Най-добрите съвети за поддържане на цъфтежа на растението незабравка

Романтично и диво, растението незабравка е красив вид. Тук ще ви покажем как да се грижите за екземплярите от този растителен вид.
Най-добрите съвети за поддържане на цъфтежа на растението незабравка

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 01 април, 2023

Растението незабравка пленява с пъстрите си цветове, финия си вид и елементарните грижи, които изисква. Лесната грижа го прави предпочитан за градини или за интериора на дома.

Това растение, наричано още “мише ухо”, се отличава със способността си да издържа на сурови условия. Качество, което е склонно да бъде подценявано, поради компактния му и декоративен вид.

Привлекателността не е само във външния му вид; зад него се крие романтична история, от която идва името му и която и до днес привлича любителите на цветарството. Нека научим повече по темата.

Незабравка, растение, изпълнено със значения

“Незабравка” е името на цветята, които поникват от род Myosotis, принадлежащи към семейство Boraginaceae. Името идва от немската легенда, която разказва историята на двама влюбени.

Според народната легенда една дама видяла красиво цвете да се носи във водите на Дунава и помолила своя ухажор да го спаси и да й го донесе. Без колебание човекът влязъл в реката в търсене на това цвете; стигнал до него, но не успял да излезе от водата. И преди да се удави, той казал на любимата си: „ Vergis mich nicht! “, което означава „Не ме забравяй“.

Друго значение произхожда от масонските ложи в Германия, които придават на цветето символичния характер на съпротивата срещу нацизма. Те приемат за своя емблема 5-те сини листенца на “незабравката”.

Цветовете на обикновената незабравка са синкави с жълт център, но има и лилави, розови и бели.

Флорес де Номеолвидес.
Цветовете на това растение са толкова кичести, че е невъзможно да не искате да ги имате в градината.

Особеностите и ползите от растението “незабравка”

Виртуалният хербарий на Западното Средиземноморие рисува растението като разклонена билка, леко мъхеста и с много листа. Състои се от листа, по-дълги отколкото широки, на дръжки и с дължина от 2 до 13 сантиметра.

Има най-малко 100 вида незабравки, които според Flor de Canarias се различават по цвета си. По същия начин сортовете, създадени от селекционерите на Myosotis, свидетелстват за особеностите на култивирането според цветовете на техните венчелистчета.

Например бялата и индигово синята са за саксии или граници; тъмносинята и лилаво-розовата са за саксии или алпинеуми; докато светлорозовата е за алпинеуми или бордюри.

Цъфтежът на “незабравката” е едногодишен или многогодишен, като последният настъпва през пролетта. Растението не надвишава 80 сантиметра височина, докато самото цвете е с размери приблизително 1 сантиметър.

По отношение на ползите, Journal of Plant Physiology подчертава потенциала на естествените маслени екстракти от Myosotis за създаване на есенции, които допринасят за инхибирането на бактериалните микроорганизми.

Препоръки за красив цъфтеж на незабравката

Въпреки че незабравката не изисква интензивни грижи, струва си да знаете кои са съветите, които благоприятстват развитието и  цъфтежа й. Нека разберем.

Светлина

За храстовиден цъфтеж е най-добре да поставите растението на място, където получава слънчева светлина или е на полусянка. Не забравяйте, че това е див вкоренен вид, така че се справя добре на открито.

Но ако ще го държите на закрито, сложете го до прозорец, на балкона или го изнесете на слънце за поне 3 часа. Слабата осветеност влияе върху цъфтежа му.

Размножаване

Възпроизвеждането на незабравка става чрез семена, които трябва да се засяват в началото на пролетта, директно в земята или в саксия. Преди засаждане ги оставете да се накиснат във вода за 24 часа; след това време отстранете тези, които не изплуват, защото няма да покълнат.

След това пренесете семената в малък съд, който служи като легло за семена и който е перфориран по стените, така че водата да се оттича. Добавете субстрат и поставете семената на дълбочина 1 сантиметър.

Поливайте и изчакайте 2 седмици, като следите за покълване. След като растението се издигне с поне 10 сантиметра, прехвърлете го на окончателното му място.

Торене

Растението незабравка изисква богат на хранителни вещества тор, за предпочитане органичен. Някои благоприятни препарати за почвата на Myosotis са тези от червеи.

Освен това, разреждането на торове с калий при напояването на всяка седмица и половина засилва цъфтежа. През зимата обаче пропуснете напълно или намалете торенето със специални вещества.

Поливане

През пролетта и лятото хидратирайте Myosotis на всеки 2 дни или ускорете процеса според характеристиките на почвата. През зимата и есента поливайте два пъти седмично, за да не намокрите почвата и да не разболеете храста.

Целта е субстратът да се поддържа влажен, но без излишна вода. За да разберете дали все още има достатъчно влага, пъхнете дървена пръчица в почвата и ако излезе кална, има достатъчно вода.

Отглеждане на незабравка в градината
Растението не може да бъде преовлажнено, но се нуждае от влага за цъфтеж.

Температура

Незабравката издържа на ниски температури. Най-добре е обаче да я предпазите от вятър.

Предотвратяване на заболявания

Като всяко растение, незабравката не е защитена от заболяване. Охлювите и брашнестата мана са чести вредители на този вид. Нереагирането навреме увеличава вероятността екземплярът да изсъхне.

За да предотвратите нашествието на гъбичките, на първо място се обърнете към домашни препарати, които смесват сода за хляб, течен сапун и вода; при прогресиране на заболяването е уместно да се изрежат заразените части и да се напръска с фунгицид.

Що се отнася до отстраняването на мекотелите, подходящото нещо, което трябва да направите, е да приложите молускоцид.

Допълнителна грижа за растението незабравка

Не е необходимо растението да е заразено, за да се премахнат увехналите листа. Всъщност честото подрязване помага за запазването на хранителните вещества, необходими за цъфтежа.

Това е допълнителна, благоприятна за вида грижа. Успехът на този съвет се крие в извършването на разрези над една четвърт от листата; по този начин пъпките на този сорт Boraginaceae ще бъдат буйни.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.