Месоядни растения: характеристики, видове и грижи

Осмелявате ли се да отглеждате месоядни растения? Днес ще ви разкажем какво трябва да знаете, за да ги отгледате здрави и силни във вашия дом.
Месоядни растения: характеристики, видове и грижи

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 08 юли, 2024

Можем ли да имаме месоядни растения у дома, без да се излагаме на опасност? Да. Реалността на този вид е далеч от това, което е представено в холивудските филми.

Разбираме, че месоядните растения предизвикват много любопитство, защото, както подсказва името им, това са растения, които се нуждаят от други живи същества, за да включат необходимите хранителни вещества. Освен че фотосинтезират като всяко друго растение, те се хранят с насекоми и дори с мишки, птици и риби в някои случаи – но не и с хора, както ни показа научната фантастика!

Те предпочитат тропическите райони и се срещат главно в Америка, Азия и Австралия. Те са много впечатляващи и тяхната морфология е завладяваща, тъй като много от тях светят през нощта, за да привлекат плячката си.

Въпреки че е възможно да имате месоядни растения у дома, е необходимо да ги познавате в дълбочина, защото изискват специални грижи.

Основните характеристики на въпросните месоядни растения

Очарователни и загадъчни, месоядните растения се отличават от останалите по 3 основни характеристики :

  1. Те улавят и убиват плячката си.
  2. Те имат вътрешна система за усвояване.
  3. Те усвояват хранителните вещества, които извличат от плячката.

В допълнение към малките насекоми, те ловуват паяци, ракообразни и безгръбначни, които живеят във водата или на земята. Те дори могат да ловуват и ядат гущери!

В този смисъл техните листа изпълняват ключова функция: те улавят плячка и могат да го правят по два начина. Чрез бързо движение или по бавен начин, при което плячката се обездвижва, защото е хваната в капан благодарение на лепкава субстанция.

Те привличат вниманието към храната си със своите цветове, нектар и парфюми и дори като светят в тъмното.

След като плячката бъде привлечена и уловена, процесът на храносмилане започва. Те използват ензими или бактерии за разграждане на храната. Те не го дъвчат. Този процес може да отнеме няколко дни.

Видове месоядни растения

Има стотици видове месоядни растения. Според техния произход те могат да бъдат категоризирани като идващи от тропическите зони или не.

Ако се интересувате от засаждане или закупуване на някои от тези уникални растения, препоръчваме ви да изберете тези от втората група. Ще бъде много по-лесно да се грижите за тях.

Венерина мухоловка

Вид месоядни растения
Dionaea muscipula или венерина мухоловка.

Това месоядно растение е едно от най-известните и предпочита да ловува насекоми. Това става чрез механично движение от типа “капан”, както коментират ботаническите изследвания.

Този сорт трябва да се отглежда на закрито, защото не понася ниски температури. Нуждае се от отлична естествена светлина, за да оцелее. Не забравяйте да изберете голяма саксия, така че корените й да са правилно фиксирани.

Смятаме, че може да ви хареса да прочетете и тази статия: 10 градински растения, които най-добре издържат на слънце и суша

Pinguicula

Pinguicula
Pinguicula.

Това растение се среща предимно в Европа и е много декоративно на вид. Листата му са зелени розетки, а цветовете са с интензивен виолетов оттенък. Хубавото на тези растения е, че издържат безпроблемно на ниски температури.

Слънчева роса

Слънчевата роса е вид месоядно растение.
Drosera rotundifolia.

Структурата на това любопитно растение е много странна благодарение на червените си власинки, които имат нещо като малък балон на върховете си. Тук се съхранява лепкава субстанция, която улавя плячката и я обездвижва.

Характеристиките му го правят много впечатляващо и отлично като декоративно растение. Като цяло издържа на температури между 10 ºC и 30 ºC. Обича естествена светлина, но не течения.

Непентес

Непентес.
Растението Nepenthes.

Това растение е много ефектно и лесно за отглеждане, но не се справя добре с излишната вода. Виждаме висящи от него малки торбички, които му придават по-живописен вид.

Общи указания за грижа за месоядни растения

Въпреки че изискват грижи, подобни на тези за всяко друго растение, има някои специални грижи, които са специфични за всеки вид:

  • Саксия: Опитайте се да изберете такава, която не е направена от теракота или глина, защото когато се намокрят, отделят някои вещества, които могат да повредят корените. Пластмасовите са подходящи и трябва да имат правилна дренажна система.
  • Субстрат: Трябва да е беден на хранителни вещества и минерали. Сфагнумът е най-препоръчителен заради киселото си pH. Можете да го използвате самостоятелно, с едър пясък или с перлити.
  • Поливане: Идеалното е да ги поливате чрез потапяне, защото те се нуждаят от добро количество вода, за да поддържат нивата на влажност, но не е нужно да остава локва в саксията. През лятото можете да ги поливате през ден, докато през зимата трябва да правите това само два пъти месечно. Във всеки случай винаги се консултирайте с мястото, откъдето ги купувате и коя е най-добрата честота за вида, който ще изберете.
  • Хранене: Не трябва да ги храните с насекоми, защото те трябва да могат сами да си осигуряват храна. Освен ако нямат начин да ловят плячката си на мястото, където ги поставите, можете да им помогнете с едно или две насекоми на месец.
  • Аклиматизация: В саксията трябва да има мъх, защото той е най-близкият до това, което имат в естествената си блатна среда. Месоядните растения, които не идват от тропически райони, могат да прекарат студените месеци в зимен сън много добре.

Месоядните растения са интересна възможност за отглеждане у дома

Един от най-добрите начини да имате месоядни растения у дома е в кръгъл стъклен съд, така че да се подражават естествените условия на оригиналното местообитание. Те могат да бъдат много декоративни и ако им осигурите правилната почва и субстрат от самото начало, няма да ви се налага да прекарвате много време в грижи за тях.

Надяваме се, че ще решите да отглеждате някои от видовете месоядни растения, които се предлагат във вашия район. Създайте им приятно кътче в дома си и създайте една различна закрита градина.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.