3 ефективни съвета за предпазване на вашите стайни растения от гъбички

Ако имате растения вътре в дома си, е необходимо да се грижите за тях, дори повече, отколкото за растенията на открито. Затворените пространства са идеални за образуване на гъбички.
3 ефективни съвета за предпазване на вашите стайни растения от гъбички

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 06 май, 2023

За да предпазите вашите стайни растения от гъбички, трябва да се грижите превантивно или да действате незабавно, веднага щом забележите промени в растението. Затварянето на тези растения създава условия за тези проблеми.

Но как да го направим? В тази статия ще споделим някои съвети и препоръки. Но преди да навлезете в темата, добре е да знаете кои са често срещаните гъбички в този вид растения и признаците, които ще ви предупредят за тяхното присъствие.

Видове гъбички, често срещани при стайните растения

Тъй като това са растения, които се държат вътре в дома, микроорганизмите се развиват в саксиите поради натрупването на влага в субстрата и сместа от спори и почва. Малко по малко те постепенно атакуват листата, стъблата и корените.

Вярно е, че някои стайни растения се поставят на балкони или тераси, но други са в затворени помещения, където условията могат да работят срещу тях. Последствията са увяхване или смърт.

Но кои гъбички атакуват растенията?

  • Botrytis: Това е сива, мъхеста плесен, продукт на студ и прекомерна влажност, която обикновено уврежда по-старите растения.
  • Бяла плесен: Известна е като Sclerotinia spp. Въпреки че се казва, че не е твърде сериозно, това е предупреждение, че нуждите на вида не са задоволени.
  • Ръжда: Това е болест по растенията, типична за влажна среда. Листата изглеждат жълтеникави, кафяви или дори черни. Освен това на гърба на листата се виждат микроиздутини. Въпреки че растенията, които са домакини на тези паразити, рядко умират, техният външен вид е силно засегнат.
  • Маната е гъбата, която е очевидна по горните страни на листата. Те са белезникави, прахообразни петна, които се разпространяват и върху млади стъбла, плодове и цветя, което ги кара да закърняват и да падат. Това покритие се състои от мицел и безцветни спори, всички подобни на брашнесто покритие.
  • Negrilla: Друго име е “fumagine” и се проявява като черен прах, който отслабва растителността, както на закрито, така и на открито. Води до възпрепятстване на преминаването на светлината, което засяга фотосинтезата.
Как да запазим стайните растения без гъбички.
Бялата плесен има характерен вид, който позволява бързото й идентифициране.

Съвети за предпазване на вашите стайни растения от гъбички

Знанието как изглеждат тези микроорганизми, улеснява откриването и борбата с тях. За да запазите вашите стайни растения без гъбички, препоръчително е да приложите на практика следните препоръки.

1. Съвети за предпазване на вашите стайни растения от гъбички – напръскайте с естествени фунгициди

Природните средства са полезни както за растението, така и за тези, които живеят с тях. Използвайки тези продукти, вие не сте изложени на химически миризми и техните възможни нежелани реакции.

Някои изследвания върху противогъбичната активност на естествените екстракти, като тези, разгледани в списание Sabre, подчертават, че фунгицидите, приготвени с Melissa officinalis, инхибират растежа на гъбичките Aspergillus flavus.

Сред няколко възможни съставки млякото, джинджифилът и ментата са добър избор. Други ефективни естествени фунгициди за предпазване на стайните растения от гъбички са тези, които сега ще разкрием.

Разтвор на чесън

Чесънът, смлян на прах или счукан и залят с литър вода, е една от препоръките срещу мана или брашнеста мана. Същността на тези луковици е алицин, свързан с антимикробни и противогъбични свойства.

На свой ред Националният институт по земеделски технологии (статия на испански) в Аржентина подчертава чесъна като репелент срещу насекоми с противогъбични свойства, идеален за борба с гъбичките по растенията.

Смес от оцет и вода

Според публикация на Postharvest Biology and Technology бамбуковият оцет, смесен с прасковена дъвка, е ефективен при контролирането на сивата плесен. Въпреки че експериментът е проведен върху растения от боровинки, е възможно да се повтори върху декоративни видове.

По отношение на оцета като фунгицид, International Journal of Molecular Sciences изследва ефикасността на дървесния оцет срещу Botrytis cinerea. В своите тестове те откриха, че разреждането на пироловата киселина инхибира растежа на гъбичките, което предполага, че това вещество може да служи за защита на растенията от патогенни атаки.

Целта на киселината е да модифицира pH на микроорганизмите. Запарките за тази цел съдържат най-малко 3 супени лъжици оцет в 1 литър вода.

Сода за хляб

Комбинирайте 1 супена лъжица сода за хляб с ¼ галон вода и напръскайте разтвора върху листата, отгоре и отдолу. Това е домашна рецепта с положителен ефект срещу гъбички.

Всъщност изследване (статия на испански), прегледано от Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, анализира ефективността на калиевия бикарбонат като фунгицид. В експеримента те смесват това вещество с калиев фосфит и откриват значително намаляване на честотата и тежестта на мана.

2. Съвети за предпазване на вашите стайни растения от гъбички – отстранете болните листа

Отрязването на болните листа е най-бързият и очевиден начин да запазите вашите стайни растения без гъбички. Използвайте градински ножици, отрежете заразените части и ги изхвърлете. Не забравяйте да дезинфекцирате инструмента преди и след употреба, както и да носите ръкавици, докато ги държите.

3. Сменете саксиите

Точно както премахването на листата е добър начин да се отървете от гъбичките по стайните растения, преместването им в друга саксия също е отличен вариант. Пресадете ги и вземете нова почва.

Преди засаждане не забравяйте да почистите добре екземпляра от листата до корените. Ако напръскате с фунгицид в основата на саксията, спорите на мухъла няма да се разпространят отново.

Мухъл в почвата.
В субстрата растат и гъбички, което може да ви принуди да смените саксиите.

Какво да направите след елиминиране на гъбички в стайни растения?

След като приключите с дезинфекцията на растението, помислете за адаптирането на околната среда в полза на здравето им. Тоест, поставете вида в зона, където получава достатъчно вентилация и светлина; и двете условия ще му помогнат да расте. Уверете се, че наблизо няма други растения, поне за известно време.

По същия начин проверете дали съдът източва водата правилно и дали е чист. Поливайте ги сутрин, защото през нощта почвата изсъхва повече време. С всички тези препоръки вие със сигурност ще държите гъбичките на разстояние и вашите стайни растения ще процъфтяват.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.