10 високи цъфтящи растения за по-вертикална градина

Искате повече височина във вашата градина? Ще ви разкажем за 10 високи цъфтящи растения, които са красиви и много лесни за отглеждане.
10 високи цъфтящи растения за по-вертикална градина

Написано от Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Последна актуализация: 11 април, 2023

Има редица високи цъфтящи растения, за които трябва да знаете, ако искате да добавите вертикалност към вашата градина. Това е така, защото те красят с цветовете си и привличат естествените видове, като пеперуди. Някои имат малки, но храстовидни цветове. Други, като слънчогледите, предлагат малко листа, въпреки че цветовете им са големи и много ефектни.

Затова най-добре е да създадете градина с няколко вида, за да се насладите на уникален контраст. Ако търсите това, прочетете следващите редове, за да научите повече за тези красиви растения, които  ще ви предложат и уединение. Точно така: отглеждането на тези високи растения ще помогне за образуването на естествена бариера.

Защо да включите високи растения във вашата градина?

Вече споменахме някои причини, поради които трябва да допълните градината си с красиви високи цъфтящи растения, но има и още!

  • Те са идеални за букети: тъй като имат високи стъбла, тези растения могат да се отглеждат за красиви букети, когато е време за подрязване.
  • Освен това прикриват неприятни пространства: Ако имате пространства във вашата градина, които искате да прикриете, като грозни стени или странни конструкции, най-добре е да се възползвате от естествения плет.
  • Привличат вниманието: повечето от тези растения цъфтят на нивото на очите, така че ще изпълнят със светлина и жизненост всеки, който ги погледне.
  • Освен това са екосистема за различни видове: ако харесвате посещението на малки и безобидни животни като таралежи, жаби или пеперуди, не се колебайте да отглеждате този вид цветя.
  • И накрая, допълват вашата градина и добавят 3D ефект: растенията с различна височина създават триизмерен ефект, достоен за корица на списание.

Изберете от тези високи цъфтящи растения за вашата градина

След като вече знаете, че има изключителни предимства от отглеждането на високи цъфтящи растения във вашата градина, съвсем естествено е да искате да се запознаете с видовете, които можете да започнете да засаждате. Внимание!

1. Клеоме

Cleome са високи цъфтящи растения.

Клеомите са растения, известни като паякови цветя, тъй като са любими на паяците за плетене на мрежите им. Това е така, защото те растат до 180 сантиметра височина и цветовете им са в различни нюанси на розово, лилаво и бяло.

В допълнение към паяците, те привличат и колибри и пеперуди благодарение на вкусния аромат, който техните цветове отделят през нощта. Затова се уверете, че са на пряка слънчева светлина.

2. Будлея

Будлея

Buddleja е храстовидно растение, използвано за създаване на естествени бариери в градината. Известен като пеперуден храст, той става висок 150 – 180 сантиметра. При оптимални грижи може да достигне височина от 210 сантиметра.

Освен това привлича пеперуди и колибри. Това се дължи на формата на цветовете му и възможността, която предоставя на тези животни да се хранят с него. Цветовете му са розови, бели, лилави или сини.

3. Кана

Цветята кана са изключително красиви.

Каната е високо цъфтящо растение, което се характеризира с красивите си цветове не само на цветовете, но и на листата. Цветовете могат да бъдат червени, оранжеви, жълти или розови; докато вторите са червеникави.

Тези красавици могат да достигнат височина от почти 4 метра, стига да се полагат грижите, от които се нуждаят. Основно топло място и влажен субстрат.

4. Болтония

Високи цъфтящи растения

Болтонията, известна още като фалшиви астри, е едно от високите цъфтящи растения, които можете да отглеждате във вашата градина. Произхожда от Северна Америка и принадлежи към семейството на астрите, с които споделя някои свойства, извлечени от неговите етерични масла.

