Кажете сбогом на силното вагинално течение с тези 7 домашни средства

Силното вагинално течение е неудобство и може да бъде предупреждение за наличието на инфекция. Въпреки че има някои домашни средства, които могат да помогнат за лечението му, важно е да посетите гинеколог, ако забележите увеличаване на течението.
Кажете сбогом на силното вагинално течение с тези 7 домашни средства

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Търсите начини за облекчаване на силното вагинално течение?

Вагиналното течение играе много важна роля в грижата за интимната зона на жената. Това е така, защото съдържа полезни бактерии, които помагат за предотвратяване на бактериални или гъбични инфекции. Въпреки това, ако се наблюдава силно вагинално течение, това може да е проблем.

Нормалното течение има бистър или белезникав цвят. Макар и неудобно за някои, това показва, че pH на тялото е на стабилно ниво. Има и жени с обилно вагинално течение, което е нормално и се нарича физиологична левкорея. Това не е признак за сериозен здравословен проблем.

Въпреки това, нормалното вагинално течение може да се промени поради редица причини, не непременно само от бактериални промени или микоза. То може да се дължи на прием на антихистамини, кърмене, менопауза, диабет или дори рак.

Това състояние може да остане незабелязано при много жени. При други то често се превръща в източник на дискомфорт или нещо, което се стремят да променят. Въпреки това, преди да приложите какъвто и да е вид вагинални промивки или продукти, е необходимо да се консултирате с гинеколог. Той е специалистът, който ще може да посочи най-подходящото лечение за всеки отделен случай.

Много пъти вагиналният секрет показва промени в своите текстура, цвят и мирис, което може да показва наличието и растежа на вредни микроби. Тази ситуация поражда неприятни инфекции, които освен болка могат да засегнат сексуалния живот и самочувствието на жената.

Добрата новина е, че има различни природни средства, чиито свойства регулират вагиналната флора, за да контролират прекомерното производство на секрет. В днешната статия искаме да споделим седем подходящи опции, които можете да опитате, когато забележите промяна във вагиналния си секрет.

1. Натурално кисело мляко срещу силното вагинално течение

Натуралното кисело мляко съдържа живи култури, подобни на тези във вагиналната флора. Поради тази причина се смята, че е ефективно решение срещу промени, които увеличават производството на течности.

Всъщност пробиотиците, открити в натуралното кисело мляко, могат директно да въздействат върху инфекциозните агенти. Така те инхибират растежа им и възстановяват естествената среда на интимната зона. Все още обаче няма научни доказателства в подкрепа на това твърдение.

Искате ли научите повече? Прочетете: Различните видове вагинално течение

2. Запарка от невен

Силното вагинално течение е много неприятно.
Пиенето на инфузия от невен два пъти на ден може да бъде много полезно за лечение на силното вагинално течение.

Противовъзпалителните свойства на цветовете на невена са силно препоръчителни. Те могат да се използват като алтернативно средство срещу интимни инфекции, които причиняват лоша миризма, дразнене и обилно течение.

Междувременно съединенията в невена не дразнят деликатната кожа на влагалището и могат да намалят зачервяването и сърбежа.

Как се използва:

 • Пригответе концентрирана запарка с цветове от невен.
 • След това я оставете да се запари и я пийте два пъти на ден в продължение на една седмица.

3. Запарка от градински чай срещу силното вагинално течение

Салвията има противогъбични свойства, за които е доказано, че се борят с кандидозата, както се посочва в това проучване, проведено от Здравната мрежа на Университета на Свети Лука (САЩ). Запарката, приготвена с нейните листа, освежава раздразнената кожа и намалява инфекцията от гъбички и бактерии.

Как се използва?

 • Пригответе литър запарка от градински чай и я пийте като чай.
 • Правете това два пъти на ден, докато проблемът отшуми.

