За облекчаване на болезнен цикъл: десет начина

Трябва да обръщате внимание на продуктите за интимна хигиена, които използвате и да направите положителни промени във вашия начин за живот, за да облекчите болезнения цикъл. Продължавайте да четете за да научите повече за това.
За облекчаване на болезнен цикъл: десет начина

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

За облекчаване на болезнен цикъл можете да използвате различни начини.

Голяма част от жените изпитват болезнен цикъл поне веднъж в живота си. Болката и дискомфорта често преминават отвъд обикновени менструални болки. Всъщност, някои жени изпитват раздразнение на интимните части, последвано от усещане за парене и някои от тези симптоми възникват поради инфекции. За щастие, има много начини за предотвратяване и лечение на този вид болка.

За облекчаване на болезнен цикъл трябва да се консултирате с лекар. През голяма част от времето можете да намалите този вид болка и дори да я облекчите като промените определени навици.

В тази статия ще разгледаме някои от най-често срещаните причини за менструална болка и какво можете да направите за нейното облекчение.

1. За облекчаване на болезнен цикъл: няколко ефективни съвета

Обичайният менструален дискомфорт възниква поради много фактори. Въпреки че не можете да контролирате хормоналната дейност и присъствието на определени заболявания, можете да контролирате вашите навици за да го облекчите.

2.За облекчаване на болезнен цикъл: стойте настрана от токсични продукти

В момента има широко разнообразие от продукти за интимна хигиена, които целят да донесат комфорт към вашия цикъл.

Обаче, много такива обичайни продукти като подложки, протектори за чорапогащи и тампони, са изработени от пластмасов, обикновен памук (често напръскан с пестициди) и други химични вещества, които не са благоприятни за вагиналната микробиота.

Недостатъкът е, че всички те допринасят за натрупването на пот, бактерии и отпадъци, които водят до лоша миризма. Да не споменаваме и колко често те раздразняват вашата кожа, предизвиквайки сърбеж и други видове дискомфорт. Много от тези продукти съдържат глифосфат, и освен това, редовният контакт с това химическо вещество е рисков фактор за заболявания като ендометриоза и евентуално може да доведе до безплодие.

За щастие, има много алтернативи, изработени от изцяло природни органични съставки на пазара. Те съдържат органичен памук, дървена маса и растително нишесте. Тези компании произвеждат серия подложки, протектори за чорапогащи и органични дишащи памучни тампони без миризми и бои, освен това.

Също така, някои от тези продукти за интимна хигиена имат добри отзиви на пазара. Жените, които са се опитвали да твърдят, че тяхната употреба намалява дразнещия сърбеж, паренето и дори някои аспекти на менструалните крампи. Тези твърдения нямат научно обоснование, но си заслужава да се имат предвид.

За облекчаване на болезнен цикъл: органични памучни превръзки

3. За облекчаване на болезнен цикъл: използвайте продукти, изработени от органичен памук.

Имайки предвид горепосоченото, да подчертаем важността от използването на органични продукти. Повечето от нас използват традиционни продукти без да знаят от какво всъщност са изработени. Също така, не е в най-добрия интерес за компанията да ви информира за връзката между продукти за интимна хигиена и вагинален дискомфорт.

Освен влиянието, което причинява върху околната среда, памукът, който обикновено се съдържа в продуктите за женска хигиена, се отразява върху здравето на жената. Неговата култура е в списъка на най-отровните в света, тъй като те използват повече пестициди от всяко друго растение. Както виждате, продуктите направени от органичен памук, не съдържат такива вещества.

Проучване, проведено през 2015 от учени във факултета по точни науки в националния университет на де ла Плата, разкрива, че 85% от анализираните традиционни продукти съдържат глифосфат. Това токсично химично вещество се съдържа в хербицида на Монсанто Roundup, обикновено използван върху традиционни памучни култури по целия свят. Има доказателство, че излагането към това химично вещество може да доведе до репродуктивни проблеми и заболявания.

4. Стойте настрана от опасни химични вещества.

Влагалището е една от най-деликатните зони в женското тяло. Въпреки че разнообразната микробиота предпазва срещу много инфекции, не може да се разгражда и да елиминира химическите вещества, с които навлизат в контакт, когато използваме определени продукти.

Има поне пет съставки в продуктите за интимна хигиена, които се смятат за токсични.

 • Пластмаса: Този елемент, освен че е замърсител, подпомага потна обстановка, водеща до неприятни миризми, раздразнения и инфекции.
 • Диоксини: Това е химическо вещество, което е резултат от избелването на памука с хлорин. Контактът с него е свързан с хормонални проблеми и може да предизвика проблеми с плодовитостта, според подробен доклад на Световната здравна организация (СЗО).
 • Супер абсорбиращи полимери (SAP): Това са петролни деривати, които могат да предизвикат раздразнение и лоши миризми.
 • Пестициди: Това са токсични химични вещества, които се използват за пръскане на памучни култури.
 • Бои: Те са напълно ненужни и често водят до промени във вагиналните микрибиота, водещи до раздразнение и повишен риск от инфекция.

