Нередовният цикъл в юношеството: Какво го причинява?

Нередовната менструация в юношеска възраст по принцип не трябва да бъде причина за тревога. Необходимо е да се потърси лекарска помощ само ако това състояние продължава дълго време или има необичайни характеристики.
Нередовният цикъл в юношеството: Какво го причинява?

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Нередовният цикъл в юношеството е много често срещан. Всъщност променливостта на менструалния цикъл е нормална на всеки етап от живота, но се среща по-често при момичетата в тази възраст.

Въпреки това е важно да се научите да разпознавате кога нередовната менструация в юношеството е знак, че нещо не е наред. Понякога има здравословен проблем или специфичен фактор, който го причинява.

Някои аспекти, като качеството на хранене, индекс на телесна маса, социално-икономически статус или настроение, наред с други, влияят върху появата на нередовен цикъл в юношеството. Освен това може да е следствие от здравословен проблем. Нека да се спрем на темата по-отблизо.

Юношество и менструален цикъл

Жена, облечена в бикини.
Нередовната менструация в юношеството е доста често срещана, но трябва да сме нащрек.

Нека започнем, като си припомним, че менструацията е отделянето на ендометриума , лигавицата, покриваща матката. След като се отдели, настъпва кървене, което се изхвърля навън. Това се случва всеки месец поради действието на женските хормони.

Нормалният менструален цикъл продължава средно 28 дни. Те се броят от началото на единия цикъл до началото на следващия. Все още се счита за нормално, ако цикълът настъпи седем дни преди или седем дни след очакваната дата. Тоест между 24 и 38 дни.

Някои експерти смятат, че тъй като нередовната менструация в юношеството е много честа, може да се счита за нормално менструалният цикъл да е дълъг от 21 до 45 дни. Някои лекари обаче предупреждават, че това също може да е симптом на здравословен проблем и третирането му като нормално би забавило диагнозата.

Еволюцията през юношеството

Средната възраст на първата менструация или менархе е 12,5 години. Въпреки това се счита за нормално това да се случи на възраст между 10 и 16 години. Когато се появи по-рано или по-късно, това може да е признак на аномалия.

Някои момичета имат менархе на 8 или 9 години. В тези случаи това се нарича преждевременен пубертет. Това обикновено се свързва с метаболитен синдром и се превръща в рисков фактор за развитие на сърдечно-съдови проблеми в зряла възраст.

В други случаи менархе настъпва след 16-годишна възраст. Тогава говорим за късен или забавен пубертет. Това е свързано с повишени проблеми с плодовитостта и може също да е признак на хромозомна аномалия или друго сериозно затруднение.

Нередовният цикъл в юношеството

Както вече споменахме, нередовният цикъл в юношеството е много често срещан. Нормално е например едно момиче да има цикъл и след това да има забавяне от няколко месеца преди следващия. Разумният диапазон е шест месеца без цикъл.

Ако след шест месеца момичето все още не е имало нов цикъл, първо е препоръчително да изчакате още три месеца. След този период, ако тя няма цикъл или аменорея, най-добре е да се консултирате с вашия лекар. Много кратки цикли, по-кратки от 21 дни, или много дълги цикли, по-дълги от 38 дни, също са причина за консултация, въпреки че не винаги са необичайни.

Нередовната менструация в юношеството се изразява и в самото кървене. Ако продължи повече от седем дни или по-малко от два, се счита за необичайно. Освен това, когато има твърде малко или твърде много менструално течение или се появи кървене извън менструацията, тогава медицинската оценка е важна.

Нередовният цикъл в юношеството – защо се случва?

Основната причина за нередовен цикъл в юношеството е наличието на ановулаторни цикли; тоест цикли без овулация. В този процес яйчниците освобождават яйцеклетка, докато хормоните генерират промени в матката, за да я направят подходяща за бременност.

