8 храни, необходими за добро вагинално здраве

Хигиената е от основно значение, но някои храни също може да помогнат при борбата с инфекциите
8 храни, необходими за добро вагинално здраве

Последна актуализация: 10 януари, 2019

Може да смятате, че добрата хигиена е достатъчна, за да поддържате добро вагинално здраве, но има много повече неща, които трябва да правите, за да се грижите за тази деликатна област.

Ако не обръщате внимание на интимните си части, ще сте податливи на обриви или инфекции на пикочните пътища.

За да избегнете тези наистина досадни проблеми, ето един списък с храни, които естествено помагат за вашето вагинално здраве :

1. Натурално кисело мляко и храни, богати на пробиотици

Здравата вагина се нуждае от достатъчно количество добри бактерии, наречени лактобацили, които помагат да се поддържат правилните нива на pH.

Киселото мляко и подобни на него храни помагат да се поддържат добри нива на лактобацили.  Повечето от нас свързват киселото мляко с чревното здраве, но това не е единствената му функция.

Употребата на антибиотици, менопаузата, противозачатъчните и хормоналната терапия увеличава риска от гъбични инфекции. Киселото зеле и някои ферментирали храни също помагат много в борбата срещу гъбичните инфекции.

2. Сок от червени боровинки

червени боровинки за

Със сигурност сте чували за този сок. Консумацията на голямо количество от него помага при борбата с инфекциите на пикочните пътища. Това е така, защото сокът от червена боровинка съдържа полезни съединения. Те премахват бактериите, които се прилепват към стените на пикочния мехур и причиняват инфекции.

Единственият проблем на този сок е високото съдържание на захар. За да се избегне промяната на глюкозните нива (особено, ако сте диабетици), помнете:

  • Не пийте повече от половин чаша сок от червена боровинка на ден.
  • Избирайте изцяло натурални или нискокалорични сокове.
  • Смесвайте с вода или правете смутита, като комбинирате със зеленчуци.

3. Риба

Ако изпитвате болка в началото на менструацията, е време да започнете да консумирате повече риба. Менструалните болки се дължат на освобождаването на възпалителни съединения, наречени простагландини, които позволяват на мускулите на матката да се свиват.

Мастните киселини и омега-3 маслата в рибата, като сьомга или риба тон, имат противовъзпалителни свойства, които помагат за облекчаване на болката.

4. Храни на основата на соя

Вагиналната сухота е неприятен резултат от ниските нива на естроген – хормона, който помага за поддържане на тъканта еластична и добре смазана.

Раждането, менопаузата, кърменето и някои лекарства за настинка и алергии може да предизвикат значително намаляване на нивата на естроген, което води до сухота във влагалището и причинява дискомфорт.

Опитайте се да консумирате минимално обработени храни на соева основа:

  • Органични соеви зърна
  • Тофу
  • Темпе

Тези храни съдържат съединения, които имитират естроген, наречени растителни изофлавоноиди или нестероидни фитоестрогени.

5. Ябълки

ябълки за вагинално здраве

Може да не не ви се вярва, но ако искате да се забавлявате в леглото, това е вашият плод. Изследване, публикувано в Archives of Gynecology and Obstetrics разркива, че жените, които консумират по една ябълка на ден, имат по-високо ниво на смазване.

Това означава по-задоволителен и по-малко проблемен секс. Ябълките съдържат съединение, което имитира естрадиол – женски полов хормон.  

Ябълките съдържат и полифеноли, стимулиращи кръвния поток във вагиналната тъкан, което улеснява достигането до оргазъм.

6. Вода

Водата е нещо, без което не можете в ежедневието си. Тя има безброй ползи за здравето. Що се отнася до вагината, водата е от основно значение за поддържането на вагиналните мембрани в отлично състояние.

За да работят добре, те трябва да са добре хидратирани, а най-лесният начин това да стане е пиенето на здравословно количество вода всеки ден. Водата помага и за естественото смазване на вагината и намаляването на миризмите.

7. Сладки картофи

Сладките картофи или ямс са не само добра алтернатива на традиционните картофи, но са и много ефикасни за поддържане на добро вагинално здраве.

Те са пълни с витамин A. Този витамин укрепва страните на матката и стимулира производството на хормони, които поддържат нивата на енергия високи.

8. Зелен чай

зелен чай за добро вагинално здраве

По-рано споменахме сока от червена боровинка, но много жени предпочитат вариант, който не е толкова сладък. В този случай може да имате предвид зеления чай. Тази напитка е отличен помощник срещу инфекции на пикочните пътища. 

Ако имате някаква инфекция, зеленият чай ще ви помогне да се преборите с нея, а ако сте напълно здрави, ще ви помогне да предотвратите появата на инфекции.

Доброто вагинално здраве изисква повече от хигиена

Може да си мислите, че знаете всичко за вагината си, но трябва да сте внимателни. Освен рутинните прегледи , добрата хигиена и посещаването на гинеколог, здравословното хранене е много важно. 

Както виждате, тези осем храни и напитки са част от балансирана диета. Ако обикновено не ги включвате в храненето си, е добре да започнете да го правите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Buggio L., Somigliana E., Borghi A., Vercelli P., Probiotics and vaginal microecology: fact or fancy? BMC Womens Health, 2019.
  • Wang Y., Singh AP., Nelson HN., Kaiser AJ., et al., Urinary clearance of cranberry flavonol glycosided in humans. J Agric Food Chem, 2016. 64 (42): 7931-7939.
  • Cai T., Gacci M., Mattivi F., Mondaini N., et al., Apple consumption is related to better sexual quality of life in young women. Arch Gynecol Obstet, 2014. 290 (1): 93-8.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.