И така, как можете да избегнете тези химически вещества за да бъде вашата менструация по-малко болезнена и дразнеща? Просто става дума да се научите как да бъдете селективни. Има много органични продукти, които могат да помогнат при месечен цикъл.

5. Подобряването на вашата диета може да помогне за облекчаване на болезнения цикъл.

Промяната на вашите хранителни навици е много важна когато става въпрос за намаляването на менструалната болка. Според проучване, публикувано в медицинския журнал по Акушерство и гинекология, една диета, богата на зеленчуци и с ниско количество мазнини, може да намали силата на PMS и дисменорея (менструални крампи).

Жена, която яде салата.

6. Опитайте топлинна терапия.

Топлинната терапия е лечение за по-малко болезнен цикъл за много години. Проучване, публикувано в Грижи, основани на доказателства, разкрило, че топлината е толкова ефективна колкото ибупрофена когато става въпрос за менструални крампи. Това е така защото намалява отока и подпомага облекчаването.

7. Приемайте антивъзпалителни отвари за облекчаване на болезнен цикъл.

Те са природен терапевтичен вариант срещу менструален дискомфорт. Всъщност, статия в Иранския журнал по фармацевтични проучвания разкрива, че билковата медицина е обещаващ начин за облекчаване на дисменорея. Използвайте лайка, джинджифил, канела или мента.

8. Правете редовни физически упражнения.

Останете активни по време на вашия менструален цикъл. Това е така защото физическата активност подпомага отделянето на ендорфини, познати още като хормони на „доброто състояние“. Освен това, 20 минути редовни физически упражнения на ден могат да помогнат за облекчаване на вашата менструална болка и следователно да подобрят вашето настроение.

9. Практикувайте техники на релаксация.

Отделяйте малко време за практикуване на медитация, йога или всяка друга форма на релаксация, тъй като всички те могат да допринесат за облекчаване на менструален дискомфорт. Не само че ще се отрази положително на вашето настроение, но и ще помогне за облекчаването на вагиналната болка и дискомфорт.

Упражнения по йога.

10. Не се лекувайте сами.

Много болкоуспокояващи лекарства без рецепта помагат за облекчаването на менструалните крампи. Обаче, внимавайте да не превишите тяхната консумация. Всъщност, консултирайте се с вашия лекар или фармацевт за подходящите дози. Относно другите симптоми като сърбеж и раздразнение, трябва да знаете техния произход преди да определите подходящо лечение.

11. Консултирайте с лекар ако имате болезнен цикъл.

Менструацията е обикновено некомфортна и болезнена до определена степен. Обаче, бихте могли да се консултирате с вашия личен лекар ако симптомите са постоянни и продължителни. Понякога, крампите, раздразнението, паренето и лошите миризми биха могли да изискват специфично лечение.

Болезненият цикъл: заключение

На кратко, обръщайте повече внимание на продукти за интимна хигиена, които използвате и се ориентирайте към органични варианти без дразнещи или вредни съставки. Трябва да прегледате вашите навици на живот и да се консултирате с лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Nicole W. A question for women’s health: chemicals in feminine hygiene products and personal lubricants. Environ Health Perspect. 2014;122(3):A70–A75. doi:10.1289/ehp.122-A70 
 • Fashemi B, Delaney ML, Onderdonk AB, Fichorova RN. Effects of feminine hygiene products on the vaginal mucosal biome. Microb Ecol Health Dis2013;24:10.3402/mehd.v24i0.19703. Published 2013 Feb 25. doi:10.3402/mehd.v24i0.19703 
 • Barnard, N. D., Scialli, A. R., Hurlock, D., & Bertron, P. (2000). Diet and sex-hormone binding globulin, dysmenorrhea, and premenstrual symptoms. Obstetrics and Gynecologyhttps://doi.org/10.1016/S0029-7844(99)00525-6 
 • Akin, M. D., Weingand, K. W., Hengehold, D. A., Goodale, M. B., Hinkle, R. T., & Smith, R. P. (2001). Continuous low-level topical heat in the treatment of dysmenorrhea. Obstetrics and Gynecologyhttps://doi.org/10.1016/S0029-7844(00)01163-7 
 • Safarzadeh, A., Zare, S., Yousefabadi, S. R., & Ghoreishinia, G. (2016). The relationship between Exercise and premenstrual syndrome. International Journal of Medical Research & Health Sciences. 
 • Jasuja, Veena. (2013). Relaxation Technique and Premenstual Syndrome: A Psychophysiological Study.. IOSR Journal of Dental and Medical Sciences. 8. 17-22. 10.9790/0853-0811722. 

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.