Ибупрофен и коронавирус: опасна ли е тази комбинация?

Общите инструкции препоръчват, че парацетамолът трябва да е първият вариант за лекуване на треска. Обаче, много специалисти изтъкват също, че няма следи от проблеми когато става въпрос за ибупрофен и коронавирус.
Ибупрофен и коронавирус: опасна ли е тази комбинация?

Последна актуализация: 02 януари, 2022

Според испанската агенция по лекарства и здравни продукти (AEMPS), няма доказателства, твърдящи, че употребата на ибупрофен или други нестероидни противовъзпалителни лекарства могат да предизвикат заболявания, причинени от коронавирус COVID-19. Така че, защо някои хора си мислят, че ибупрофен и коронавирус е опасна комбинация?

В момента чакаме специалистите да довършат проучванията си по този въпрос. Заради това, Световната здравна организация (СЗО) препоръчва, че не трябва да приемаме ибупрофен, освен ако не е категорично предписан от здравен специалист.

Дори и така, с всичката налична информация, AEMPS предупреждават за сложността при определянето дали ибупрофена наистина предизвиква зараза с коронавирус.

Ибупрофенът се използва за лекуване на първоначалните симптоми на заразите. Заради това, връзката причина-ефект е трудна за установяване.

EMA наблюдават ситуацията отблизо и твърдят, че ще прегледат всяка нова информация, която излезе по този въпрос в контекста на пандемията. Все още няма научни доказателства, за да се установи връзка между ибупрофена и влошаването на заболявания вследствие от COVID -19.

Ибупрофен и коронавирус: препоръчва се парацетамол при висока температура

Ибупрофен и коронавирус: една ръка държи хапче, а в другата ръка чаша вода

При случаи на треска, варианти като парацетамол трябва да бъдат първият избор.

Информационните бележки за лекарствата, съдържащи ибупрофен, вече твърдят, че ибупрофена може да прикрие симптомите на определени заболявания. AEMPS твърди, че това може да отложи тяхната диагноза, позволявайки на инфекциите да стигнат до по-напреднал етап.

Като казва това, организацията има предвид заболяванията като цяло. Не адресира конкретно заразата COVID-19. Инструкциите препоръчват, че нашият пръв избор трябва да бъде парацетамол при лечение на треска. Но AEMPS твърдят, че в момента няма доказателства за противопоказност на употребата на ибупрофен за лечението на леките симптоми.

И в двата случая, трябва да използваме лекарствата, като спазваме инструкциите. Също така, е най-добре да се приемат най-ниските препоръчани дози.

Ибупрофен и коронавирус: опасна ли е тази комбинация?

Тази полемика се разпали от френския министър на здравеопазването Оливие Веран. Той предупреди чрез неговия профил в Twitter, че приемането на ибупрофен и други противовъзпалителни лекарства може да влоши заразата с коронавирус.

Същевременно, испанската агенция по лекарства и здравни продукти (AEMPS) уверява, че в момента няма доказателства, че ибупрофенът може да влоши една зараза от COVID -19. Същото се отнася и за други нестероидни лекарства против възпаление. Следователно, няма причина пациентите, които в момента приемат тези лекарства, да ги прекъснат.

Ибупрофен и коронавирус: защо се препоръчва парацетамол?

Взимане на лекарство от шишенце

Франция и Испания не са на едно мнение относно това кое да се приема за преборване на коронавируса. Френският министър на здравеопазването Оливие Веран твърди, че приемането на лекарства против възпаление може да предизвика зараза с COVID-19 и че парацетамола е по-добрият избор. Но, испанската агенция по лекарства и медицински средства (AEMPS) отрича твърдението на министъра. По подобен начин, и Световната здравна организация (СЗО) и европейската агенция по лекарствата (EMA) са се присъединили към позицията на AEMPS. Те също твърдят, че няма доказателства, които доказват, че ибупрофенът може да влоши състоянието на някой, страдащ от заболяването коронавирус.

Междувременно, испанската общност по семейна и обществена медицина е помолила членовете от научната общност за помощ. Те са помолили за тяхната помощ при предотвратяването на твърдения като тези, които нямат доказани научни доказателства.

Има ли доказателства за връзката между ибупрофена и заразата с коронавирус?

В настоящия момент, виртуално е невъзможно да има научно потвърдени клинични изследвания, които биха могли да дадат отговори на най-различни научни въпроси относно тази зараза. Голяма част от наличната информация произлиза от епидемиологичните проучвания. В тези проучвания, не може да се установи една случайна връзка, твърди организацията. По подобен начин, няма данни относно негативни реакции от тези лекарства, както се твърди в националните и международни агенции по контрол и оценка на лекарствата.

Да приемате или да не приемате ибупрофен?

Работната група по инфекциозни заболявания на испанското общество по семейна и обществена медицина (SEMFYC) твърди, че лекарства като ибупрофен не трябва да се предписват, освен ако няма научни проучвания, които потвърждават, че не трябва да бъдат предписвани.

За всеки случай, Световната здравна организация(СЗО) препоръчва да използваме парацетамол първо при случаи на треска и болки. Пациентите, страдащи от заболявания на бъбреците, например, трябва изцяло да избягват ибупрофена. Като цяло, изборът между единия вариант или другия зависи от индивидуалните характеристики на пациента. Ето защо е важно да се потърси професионална помощ.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.