Страничните ефекти от средствата за контрол на раждаемостта

Хормоналните контрацептиви могат да имат тежки странични ефекти при някои жени. Разберете девет от най-честите нежелани реакции по-долу.
Страничните ефекти от средствата за контрол на раждаемостта

Последна актуализация: 02 август, 2022

За много хора хормоналните контрацептиви са начин за предотвратяване на бременност. Въпреки това, те са лекарства и всъщност много жени използват противозачатъчни по тази причина. Благодарение на напредъка на науката, фармацевтите са разработили различни видове средства за контрол на раждаемостта, така че жените да могат да изберат този, който им подхожда най-добре. Все пак трябва да очаквате някои странични ефекти от тези средства.

Повечето контрацептиви отделят хормони в кръвта. Поради това много жени изпитват странични ефекти, които могат да варират от човек на човек. В тази статия ще обясним девет от най-честите странични ефекти на средствата за контрол на раждаемостта и защо се появяват.

Защо контрацептивите причиняват нежелани реакции?

В момента хормоналните контрацептиви са най-ефективният метод за предотвратяване на бременност. Освен това те са най-често използваната форма на контрол на раждаемостта сред жените, заедно с презервативите. В тази категория попадат:

 • Противозачатъчни средства
 • Вагинален пръстен
 • Хормонална вътрематочна спирала (IUD): Медната IUD също е ефективен метод за контрол на раждаемостта (все пак не съдържа хормони и следователно има различни странични ефекти)
 • Пластир за контрол на раждаемостта
 • Подкожен контрацептивен имплант
 • Сутрешно хапче

Прилагането на екзогенни хормони е причината да се появят странични ефекти от контрацептивите. Като цяло всичко, свързано с женската плодовитост, включително менструалния цикъл, се регулира от хормоните естроген и прогестерон.

Когато екзогенните хормони навлизат в тялото, те нарушават естествения хормонален синтез. По този начин менструалният цикъл и овулацията спират да следват нормалния си ритъм, което предотвратява бременността.

Проблемът е, че тези хормони не засягат само репродуктивната система. Те също така променят други части на тялото, като гърдите и мастната тъкан. Следователно, хормоналните контрацептиви не само пречат на плодовитостта; ефектът им може да се усети и в други части на тялото.

Поставяне на подкожен имплант.
Подкожният имплант е форма на контрацептив, който постепенно освобождава хормони.

1. Странични ефекти от средствата за контрол на раждаемостта – зацапване

Зацапването или кървенето между менструациите е страничен ефект, при който може да имате неочаквано леко или умерено кървене между два цикъла. Според проучванията тази вторична реакция е резултат от непридържане към хапчето и е най-вероятно да се появи скоро след като започнете да приемате хапчето.

След като тялото ви свикне с хормоналните промени, кървенето трябва да спре. Въпреки това, ако кървенето стане тежко или продължи повече от пет дни, трябва да говорите с вашия лекар, за да отхвърлите други възможни причини.

2. Световъртеж, гадене и повръщане

Много жени съобщават, че изпитват световъртеж, гадене и повръщане при започване на прием на средствата за контрол на раждаемостта. Все пак тези симптоми могат да се появят по причини, несвързани с контрацептивите.

Важно е да запомните, че при орални контрацептиви повръщането може да попречи на правилното функциониране на контрола на раждаемостта. Затова трябва да разберете какво да правите, в случай че трябва да вземете друго хапче. Като общо правило, ако повръщате в рамките на дванадесет часа след приема на хапчето, трябва да вземете още едно.

3. Странични ефекти от средствата за контрол на раждаемостта – чувствителност на гърдите

Както споменахме по-рано, активните хормони в контрацептивите могат да повлияят на тъканта в гърдите и да накарат гърдите да се чувстват подути или чувствителни. Освен това много жени описват чувството на болка при докосване, както е обяснено в Mexican Journal of Gynecology and Obstetrics.

4. Главоболие и мигрена

Жените съобщават за главоболие като един от най-честите странични ефекти на контрола на раждаемостта. Ако редовно страдате от мигрена, вашият лекар вероятно ще ви предложи избягване на хормонални контрацептиви и ще препоръча други алтернативи, тъй като има някои доказателства, които свързват двете.

Причината, обяснява клиниката Майо, е, че колебанията в нивата на естроген могат да променят определени химически вещества, най-често свързани с този симптом. Поради това може да се наложи да приемате лекарства за главоболие по време на някои фази от менструалния си цикъл или, ако те са много болезнени, може да намерите за най-добре да избягвате изцяло хормоналните контрацептиви.

5. Странични ефекти от средствата за контрол на раждаемостта – наддаване на тегло

Наддаването на тегло е един от най-противоречивите странични ефекти на хормоналния контрол на раждаемостта, въпреки че изглежда, че няма реално увеличение на телесната маса. С други думи, почти сигурно не напълнявате.

Вместо това най-вероятно е да задържате течности. Това е особено вярно в началото на приема на хормонална контрацепция, поради което се счита за неблагоприятен ефект от първоначалните контрацептиви. С течение на времето вътрешният електролитен баланс се стабилизира и тялото ви вече не трябва да задържа течности.

