Менструалният диск: какво е това и как се различава от менструалната чашка?

Менструалните дискове приличат на чашката на външен вид, но има голяма разлика между двата продукта. Разберете какви са разликите тук!
Менструалният диск: какво е това и как се различава от менструалната чашка?
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 28 октомври, 2022

Има все повече и повече последователи в полза на устойчиви продукти за ограничаване на притока на менструална кръв. Такъв е случаят с менструалната чашка. Има обаче и друг метод, който е бюджетен, удобен и с допълнителна функция. Менструалният диск.

Тази разновидност на чашата също означава спестяване на пари в дългосрочен план, защото спирате да харчите пари всеки месец за превръзки или тампони; освен това допринасяте за екологичната кауза, като го правите.

Менструалният диск е санитарен артикул, който предлага всичко, което търсите през онези специални дни от месеца. Освен това опцията не крие никакви рискове за здравето, безопасна е за използване и предоставя редица други предимства.

Какво представлява менструалният диск и какви са неговите предимства?

Менструалните дискове са санитарни изделия с тази форма за многократно използване. Подобни са на чаши, но са по-плоски и по-широки.

Изработени са от медицински силикон, дефиниран от енциклопедията Netinbag като синтетичен полимер, чиито свойства позволяват безопасен контакт с жива тъкан. Благодарение на дизайна си, той може да бъде поставен доста близо до шийката на матката.

Някои лекари сравняват вида и дебелината му с листенца на роза. Те също така посочват, че материалът за производство избягва вероятността от промяна на вагиналното pH или развитие на инфекции.

Дискът е хипоалергенен. Освен това намалява риска от изтичане на кръв, тъй като прилепва гладко към вагиналните стени. Това предимство прави възможно полов акт по време на менструация. Не че преди беше невъзможно, но ръбът на аксесоара обещава, че няма да има загуба на кръв при проникване.

В допълнение към тези предимства, изборът на диск е начин да се отървете от прекомерната употреба на пластмаса. Доклад в списание National Geographic показва, че обикновените менструални продукти са направени от всякакъв вид пластмаса, идват опаковани в пластмаса, с пластмасови апликатори и с тънки абсорбиращи слоеве от същия елемент.

Менструалната чашка и менструалният диск – разликите

Въпреки че двете форми са част от едно и също семейство и целта е задържане на притока на кръв по време на цикъла на жената, все още има някои ключови разлики, като тези, обсъдени по-долу.

Менструална чашка
Менструалната чашка е малко по-различна от диска, но имат общи характеристики, като факта, че са едновременно бюджетни и екологични.

Менструалният диск – размер

За разлика от чашката, която се предлага в различни размери, менструалният диск е универсален за всички. В случай на жени със слабост в тазовото дъно или които са претърпели лек пролапс, устройството е добра алтернатива, предвид специалната им анатомия.

Без досадно дърпане или засмукване

Дисковете нямат захващането на чашките. Нямат стърчаща долна част за захващане. Поради това не притесняват потребителя по същия начин, по който менструалната чашка може да притеснява, ако е неправилно поставена.

Менструалният диск – издръжливост

Дисковете издържат няколко години употреба благодарение на ултратънкия слой силикон, от който са направени. Въпреки че този метод е по-малко издръжлив от чашата, той все още е бюджетен в средносрочен план.

Функция

Вярно е, че те са създадени да задържат менструалната кръв, но дисковете са предназначени и за жени, които желаят да имат вагинален проникващ полов акт в дните на цикъл, без това да бъде неприятно. Това не може да се случи с чашата.

Според обяснение на Hospital Universitario La Moraleja, вашият цикъл не трябва да ви пречи да се наслаждавате на интимността с партньора си. За спокойствие на потребителите, дисковете съхраняват повече вещество от чашите и рискът от изтичане е почти нулев.

Важно е да не смятате менструалните дискове за контрацептивни методи, защото не са.

Място на поставяне

Дисковете се поставят много близо до шийката на матката, в най-дълбоката част на вагиналния канал. За разлика от тях чашката е в по-ниската част, почти в средата на вагината. Именно поради местоположението си, дискът минимизира вероятността от изтичане.

Капацитет

Докато една чаша има капацитет за съхранение от 30 до 50 милилитра, дисковете събират до 75 милилитра. Благодарение на текстурата и двойния си ръб, те могат да останат до 12 часа в тялото.

Как да поставите менструалния диск?

Тези, които имат опит с менструалната чашка, са готови да се адаптират към диска. Дисковете нямат дръжката, която имат чашите, но с практика можете да поставите диска в няколко стъпки:

  1. Сгънете го: С пръсти огънете колелото във формата на 8.
  2. Поставете менструалния диск: Насочете го към горната част на вагината, сочейки към шийката на матката.
  3. Нагласете го: След като влезете във влагалищния канал, фиксирайте единия край назад, а другия насочете напред, където се намира срамната кост.

За да извадите диска, стигнете до края на диска с пръст и внимателно го плъзнете надолу. По този начин дискът ще излезе хоризонтално.

Матка
Жените с пролапс на матката биха могли да се възползват от този метод, който ще им причини по-малко дискомфорт от менструалната чашка.

Кога да използвате и кога да не използвате менструалния диск

Вярно е, че всяка жена може да прибегне до предимствата на менструалните дискове, но тези, диагностицирани със силно отслабване на тазовото дъно, могат да намерят облекчение с това устройство. Всъщност при хора с това състояние менструалните чашки могат да се изплъзнат или да причинят дискомфорт.

Дисковете предлагат малко по-голяма амплитуда и се поддържат по-добре от вътрешните структури на женската репродуктивна система.

Като противопоказание особеностите, които ограничават употребата на диска, са скорошно раждане или аборт, тъй като е необходимо да се изхвърли изгубената кръв, за да се предотвратят вагинални инфекции. По същия начин дискът не е подходящ след медицински процедури на шийката на матката.

Хигиена на менструалния диск

Хигиената на тези санитарни продукти е от решаващо значение, като се има предвид тяхната многократна употреба. За да стерилизирате диска, преди да го поставите за първи път, го стерилизирайте в съд с вода за 5 до 10 минути.

В дните на цикъл просто измивайте диска със сапун и вода всеки път, когато го сваляте. В края на цикъла си го стерилизирайте отново. Съхранявайте диска в памучна торбичка.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.