Мускулните контрактури: превенция и лечение

За предотвратяване на мускулни контрактури трябва да правите упражнения с разтягане и загрявка преди и след спортуване.
Мускулните контрактури: превенция и лечение

Написано от Carmen Martín

Последна актуализация: 26 август, 2022

Предотвратяването на мускулните контрактури е много важно. Контрактурата е придобита и неволева мускулна контракция. Всъщност, това е много често срещано и може да се случи с най-здравите от нас. Този проблем се проявява като остра болка в определена област, която ви пречи да го движите правилно.

Обикновено засяга вашия гръбначен стълб. Обаче, в действителност, може да се прояви в почти всяка част от вашето тяло. Въпреки че е обикновено свързано с физически упражнения, не засяга само спортуващите хора. Всъщност, контрактурите се появяват също при хора със заседнал начин на живот или при хора, които се упражняват много рядко.

Както споменахме отгоре, контрактурите са дразнещи и проблемни. Следователно, ще обясним как да ги предотвратите в днешната статия.

Мускулните контрактури

Те са продължителни и неволеви съкращения на мускула и по принцип се появяват поради неправилно извършени упражнения. Те могат да бъдат причинени от прекомерни усислия без подобаваща подготовка на мускула за това. Друга причина може да е неправилната стойка за дълги периоди от време. Също така, те са свързани с хора със слаба гъвкавост или еластичност.

Мускулните контрактури също могат да се проявят поради напрежение и стрес. В наши дни, те често засягат шията и областта при трапецоидните мускули. Това е поради стрес и стойките, които придобиваме докато работим на компютъра или гледаме телевизия.

Болката, причинена от мускулните контрактури, се появява защото няма нормален приток на кръв. Освен това, се появяват възпалени области и се натрупват отпадъчни вещества. Този вид болка се появява когато мускулните влакна не могат да се облекчат след физически упражнения.

Мускулните контрактури: жена с болка в кръста

Предотвратяване на мускулните контрактури

Мускулните контрактури често се проявяват поради няколко причини, които лесно могат да се избегнат. И така, ето няколко съвета за тяхното предотвратяване:

За предотвратяване на мускулните контрактури: Правете разтягане и упражнения за загрявка

Тези упражнения предотвратяват претоварването на вашите мускулни влакна. Най-доброто време за тяхното правене е преди и след спортуване.

Правете упражнения редовно

Ако се упражнявате всеки ден и умерено и постепенно увеличавате силата, тогава ще предотвратите мускулните контрактури. Можете да започнете с кратки разходки и след това да увеличите времето на вашите тренировки. Също така, можете да започнете режим с леки тежести ако искате да поработите върху вашата сила.

Поддържайте правилна стойка

Както споменахме отгоре, повечето мускулни контрактури се проявяват поради лоша стойка. Ние прекарваме много време пред компютъра и телевизора и рядко обръщаме внимание на нашите стойки. Така че, е важно да сте наясно с вашата стойка и да я коригирате доколкото можете.

Правете малки почивки ако работите в офис и трябва да прекарвате много време в една и съща позиция. Станете и се разходете малко. Това е най-добрият начин за облекчаване на натрупано напрежение във вашите мускули.

Жена с правилна стойка

Предотвратяване на мускулна контрактура: намалете стреса

Имаме натоварен начин на живот и нашия живот е пълен със стрес и притеснение. За съжаление, този стрес често се превръща в продължително мускулно напрежение. Освен това, трябва да се опитате да го намалите или облекчите. Опитайте се да поддържате по-здравословен начин на живот.

За да направите това, можете да правите йога. Освен че ви помага да се справите с тревогата, ще е от полза за вашите мускули. Това е така защото йогата увеличава вашата гъвкавост и облекчава вашето тяло. По подобен начин, опитайте се да практикувате други методи на релаксация. Например, правете упражнения на ума, ароматерапия и медитация. Те ще ви помогнат да намалите тревожността и да сте по-добри към себе си и заобикалящата ви среда.

Други съвети

Опитайте се да избягвате всякакви внезапни промени в температурата. Ако е студено, се стоплете, особено преди спортуване. Също е много важно да знаете правилната техника за упражненията, които извършвате. Неправилното упражняване може да доведе до наранявания и мускулни контрактури.

Заключение

Най-добрият начин за избягване на този проблем е чрез умерен режим за ежедневни упражнения. Трябва постепенно да увеличите силата. Също така е важно да контролирате вашите техники на упражнения. Не забрявайте да загрявате и да се разтягате преди и след всякакви дейности.

Консултирайте се с физиотерапевт ако получите мускулна контрактура въпреки че спазвате тези мерки. Той ще ви помогне да разрешите проблема.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.