Ако яйцеклетката не е оплодена, лигавицата на матката се отделя и излиза през влагалището под формата на кървене. Ако няма овулация, процесът не е завършен. В тези случаи менструацията не настъпва, а когато настъпи, причинява дълги цикли.

Обичайно е първите менструални цикли да са ановулаторни. Изчислено е, че това се случва при между 30% и 55% от подрастващите момичета по време на две до четири години след първата им менструация. В повечето случаи това е причината за нередовността.

Други причини

Обикновено с течение на времето менструалният цикъл става по-редовен и стабилен. Други възможни причини за нередовен цикъл в юношеството са следните:

 • Органична незрялост. Хипоталамусът, хипофизата или яйчниците не са достигнали достатъчна зрялост.
 • Прекомерно физическо натоварване. Това може да причини забавяне на менархе, липса на овулация или липса на менструация.
 • Хранителни разстройства. Ако в тялото няма достатъчно мастна тъкан или мазнини, може да възникне менструална дисфункция.
 • Излишните телесни мазнини също пречат на менструалния цикъл.
 • Бременност
 • Стрес
 • Радиация или химиотерапия
 • Нараняване на матката
 • Проблеми с щитовидната жлеза. Те често причиняват менструални нередности.
 • Синдроми на Turner или Swyer. Това са генетични патологии, които могат да причинят нередовен цикъл в юношеството.
 • Тумор в хипофизната жлеза или яйчниците
 • Дисфункция на хипоталамуса
 • Анатомични аномалии в гениталния тракт
 • Синдром на поликистозни яйчници
 • Първична недостатъчност на яйчниците
 • Хиперандрогенизъм. Това е прекомерното производство на андрогени, което причинява окосмяване по лицето, гърдите и корема.
 • Болести, предавани по полов път

Какво да правите?

Тийнейджърка в парк.
Ако менструацията ви е твърде кратка или дълга, трябва да се консултирате с вашия лекар.

Нередовният цикъл в юношеството сам по себе си не е причина за консултация с лекар. Трябва да се консултирате със специалист само ако липсата на менструация или аменореята продължава повече от шест месеца, ако има големи контрасти в количеството на кървенето или ако кървенето се появи извън периода.

Също така е препоръчително да посетите лекар в следните случаи:

 • Периодични цикли по-къси от 21 дни, които се повтарят често.
 • Цикъл, който продължава повече от седем дни.
 • Менструация, която продължава да има значителни нередности в продължение на три години.
 • Много силна менструална болка или спазми.
 • Косми, растящи по лицето, гърдите или корема.

Най-често лекарят ще извърши преглед на таза и в някои случаи ще поиска кръвен тест. Като цяло, нарушенията, свързани с нередовния цикъл в юношеството, могат да бъдат успешно лекувани с лекарства. Само в някои случаи са необходими по-специализирани лечения.

Нередовният цикъл в юношеството не трябва да е причина за тревога

Нередовният цикъл в юношеството е само един от проблемите, с които се сблъскват момичетата на тази възраст. Не е препоръчително да ги тревожите по този въпрос, тъй като това може да причини ненужно безпокойство при момичета, чиито тела са подложени на значителна трансформация.

Много е важно подрастващите да бъдат добре информирани по всички тези въпроси, тъй като това ще им помогне да се чувстват по-спокойни и да бъдат по-способни да откриват евентуални аномалии.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • MedlinePlus. Menstruación. https://medlineplus.gov/spanish/menstruation.html
 • Soriano-Guillén, L., & Argente, J. (2011, May). Pubertad precoz central: aspectos epidemiológicos, etiológicos y diagnóstico-terapéuticos. In Anales de Pediatría (Vol. 74, No. 5, pp. 336-e1). Elsevier Doyma.
 • De Pediatría, S. A., & Subcomisiones, C. (2010). Trastornos del ciclo menstrual en la adolescencia. Arch Argent Pediatr, 108(4), 363-369.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.