7 подобни на рози цветя за вашата градина

Има цял свят от подобни на рози цветя, които си имат свой собствен чар. Открийте 7 от тях тук!
7 подобни на рози цветя за вашата градина

Написано от Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Последна актуализация: 03 април, 2023

Въпреки че розите са красиви, има редица розоподобни цветя, които също имат своя чар. Всъщност в тази статия ще ви кажем какво представляват тези цветя, подобни на рози.

По този начин ще можете да разнообразите много повече градината си и да я направите цветна, без да залагате само на едно растение. Продължете да четете, за да разберете какви са тези растения! Със сигурност ги познавате. А може да сте си помислили, че са рози, когато сте ги видели.

Кои цветя приличат на рози?

Розите са очарователни, романтични и елегантни цветя. Техният чар се крие във формата, аромата и разнообразието от цветове.

Известни още като цариците на цветята, те принадлежат към рода Rosa. Смята се, че има 30 000 разновидности.

Въпреки това винаги е добре да познавате и други възможности и да знаете, че нашата градина може да включва други цветя, подобни на розите, но с различна красота. Без повече приказки, ще ви разкажем кои са те.

1. Подобни на рози цветя – божури

Подобни на рози цветя - божур
Цветовете на божура са много подобни на розите, но много по-скъпи.

Божурите са едни от най-подобните на рози цветя. Те са красиви и имат висока цена, така че са синоним на лукс и елегантност. Това ги прави главни герои в булчинските букети и в много специални церемонии.

Да ги имате във вашата градина би било голямо предимство. Всъщност, ако планирате да се ожените или да организирате елегантно парти, можете да ги засадите и отгледате за тържеството. Разбира се, трябва да се каже, че те не са растения за начинаещи, тъй като изискват много грижи.

От една страна, те са чувствителни към светлина, но се нуждаят от нея за оптимален растеж, така че трябва да регулирате излишъка и липсата й. Също така изискват постоянно поливане и внимание, за да се избегне преовлажняване, като същевременно субстратът трябва да е влажен.

Периодът им на цъфтеж е през пролетта.

2. Камелиите приличат на рози

Камелиите (на снимката на корицата) са много красиви и приличат на рози. Цветовете на Camellia japonica имат само пет венчелистчета, докато другите хибридни видове имат много повече.

За отглеждането им в домашни условия трябва да им се осигури място на полусянка. От друга страна, субстратът трябва да е кисел, така че нивата на pH трябва да се контролират добре.

В това отношение те трябва да бъдат снабдени с тор, богат на фосфор, калий и магнезий по време на етапа на растеж. Тъй като са ацидофилни, водата за напояване трябва да е минерална или дъждовна.

3.Подобни на рози цветя: Гардения

Гардениите са много красиви цветя, които обикновено са бели или жълти. Те са толкова подобни на розите, че излъчват сладък аромат, който би объркал всеки.

Отглеждането им изисква ангажираност, особено с поливането. Трябва да им се осигури и място за отглеждане с температури между 20 и 23 градуса по Целзий. Въпреки че трябва да се осигури достатъчно количество вода, тя не трябва да докосва цветята, тъй като това би ги повредило.

4. Японска роза

Японска роза
Японската роза или лизиантус предлага голямо разнообразие от цветове.

Японската роза или лизиантусът е много подобна на обикновените рози и карамфили. Използването й е много често срещано във флоралните аранжировки и тъй като расте на дълги стъбла, подходящи за целта.

Всъщност се препоръчва, когато ви подарят флорална композиция от японска роза, тя да бъде поставена във вода. За известно време техните пъпки ще продължат да растат.

Що се отнася до отглеждането, трябва да се каже, че може да се извършва чрез семена и резници, като вторият вариант е най-лесният. Що се отнася до водата, поливането се извършва два пъти седмично и се увеличава до още веднъж през лятото.

Цветовете трябва да избягват пряката светлина, защото ги изгаря. Някои ботанически изследвания дори установиха, че се наблюдава повече цъфтеж при няколко часа светлина.

5. Подобни на рози цветя: Ranunculus

Ранункулусите са много специални, защото цветовете им приличат на розите и защото можем да ги отглеждаме в градината или в стайни саксии. Те цъфтят в цветове като бяло, жълто, оранжево, розово, червено и лилаво.

Има и такива, които са се посветили на хибридизацията на луковиците, от които растат тези цветя, постигайки уникални комбинации. Що се отнася до грижите за тях, те се нуждаят от голямо количество вода, без да се оставя субстрата подгизнал.

6. Импатиенс

Impatiens приличат на рози.
Двойните импатиени са цветя, които изглеждат доста подобни на единичните рози.

Impatiens имат цветове, много подобни на единичните рози. Те цъфтят в нюанси на бяло, лилаво, розово и оранжево, така че градината ви ще изглежда много цветна с тези растения.

Те могат да бъдат засадени директно в земята или в саксии, за да се насладите на красотата им на закрито. Последното е много удобно, когато дойде зимата, защото те не оцеляват при слана.

Ако ги имате в саксии, през зимата можете да ги поставите вътре в къщата.

7. Божурести лалета

Последните от розовидните цветя, за които ще ви разкажем, са двойните лалета. Те обаче са необичайни. Тъй като имат двойна линия от венчелистчета, те изглеждат по-пищни.

Отглеждането им е доста сложно, защото изисква специфични хранителни вещества и много плодородна и добре дренирана почва, така че луковиците, от които растат цветята, винаги да са здрави. Те понасят добре студа и се нуждаят от много слънчева светлина.

Розите и подобните на рози цветя могат да съществуват едновременно

Не е нужно да избирате единия или другия вид, като изключвате другия. Комбинирайте традиционните рози с тези подобни на рози цветя във вашата градина. Ще постигнете широка цветова гама и ще зарадвате очите си.

Консултирайте се със специалист или разсадник, за да съставите подходящ график за засаждане. Можете да постигнете поетапен цъфтеж през цялата година.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Chung, M. Y., Epperson, B. K., & Gi Chung, M. (2003). Genetic structure of age classes in Camellia japonica (Theaceae). Evolution57(1), 62-73.
  • Zaccai, M., & Edri, N. (2002). Floral transition in lisianthus (Eustoma grandiflorum). Scientia horticulturae95(4), 333-340.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.