6. Промени в настроението

Както е описано в описанието на оралните контрацептиви, някои жени може да имат промени в настроението. С други думи, тези жени може да се почувстват емоционално нестабилни и всъщност могат да бъдат изложени на по-висок риск от депресия или други разстройства на настроението.

Като се има предвид това, изследователите все още изучават връзката между контрола на раждаемостта и депресията. Проучванията, които използвахме като ресурси, са съгласни, че ефектът е минимален и, когато може да бъде проверен, се появява след 10 или повече години прием на хапчето.

7. Странични ефекти от средствата за контрол на раждаемостта – аменорея

Аменорея се отнася до липсата на менструация, когато очаквате настъпването й. Това, точно както зацапването, е често срещан страничен ефект от хормоналния контрол на раждаемостта и е свързан с хормонален дисбаланс.

Истината е, че много фактори могат да повлияят на менструацията, а не само хапчетата. Стресът, диетата и физическите упражнения също са определящи фактори. Важно е обаче да направите тест за бременност, ако менструацията ви не дойде, когато трябва, само за да сте сигурни.

8. Загуба на либидо

Различни състояния могат да променят сексуалното желание. Възможно е хормоналните контрацептиви да причинят намаляване на либидото, но, разбира се, те не са единственият фактор

Според статия, публикувана в Акушерство и гинекология , намаляването на сексуалното желание се наблюдава по-често при пластира за контрол на раждаемостта и подкожния имплант, отколкото при други хормонални методи за контрол на раждаемостта. Въпреки това е изключително трудно да се отделят други променливи, които също могат да доведат до намалено сексуално желание.

Чести странични ефекти на средствата за контрол на раждаемостта.
Страничните ефекти на хормоналните контрацептиви варират от жена до жена. Някои жени може да не изпитат никакви странични ефекти.

9. Странични ефекти от средствата за контрол на раждаемостта -вагинално течение

Друг често срещан страничен ефект на хормоналните контрацептиви е промяна във вагиналното течение. Тази течност реагира на вътрешните хормонални промени и състава на вагиналната флора.

Тази промяна рядко е признак на заболяване. Всъщност жените трябва да очакват промяна във вагиналното течение при започване на нов метод за контрол на раждаемостта и по време на цялото му използване. Дори се очаква промяната да се появи и да се запази по време на употребата на хапчета или инжекции.

Контролът на раждаемостта е безопасен въпреки страничните ефекти

Хормоналните контрацептиви са безопасен и ефективен начин за предотвратяване на бременност. Това обаче не означава, че нямат никакви нежелани странични ефекти.

Ето защо винаги трябва да говорите с вашия лекар, ако имате въпроси относно контрацептивите. Медицинските специалисти ще ви помогнат да изберете правилния метод за контрол на раждаемостта за вас и вашата ситуация. Всяка жена има право да избере кое е най-подходящо за нейния начин на живот при най-нисък риск от усложнения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Dolores de cabeza y hormonas: ¿Cuál es la relación? – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved September 30, 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/chronic-daily-headaches/in-depth/headaches/art-20046729
 • PROSPECTO LEVONORGESTREL/ETINILESTRADIOL DURBAN 0,1 MG/0,02 MG COMPRIMIDOS RECUBIERTOS EFG. (n.d.). Retrieved September 30, 2020, from https://cima.aemps.es/cima/dochtml/p/82942/P_82942.html
 • Barrera Coello, Laura, et al. “Causas de desapego a los métodos anticonceptivos.” Ginecología y obstetricia de México, 2019, vol. 87, num. Suppl 1, p. S128-S135 (2019).
 • Consideraciones sobre planificación familiar: métodos anticonceptivos. (n.d.). Retrieved September 30, 2020, from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252001000400010
 • Caba, Alejandro A. Paradas, et al. “Preferencia de uso del método anticonceptivo hormonal combinado de autoadministración, previa y posterior a la consejería estructurada (Estudio PIENSA).” Revista de la Federación Centroamericana de Obstetricia y Ginecología 2014.19 (2018).
 • Carbajal-Ugarte, José Antonio, et al. “Eficacia y efectos adversos de anticonceptivos hormonales. Estudio comparativo.” Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social 46.1 (2008): 83-87.
 • Pauta Barros, Paula Cristina, and Diana Nohely Suárez Condo. Efectos adversos y posibles causales de abandono del método anticonceptivo hormonal combinado Mesigyna en pacientes de la Clínica Humanitaria Fundación Pablo Jaramillo en la ciudad de Cuenca, en el periodo Abril–Agosto del 2017. BS thesis. Universidad del Azuay, 2018.
 • Palacios, Santiago, and Mariella Lilue. “Función sexual femenina y anticoncepción hormonal.” Ginecologia y Obstetricia de Mexico 88 (2020).
 • Ferllini Montealegre, Stephanie María, María Fernanda Miranda Muñoz, and Allan David Picado Álvarez. “Depresión: relación con la terapia anticonceptiva hormonal.” Revista Médica Sinergia 5.01 (2020): 233.
 • Amado, J. A., and J. Flórez. “Hormonas sexuales: estrógenos, gestágenos, andrógenos y anticonceptivos hormonales.” Farmacologia humana (2003): 887-911.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.