Какво причинява появата на бистро воднисто вагинално течение?

Бистрият воднист секрет е нормален вид течение при жени в детеродна възраст. Често се среща и през първия триместър на бременността.
Какво причинява появата на бистро воднисто вагинално течение?

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Появата на бистро воднисто течение е нормална за всички жени в детеродна възраст. По отношение на цвета, той обикновено е подобен на водата. Консистенцията е като на яйчен белтък и се появява през най-плодородните дни от месеца.

Основната функция на прозрачното воднисто течение е да улесни оплождането на яйцеклетката. Неговото присъствие позволява на сперматозоидите да се плъзгат по-лесно, за да могат да достигнат до яйцеклетката.

Нормално е наличието на прозрачно воднисто течение да е придружено от лека болка в долната част на корема. Това е така, защото съответства на момента, в който яйцеклетката се освобождава от яйчника и се придвижва към фалопиевите тръби.

Какво представлява въпросното бистро воднисто течение

Бистрият воднист секрет е основният индикатор, че жената преживява най-плодородните си дни от месеца. Обикновено в началото има по-течна консистенция, която става гъста и еластична през следващите дни. Последното е знак, че настъпва овулация.

В допълнение към насърчаването на оплождането, прозрачното воднисто течение има и други функции:

 • То действа като пречистващ механизъм: Този вид секрет помага за премахване на мъртвите клетки и остатъци във вагиналния канал.
 • Това е регулиращ фактор: Благодарение на този вид секрет, се поддържа правилен баланс на влага и смазване на вагиналните стени.
 • Осигурява регулиране на pH: Някои проучвания показват, че този секрет помага за регулиране на вагиналното pH, което насърчава растежа на защитни микроорганизми.

Освен това трябва да се отбележи, че воднистият бистър секрет може да се появи по всяко време на месеца. Всъщност не е необичайно той да се отделя след интензивни рутинни упражнения. Това не трябва да е причина за тревога.

Усилени тренировки и вагинално здраве
След натоварващи упражнения жената може да има бистър секрет. Това е напълно нормално.

Какво причинява появата на бистро воднисто течение?

Този вид секрет е свързан с хормонални промени. Женските полови хормони са вещества, които стимулират или инхибират различните процеси, които водят до менструалния цикъл.

Сред тези хормони естрогенът е този, който най-силно влияе върху производството на вагинално течение. От своя страна се увеличава малко преди да настъпи овулацията. Това води до повишаване на нивото на бистро водно течение.

След овулация нивата на естроген намаляват и секретът става по-плътен. От друга страна, този вид течение може да се появи и през първия или третия триместър на бременността. Не е толкова често през втория триместър.

Признаците, че нещо не е наред

Докато прозрачният воднист секрет поддържа полупрозрачен цвят, изглежда леко вискозен и няма странна миризма, всичко е наред. Ако има промени в консистенцията, цвета или текстурата на изхвърлянето, това може да е знак, че има проблеми.

Според наличните данни, до 95% от вагиналните инфекции водят до промени в секрета. Промените, които трябва да се имат предвид, са както следва.

Проблеми при появата на бистро воднисто течение – съпроводено е с неприятна миризма

Вагиналният секрет с неприятна миризма често е признак на гъбички или бактериална инфекция. Важно е да обсъдите ситуацията със здравен специалист. Има вероятност дори да се дължи на болест, предавана по полов път, като гонорея, хламидия или трихомонада.

Също така е често срещано прекомерната хигиена в интимната зона да причини дисбаланс във вагиналната флора. При тези условия е по-лесно да се появи гъбична инфекция или кандидоза. Във всички тези случаи вагиналният секрет има лоша миризма.

Промени в цвета

Промените в цвета на секрета също често са индикатор за инфекция:

 • При бактериална вагиноза цветът става сиво-бял и има много неприятна миризма.
 • Кандидозата причинява плътен, на бучки, бял цвят.
 • В случаите на трихомониаза има пенест, зеленикаво-жълт секрет.

Проблеми при появата на бистро воднисто течение – кърваво течение

Понякога в прозрачното воднисто течение се появяват малки парченца кръв. Понякога течението изглежда напълно розово. Това може да е един от първите признаци, че яйцеклетката е оплодена и че жената е бременна. Това обаче трябва да се потвърди с тест за бременност или лабораторен тест.

Бременност и поява на бистро воднисто течение
Следи от кръв в нормалното течение понякога показват бременност. Тест може да потвърди това състояние.

Добрите практики за интимна хигиена са от ключово значение

Докато прозрачното воднисто течение е с обичайния си вид, то може да се счита за нормално. Промените в количеството не са признак за проблем, нито промените в плътността.

Въпреки това, всяка промяна в цвета, миризмата или текстурата е знак, че може да се случва нещо друго. Ако е така и при вас, най-добре е да се консултирате с гинеколог.

Винаги е важно да се поддържа добра хигиена в интимната област. Въпреки това не трябва да се злоупотребява с измиването, тъй като всъщност то не е полезно за вагиналното здраве. Уверете се, че носите памучно бельо и се въздържайте от използването на изкуствени материи, за да намалите риска от промени във вагиналната флора.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Carvalho N., Eleutério J., Travassos A., Santana L., & Miranda A. (2021). Protocolo Brasileño para Infecciones de Transmisión Sexual 2020: infecciones que causan flujo vaginal. Epidemiologia e Serviços de Saúde30(1). https://dx.doi.org/10.1590/s1679-4974202100007.esp1
 • Curriá M. I. (2010). LH y moco cervical en el reconocimiento de la fertilidad. Tesis Doctoral. Pontificia Universidad Católica Argentina. Recuperado de: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/153
 • López J. (2012). Leucorreas líquidas y cremosas: diferencias clínicas y microbiológicas (estudio prospectivo de 1 año). Clínica e Investigación en Ginecología y Obstetricia39(2), 57-63. Recuperado de: https://doi.org/10.1016/j.gine.2011.11.005
 • Martín R., Soberón N., Vázquez F., & Suárez J. E. (2008). La microbiota vaginal: composición, papel protector, patología asociada y perspectivas terapéuticas. Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica, 26(3), 160-167. Recuperado de: https://doi.org/10.1157/13116753
 • Orellana N. (2019). Factores Personales Asociados a Síndrome de Flujo Vaginal en Mujeres en Edad Fértil que Acuden al Servicio de Obstetricia del Centro de Salud Aucallama de Mayo Agosto 2018. Universidad Privada Sergio Bernales. Recuperado de: http://repositorio.upsb.edu.pe/handle/UPSB/175
 • Padilha T., Deretti E. A. (2021). Método de Ovulação Billings: entre eficácia e desconhecimento. Revista Bioética29(1), 208-219. Recuperado de: https://doi.org/10.1590/1983-80422021291460
 • Serrano, S. C. (2018, diciembre). Comportamiento del síndrome de flujo vaginal en mujeres atendidas en un Centro Médico de Diagnóstico Integral. SciELO. Recuperado 23 de diciembre de 2021, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0138-600X2018000400004.
 • Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia. (2018). Control prenatal del embarazo normal. Programa de Obstetricia y Ginecología, 61(05):510-527. Recuperado de: https://medes.com/publication/140883
 • Vidal E., Ugarte C. (2010). Síndrome de flujo vaginal. Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología. Recuperado e. 23 de diciembre 2021 de: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0138-600X2010000400013.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.