Цъфти в бяло, лилаво и розово и може да достигне почти два метра височина. Ако ви харесва, не забравяйте да го засадите и на място, където има пряко слънце.

5. Делфиниум

Делфиниумът цъфти в различни красиви цветове.

Делфиниумите са високи цъфтящи растения. Цветоветеим са малки и растат прикрепени към храстовидна основа. Те също достигат почти два метра височина и са любимци на пеперудите.

Въпреки че много хора искат да ги отглеждат в градините си, делфиниумите се нуждаят от субстрат, който е много богат на минерали и хранителни вещества. Освен това трябва да се опитате да го поставите на място с частична сянка или пряко слънце.

6. Космос друг представител на разглежданите високи цъфтящи растения

Космосът е друг представител на разглежданите високи цъфтящи растения.

Cosmos са високи цъфтящи растения, които не можете да пропуснете във вашата градина. Цветовете им са нежни и се предлагат в розови, бели и лилави цветове. Те имат малко листа, тъй като листата им са подобни на тези на папрат.

Има няколко вида космос. Най-високи са sensation, които достигат почти два метра височина. Те също привличат насекоми като пеперуди и пчели. Въпреки това, за да растат здрави, те трябва да се отглеждат на пряко слънце.

7. Напръстник

Напръстниците са високи цъфтящи растения.

Напръстникът е много красиво растение, което ни дарява с феерия от цвят чрез своите цветове. Те растат прикрепени към стъбло и са във формата на камбана или напръстник, откъдето идва и името им. Те са идеални за добавяне на височина към вашата градина, също и заради листата и стъблата си.

Има голямо разнообразие от цветове, които зависят от конкретния вид. Digitalis purpurea “Camelot rose” цъфти в розово, а Digitalis grandiflora – в лайм-жълт нюанс, както е посочено от името му (жълт напръстник).

8. Prairie rues са високи цъфтящи растения

Prairie Rues са високи цъфтящи растения.

Thalictrum spp.  е много красиво и търсено растение заради формата на цветните си листенца. Те са сферични и приличат на снежинки.

В зависимост от сорта се определят и цветовете. Цъфтят в кремаво, жълто, зеленикаво жълто и лавандула. Това растение достига височина от почти три метра.

9. Алое Torch

Вид цъфтящо алое

Алое Torch е голям, лесен за грижи сукулент с красиви цветове. Те растат на високо стъбло, което излиза от месестите, конусовидни листа. Цветът му е червен и подчертава цветовете сред зелените листа.

Те цъфтят между зимата и пролетта, изискват пясъчен, добре дрениран субстрат и трябва да ги засадите там, където ще има пряко слънце.

10. Слънчогледите са високи цъфтящи растения

Слънчогледите са високи цъфтящи растения.

Слънчогледите са едни от типичните високи цъфтящи растения. Те са красиви и могат да се отглеждат за цветни аранжировки или букети. Това растение достига между 3 и 4 метра височина, а цветовете му могат да бъдат с размерите на футболна топка, в зависимост от вида.

Сред най-високите са американският гигантски хибриден слънчоглед, мамутът и небостъргачът. Ако искате да ги отглеждате в градината, не забравяйте да осигурите място с много слънчева светлина.

Кажете ни кои са вашите любими високи цъфтящи растения?

Споделяме с вас 10 високи цъфтящи растения, които придават височина на вашата градина и ви помагат да създадете красива естествена бариера за уединение. Изберете тези, които смятате, че са най-подходящи за вашето пространство, в зависимост от характеристиките на почвата и излагането на слънце.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Kołodziejek, J. (2014). Effects of microhabitat on leaf traits in Digitalis grandiflora L.(veronicaceae) growing at forest edge and interior. Archives of Biological Sciences66(2), 615-627.
  • Lawson, S. K., & Satyal, P. S. W. (2019). Chemical composition of the essential oil from the aerial parts of Boltonia asteroides from North Alabama. Am J Essent Oils Nat Prod7(4), 15-17.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.