Методът на Билингс или на цервикалната слуз: какво представлява и какви са рисковете при него?

Методът на Билингс има предимството, че е напълно естествен и не генерира никакви странични ефекти. От друга страна, изисква много дисциплина и постоянство от тези, които го използват. Въпреки това не винаги е ефективен.
Методът на Билингс или на цервикалната слуз: какво представлява и какви са рисковете при него?
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 20 ноември, 2022

Методът на Билингс е естествена контрацептивна техника. Използва се, като всеки друг контрацептивен метод, за контрол на раждаемостта. Разликата е, че в този случай не се използват хормони или устройства в матката.

Този метод се основава на наблюдение и интерпретация на характеристиките на цервикалната слуз. В зависимост от тези промени жената може да разпознае кога е във фертилен период и кога не. Методът на Билингс се счита за относително ефективен.

Изчислено е, че когато методът на Билингс се прилага перфектно, той е 97% ефективен. Тъй като е напълно естествен, той избягва възможните странични ефекти, които понякога причиняват други методи за контрацепция.

Какво представлява методът на Билингс?

Метод на Билингс
Билингс е нехормонален, небариерен метод на контрацепция.

Методът на Билингс е процедура, която ви позволява да контролирате зачеването. Известен е още като “метод на овулацията на Билингс” или “метод на цервикалната слуз”. Базира се на подробно наблюдение на моделите на цервикалната слуз през целия менструален цикъл.

Цервикалната слуз се променя по цвят, текстура и количество по време на менструалния цикъл. Тази промяна е най-забележима в дните, когато настъпва овулация. Това е така, защото тялото трябва да създаде правилната среда, за да улесни бременността.

Ключът към метода на Билингс е да се научите да идентифицирате тези промени в цервикалната слуз. Тя се отделя през шийката на матката през влагалището под формата на секрет. Чрез разпознаването на фертилните дни чрез това отделяне е възможно да се предвиди кога има по-голям шанс за бременност и кога не.

Обичайно е да се използва друг контрацептивен метод, като например презерватив, във фертилните дни. Също така е обичайно методът на Билингс да се комбинира с други техники, като например наблюдение на базалната температура или електронен монитор на плодовитостта. Това гарантира по-голяма ефективност.

Прилагане на метода на Билингс

За да приложите метода на Билингс, на цервикалната слуз – т.е. вагиналното течение –   трябва да се проверява всеки ден и след това промените трябва да се записват на диаграма. Най-добре е да започнете от деня след края на менструацията.

Трябва да се изпълнят следните стъпки:

 • Почистете отвора на вагината. Това може да се направи с тоалетна хартия или кърпичка. Най-добре е да направите това преди уриниране.
 • Наблюдавайте цвета и структурата на слузта.
 • Направете същото наблюдение, но този път като наблюдавате бельото.
 • Вкарайте пръстите си във влагалището и наблюдавайте слузта, която остава по тях. Ръцете ви трябва да са чисти, когато правите това.
 • Разтрийте и разнесете секрета между показалеца и палеца. Обърнете внимание на консистенцията и цвета.
 • Отбележете всичко, което сте наблюдавали в диаграмата си.

Най-добре е да не правите секс или да използвате презерватив по време на първия менструален цикъл на наблюдение. Това е така, защото сексът може да причини промени в цервикалната слуз и да доведе до объркване.

Промени в цервикалната слуз и тяхната интерпретация

По време на менструалния цикъл настъпват редица промени в цервикалната слуз и е много важно да сте наясно с тях, за да приложите правилно метода на Билингс. Трите наблюдаеми променливи са цвят, текстура и количество.

Периодите в менструалния цикъл, когато настъпват промени, са както следва:

 • По време на цикъла. По време на менструация не е възможно да се наблюдава изтичането на цервикална слуз. Тези дни се считат за безплодни.
 • В края на цикъла. Това съответства на трите или четирите дни след края на менструацията. Потокът е много оскъден и затова се считат за „сухи дни“. Това също са безплодни дни.
 • Дните преди овулацията. Има по-голямо количество слуз и тя е жълта, бяла или мътна. Това съответства на момента, в който яйцеклетката започва да узрява. Продължава между три и пет дни. Това са дни на възможна плодовитост.
 • По време на овулация. Това е етапът от месеца с най-голям обем на цервикална слуз. Консистенцията е подобна на яйчен белтък и може да се разпъва между пръстите. Продължава около четири дни и съответства на най-плодородната фаза на целия месец.
 • След овулация. Цервикалната слуз става забележимо по-оскъдна, лепкава и мътна. Тогава няма слуз или тя е много малко. Този период продължава между 11 и 14 дни. Това са безплодни дни. След това настъпва менструацията и цикълът се рестартира.

Рисковете от използването на този метод

Както казахме в началото, методът на Билингс е безопасен само ако се прилага правилно. Въпреки това обикновено е необходимо време, за да се постигне това. Освен това последователността е задължителна, тъй като е необходимо да проверявате цервикалната си слуз всеки ден.

Някои оценки показват, че от всеки 100 жени, използващи метода на Билингс, 23 ще забременеят през първата година на редовно прилагане. Сред жените, които използват метода перфектно, процентът на бременност е три на 100.

Въпреки че този метод е естествен и неинвазивен, той не предпазва от болести, предавани по полов път. Въпреки че е по-евтин от всеки друг метод, методът на Билингс често е по-малко ефективен за предотвратяване на бременност.

Съвети и препоръки

Метод на Билингс за секс
Правилното прилагане на метода на Билингс изисква познания и последователност.

Има няколко фактора, които могат да причинят промени в цервикалната слуз. Самият полов акт може да причини промени в потока и това често води до объркване. Други фактори, които водят до промени, са:

 • Използването на лубриканти във влагалището
 • Някои лекарства
 • Интимните душове
 • Кърменето
 • Скорошната употреба на хормонални контрацептиви
 • Преждевременната менопауза
 • Болестите, предавани по полов път
 • Вагинитът

Двудневният метод е алтернатива на метода на Билингс. В този случай една жена трябва да си зададе само два въпроса:

 • Имам ли цервикална слуз днес?
 • Имах ли цервикална слуз вчера?

Ако отговорът и на двата въпроса е „не“, вероятно е безопасно да правите секс без риск от бременност. Във всеки случай не може да се каже, че двудневният метод е по-ефективен от метода на Билингс, но изисква по-малко постоянство.

Комбинирайте метода на Билингс с друг метод, ако искате да избегнете бременност

Методът на Билингс може да бъде по-полезен за жени, които искат да забременеят, отколкото за тези, които искат да избегнат зачеването. В допълнение към гореспоменатите слабости на тази техника, трябва да се добави, че някои жени имат оскъдно течение през целия месец.

Ако една жена иска да използва метода на Билингс, най-добре е да се консултира със здравен специалист. Може също така да се наложи да го комбинира с други методи, ако целта й е да избегне бременност.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Curriá, M. I. (2010). LH y moco cervical en el reconocimiento de la fertilidad.
 • Catelo Ayala, L. La curva de temperatura basal en la esterilidad. Revista de la Facultad de Medicina, 3(3).
 • Padilha, T., & Deretti, E. A. (2021). Método de Ovulación Billings: entre la eficacia y el desconocimiento. Revista Bioética, 29, 208-219.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.