Сърдечната аритмия: симптоми и последствия

Не забравяйте, че всеки индикатор - без значение колко незначителен ви се струва - трябва да бъде съобщен на вашия лекар.
Сърдечната аритмия: симптоми и последствия

Последна актуализация: 28 февруари, 2019

 Чувствате ли се изтощени понякога? Имате ли силно сърцебиене? Обикновено тези състояния не се свързват със здравословни проблеми, но могат да бъдат и индикатори за проблеми със сърцето. В тази статия ще ви помогнем да разширите познанията си за сърдечната аритмия.

За да избегнeтe проблеми, които могат да повлияят на нивата на холестерол в артериите и вените, от съществено значение е да се придържате към здравословен хранителен режим. Също трябва да включите в ежедневната си програма умерени упражнения за стимулиране на кръвообращението.

Какво представлява сърдечната аритмия?

Какво представлява сърдечната аритмия?

Правили ли са ви електрокардиограма някога? Това изследване представя графично електрическата активност на сърцето ви. Специалист оценява продължителността на вашия сърдечен цикъл и цялостното функциониране на електрическите импулси на тялото ви. Вашият лекар ще ви каже, дали сърдечната аритмията причинява лека или по-сериозна промяна на пулса и дали това може да го отслаби в дългосрочен план.

Видове аритмии

 • Синусова брадикардия. При този синдром пулсът ви е малко по-бавен от нормалното. Това обикновено не е много сериозно. Понякога може да е причинено от определени лекарства.
 • Камерно мъждене. При този тип аритмия сърцето има неадекватна електрическа активност, което е крайно опасно, защото то на практика не се съкращава. Състоянието изисква незабавна лекарска намеса. Камерното мъждене често се среща при по-млади хора, които се претоварват със спорт и може да има летален изход. Това е много опасно и тежко състояние. Единственият показател, че може да сте предразположени към този тип аритмия е, ако член на семейството ви също я е имал. Наследствената обремененост е водещ фактор, който предразполага сърдечната аритмия.
 • Синдром на удължен QT интервал. Това е още едно наследствено заболяване, при което пациентите страдат от кратки и внезапни пристъпи на тахикардия и от време на време губят съзнание.
 • Предсърдно мъждене. Около 50% от пациентите с този вид претърпяват внезапна и силна аритмия. Симптомите преди пристъпа са малко и трудно разпознаваеми. Единственото лечение за предсърдното мъждене е пейсмейкърът.
 • Пароксизмална тахикардия (PSVT). Тази аритмия обикновено се проявява след интензивни физически упражнения. Тя може да продължи от няколко минути до няколко часа, след което пристъпът спира. Придружена е от остра болка в гърдите и може да бъде диагностицирана в детството като аномалия на сърдечния мускул. Следователно е много важно да ходите редовно на прегледи.

Симптоми на сърдечната аритмия

Симптоми на сърдечната аритмия

Обърнете внимание на следните симптоми, които може да са индикатор за аритмия. Преди всичко, не забравяйте, че всеки симптом – без значение колко незначителен ви се струва – трябва да бъде съобщен на вашия лекар:

 • Сърцебиене: очевидно това е най-често срещаният симптом на сърдечната аритмия. Може да се появи както след натоварване, така и в покой без очевидна причина. Но внимавайте – важно е да запомните, че понякога усещането не е в гърдите, а по-скоро в областта на шията.
 • Виене на свят: този симптом се появява много често след физическо натоварване. Първо може да забележите ускорен сърдечен ритъм, след това виене на свят, последвани от загуба на съзнание.
 • Диспнея (задух) или изтощение: типичен симптом е, че трябва да дишате по-дълбоко, след като сте правили гимнастика или упражнения. Когато дори  не сте се натоварили много, чувствате студена пот и изтощение. Главата ви се върти и усещате много силно сърцебиене. Понякога може да го усетите във врата. Това е много сериозен симптом, така че непременно го съобщете на лекаря си.
 • Сърдечна недостатъчност: това състояние е много сериозно и е повече от вероятно да бъдете приети в болница. Имате чувството, че не можете да дишате. На ръба на припадък сте и се нуждаете от спешна помощ.
 • Синкоп: това се случва, когато не достига достатъчно кръв до мозъка. Вследствие на това следва припадък. Може да се възстановите бързо и да не му обърнете особено внимание. Но не забравяйте, всички припадъци си имат причина. Трябва да уведомите вашия лекар, дори и вече да сте се възстановени и се чувствате добре.

Насоки за полагане на грижи за сърцето

За здраво сърце водете здравословен начин на живот.

Може би вече знаете, че повечето сърдечни проблеми се дължат на наследствени и/ или генетични фактори или дори травми по време на раждането. Но не трябва и да забравяте, че 60% от смъртните случаи, причинени от сърдечни проблеми, могат да бъдат предотвратени, стига да водите здравословен начин на живот. Следвайте тези съвети:

1. Наблюдавайте теглото си

Винаги се старайте да поддържате здравословно тегло. Непременно вземете мерки, ако сте с наднормено тегло.

2. Спазвайте балансирана диета

Това означава да ядете много риба, нетлъсто месо, ядки, омега-3 и 6 мастни киселини, зехтин, плодове, зеленчуци.

3. Дръжте под око холестерола

Това е много важно – няма нищо по-лошо от високите нива на холестерол, които увреждат вените и артериите.

4. Достатъчно сън

Препоръчват се между 7 и 8 часа сън на нощ, ако искате да сте в добро здраве.

5. Умерено и редовно физическо натоварване/ упражнения

Намерете време да ходите пеш всеки ден, започнете да бягате или да карате велосипед. По този начин артериите ви ще са по-здрави, а кръвното налягане – по-ниско.

6. Намаляване на стрес и безпокойство

Грижете се добре за себе си и емоционалното си състояние. Избягвайте стреса в ежедневието, доколкото е възможно. Кажете „да” на здравословния начин на живот, прекарвайте време с приятели и семейството си и се радвайте на всички малки неща в живота. Сърцето ви ще е благодарно!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Sanguinetti, M. C., & Tristani-Firouzi, M. (2006). hERG potassium channels and cardiac arrhythmia. Nature. https://doi.org/10.1038/nature04710
 • Antzelevitch, C., & Burashnikov, A. (2011). Overview of Basic Mechanisms of Cardiac Arrhythmia. Cardiac Electrophysiology Clinics. https://doi.org/10.1016/j.ccep.2010.10.012
 • Grace, A. A., & Roden, D. M. (2012). Systems biology and cardiac arrhythmias. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(12)61462-7
 • de la Cuerda, R. C., Diego, I. M. A., Martín, J. J. A., Sánchez, A. M., & Page, J. C. M. (2012). Programas de rehabilitación cardiaca y calidad de vida relacionada con la salud. Situación actual. Revista Española de Cardiología65(1), 72-79.
 • Zayas Molina, R. (2012). Actualización sobre el síndrome de QT largo congénito. Revista Cubana De Investigaciones Biomédicas, 31(2), 0-0. Retrieved from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S0864-03002012000200001&lng=es&nrm=iso&tlng=es
 • Fu D guan. Cardiac Arrhythmias: Diagnosis, Symptoms, and Treatments. Cell Biochem Biophys. 2015;
 • Behere SP, Weindling SN. Inherited arrhythmias: The cardiac channelopathies. Annals of Pediatric Cardiology. 2015.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.