Даряването на яйцеклетки е акт на солидарност

Донор може да бъде всяка жена на възраст между 18 и 35 години, с нормална овулация. Важно е тя да няма инфекциозни заболявания или фамилна анамнеза за малформации или генетични заболявания.
Даряването на яйцеклетки е акт на солидарност
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

В днешно време зачеването на дете благодарение на различни техники за асистирана репродукция е много разпространено. За някои от тези техники са необходими донорски яйцеклетки и сперматозоиди и докато даряването на сперматозоиди е много разпространено, даряването на яйцеклетки е по-рядко.

Това може би се дължи на липсата на информация за тази практика. Например някои проучвания като анонимно даряване на гамети за асистирана репродукция в Испания.  посочват, че този вид дарение е напълно анонимно и че ако това не беше така, е възможно много от дарителите да не станат такива.

Въпреки че е по-рядко срещана практика от донорството на сперма, през последните години тя нарасна поради увеличаване на търсенето от жени, които отлагат майчинството си и имат проблеми със забременяването. Това несъмнено ги улеснява да станат майки.

За какво се използват дарените яйцеклетки?

Много двойки прибягнат до донор на яйцеклетки, за да имат деца. Причините могат да бъдат множество: яйчникова недостатъчност, повтарящи се аборти, неуспех на други техники за асистирана репродукция, висока възраст на майката или ранна менопауза, жени с наследствени заболявания и др.

Техниката, която най-често се използва в тези случаи, е ин витро оплождане с донорски яйцеклетки и сперма от мъж (от двойка или от донор) и последващото имплантиране на ембриона в матката на жената реципиент. Важно е да се подчертае, че това е напълно анонимен акт, така че донорът и реципиентът няма да имат никакъв контакт помежду си.

Оплождане инвитро

Съществуват обаче определени изисквания и процедури, които трябва да имаме предвид, за да избегнем разочарование в случай, че желаем да прибегнем до донорство на яйцеклетки.

Изисквания, за да станете донор на яйцеклетки

За да станете донор на яйцеклетки, трябва да бъдат изпълнени редица изисквания, които ще обясним по-долу. Но като цяло всяка жена може да бъде донор на яйцеклетки:

  • Ако е на възраст между 18 и 35 години.
  • Ако е физически и психически здрава.
  • Има нормална овулаторна функция.
  • Няма инфекциозни заболявания.
  • Няма лична или фамилна анамнеза за малформации или генетични заболявания.

Даряването на яйцеклетки – процедура

Въпреки че процедурата варира в зависимост от клиниката или центъра, където се извършва, във всички тях има поредица от общи фази.

  • Предварително интервю: медицинска история, кръвни изследвания, други диагностични тестове и физикален преглед, за да се гарантира доброто здраве, липсата на заболявания, които правят невъзможно жената да стане донор, както и наличие на правилна овулаторна функция.
  • Овариална стимулация: донорът се подлага на овариална стимулация, която продължава по-малко от месец и позволява получаването на между 6 и 10 яйцеклетки в един менструален цикъл. През това време се подлага на аналитичен и ехографски контрол.
  • Извличане на яйцеклетки: процесът на извличане на яйцеклетки продължава само няколко минути и се извършва през вагината под седация или лека анестезия. Това е амбулаторна процедура, така че жената може да продължи с ежедневните си занимания почти веднага.
Клиника по гинекология

Въпреки че нито една медицинска процедура не е напълно безрискова, рисковете за донора са много ниски. Най-честите са лек дискомфорт, подобен на менструалния дискомфорт. Освен това е важно да се подчертае, че плодовитостта на донора изобщо не е компрометирана. Следователно самата процедура е безопасна.

Морално и парично обезщетение за донорство на яйцеклетки

Даряването на яйцеклетки е много удовлетворяващо преживяване за жената донор. Тъй като е много щедър и грижовен акт, който ще позволи на други жени да станат майки.

В допълнение към емоционалната полза, жената донор ще има пълен клиничен преглед на общото й здравословно състояние и на фертилността си. Както споменахме, това дарение не компрометира благополучието или плодовитостта на донора.

Въпреки че донорството на яйцеклетки е алтруистичен акт, съгласно Закона за асистираната репродукция (14/2006) се получава малка финансова компенсация за възможния причинен дискомфорт или по-скоро за целия процес, през който донорът трябва да премине и възможния дискомфорт (подобно на менструални спазми), които може да изпита.

Паричното обезщетение може да варира между 600 и 1000 евро в Испания. Важно е обаче да се отбележи, че по-малко от половината жени, които желаят да дарят, са подходящи кандидати. Освен това законът установява, че една жена може да има максимум 6 потомства чрез даряване на яйцеклетки.

Даряването на яйцеклетки: Алтруистичен жест

Мислили ли сте някога да дарите яйцеклетки? Ако не сте, мислите ли, че причината е защото има малко информация по темата? Въпреки че е по-често да се дарява сперма или дори кръв, редица други видове дарения са по-скоро „в сянка“. Въпреки това те също са толкова важни, за да могат да помагат на другите.

Посъветвайте се с вашия гинеколог или лекар дали сте в добро здраве, за да дарите яйцеклетки.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.