4. Запарка от чесън

Както е посочено в това проучване, публикувано в Cuban Journal of Physical Medicine and Rehabilitation, някои компоненти на чесъна имат подчертана антимикробна активност.

Как се използва?

 • Счукайте 2-3 чесъна в хаванче и ги оставете да престоят 15 минути в литър вряща вода.
 • След това време прецедете отварата през цедка и изпийте запарката.
 • Повтаряйте процеса всяка вечер в продължение на една седмица.

5. Ябълков оцет

Естествените киселини, съдържащи се в ябълковия оцет, помагат в борбата с вредните микроорганизми. От друга страна, неговите противогъбични и антимикробни свойства улесняват контрола на лошите миризми и секрети, причинени от гъбички, както се посочва в това проучване, проведено от университета Мидълсекс в Обединеното кралство.

Как се използва?

 • Разредете половин чаша ябълков оцет и я пийте като отвара.
 • Правете това 2 пъти на ден, поне една седмица.

6. Натриев бикарбонат срещу силното вагинално течение

Органичните съединения на натриевия бикарбонат, позволяват да се използва като разтвор при обилно и миришещо вагинално течение. Те помагат за възстановяване на pH на вагиналната област и насърчават производството на здрави бактерии за създаване на защитна бариера срещу гъбички и вредни микроби, както се посочва в това проучване, проведено от Университетския болничен център в Страсбург (Франция).

Съставки

 • 1 чаена лъжичка сода бикарбонат (5 г).
 • 1 чаша вода (200 мл).

Как се използва?

 • Добавете една чаена лъжичка сода за хляб в чаша вода и пийте веднъж на ден.
 • Повторете лечението в продължение на една седмица или докато течението се регулира.

7. Запарка от гуава

Гуава
Ако е приготвена правилно, запарката от гуава има множество лечебни и хранителни свойства, полезни при прекомерно вагинално течение.

Гуавата ( Psidium guajava L. ) е растение, произхождащо от Мезоамерика и ползите от него са известни по цял свят. Гуавата има антисептични, противогъбични и антибактериални свойства, така че действа при трихомониаза и кандидоза. Дори би помогнала за лечение на вагинален сърбеж, дразнене и възпаление.

Съставки

 • 2 пресни листа от гуава.

 • Вода (250 мл).

Как се използва?

 • Сложете водата с листата на котлона.
 • Варете 10 минути.
 • След това оставете сместа да се запари 5 минути.
 • Консумирайте умерено.

В заключение, има редица естествени възможности за контролиране на силното вагинално течение. Изберете средството което ви харесва най-много, и го опитайте, стига лекарят да ви е разрешил да го направите.

Не забравяйте също, че измиването и домашните локални промивки могат да бъдат много опасни, според това изследване, проведено от Университета на Вашингтон. Преди всичко се консултирайте с вашия гинеколог кое е най-доброто за вас средство.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Medina, Ruth, Adolfo Rechkemmer, and Marco Garcia-Hjarles. “Prevalencia de vaginitis y vaginosis bacteriana en pacientes con flujo vaginal anormal en el Hospital Nacional Arzobispo Loayza.” Revista Medica Herediana 10.4 (1999): 144-150.
 • Puentes Rizo, Elisa María, et al. “Comportamiento del Síndrome de flujo vaginal en el Consultorio 16, Policlínico Párraga.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 35.3 (2009): 11-23.
 • Rodriguez Espejo, Y. M., Reátegui Lozano, N., Delgado Bardales, J. M., & Salaza Díaz, J. J. (2015). Evaluación in tiro del grado de inhibición del crecimiento microbiano de las recetas caseras utilizadas en el tratamiento de infecciones vaginales en la comunidad nativa de chirikyacu 2014. https://209.45.90.232/handle/11458/289
 • Vidal Borras, Emilio, and Crispina Justa Ugarte Rodríguez. “Síndrome de flujo vaginal.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 36.4 (2010): 594-602.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.