрата мярка за предпазването на повече хора срещу излагане на опасност.

Поне засега, това, което прави коронавируса (COVID-19) по-опасен, е това, че е вирус, за който специалистите нямат достатъчно информация. Това е нов и следователно те не знаят как може да се развива. Освен това, карантината е чудесна предпазна мярка.

Това, което са разкрили специалистите, е това, че COVID -19 е изключително опасен, ето защо се разширява бързо, както стана в Китай, Корея и Италия. Неговото ниво на смъртност не е ясно, защото докато е между 2 и 4% в Китай, останалата част от света не показва същите данни.

Карантината и изолацията

Първото нещо, което трябва да се уточни е, че изолацията не е сходна с карантината. Изолацията е задължителна мярка, която се предприема когато един човек е диагностициран с коронавирус. Когато това се случи, те трябва незабавно да избягват всякакъв контакт с други хора.

Един човек с коронавирус ще изпита симптомите от три до шест седмии, като през това време трябва да бъдат напълно изолирани от околните. Идеално е това, че ако заразеният човек живее с други хора, той трябва да живее на друго място докато не отмине болестта.

Ако това не е възможно, препоръчително е да изолирате болния човек в стая и да нямате контакт с него. Те трябва да имат своя собствена тоалетна и да избягват споделянето на чинии, кухненски прибори, спално бельо или всякакви инструменти. Хората около тях трябва да използват специализирани хирургически маски. При тежки случаи, пациентът трябва да бъде преместен в болница с линейка, не с някакъв друг вид транспорт.

Карантината:дефинфектант и маска за лице

Употребата на дезинфектант за ръце и маска за лице допълват изолационните мерки при пациенти, които биха могли да са заразени.

Карантината за коронавируса

Карантината е мярка, която се прилага на хора, които нямат болестта, но са влезли в контакт с някой, която я има или би могъл да я има. Това се отнася за хора, които са пътували на места, където има ясно изразени огнища на коронавирус.

Не е задължително един човек да има симптоми, за да се наложи да преминат на карантина. Едно просто съмнение, че е имал контакт с болен човек, е достатъчна причина да минат в карантина, защото вирусът има различни инкубационни периоди и невинаги води до видими симптоми.

В тези случаи, несериозното отношение е много опасно. Най-голямата опасност е хората, които са били подложени на COVID -19 и решават да не предприемат предпазни мерки, защото се чувстват добре. Те биха могли да имат този вирус и да го предадат на хора, които са силно уязвими, рискувайки живота си.

Карантината: жена с маска се качва на самолет

Хората, които са пътували до географски области с потвърдено разпространение на вируса, трябва да си наложат самоизолация.

Как да се подложите на карантина

Думата „карантина“ се употребява принципно, но това не означава, че винаги наброява 40 дни. В случай на коронавирус, препоръчително е за вас да си наложите самоизолация за две седмици или 14 дни, ако се съмнявате, че сте влезли в контакт с болни хора и нямате симптоми.

Голяма част от случаите се проявяват по време на този период. Въпреки че понякога първите симптоми се появяват само за няколко часа, а останалите след две седмици, те представляват една малка част. Освен това, 14 дни е период, който осигурява минимална опасност от заразяване.

Запомнете, че минималния факт, че сте били от един до три метра разстояние от заразен човек може да доведе до заразяване. Освен това, не е нужно да сте ходили в Китай или Италия, но просто да сте влезли в контакт с хора, които са били там или имат признаците на болестта.

Според последните официални данни, има повече от 200 000 случаи в повече от 100 страни по света. Засега, приблизително 8000 човека са починали от това заболяване. Потенциалът на разпространяване е много висок, защото дори в зони, където има малко случаи, като например Латинска Америка, болестта се е разпространила много бързо.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • IFLS Science. (2020). How Many People Are Currently Under Quarantine Because Of Coronavirus? Recuperado 10 marzo, 2020, de https://www.iflscience.com/health-and-medicine/people-currently-under-quarantine-coronavirus/
  • Zuñiga-Sosa, Evelyn Alexandra, et al. “Tipificación del antígeno Duffy como método indirecto para identificar individuos asintomáticos de malaria.” Acta Bioquímica Clínica Latinoamericana 53.1 (2019): 71-77.
  • Alpuche-Aranda, Celia M. “Infecciones emergentes el gran reto de la salud global: Covid-19.” salud pública de méxico 62.2, Mar-Abr (2020): 123-124.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.