Free Bleeding: какво е това и как да го практикувате?

Free Bleeding е тенденция, която печели последователи по целия свят. Насърчава промяната на манталитета в начина на живеене по време на менструация.
Free Bleeding: какво е това и как да го практикувате?

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 24 септември, 2022

Free Bleeding е световна тенденция, която се насърчава по-специално от феминистките движения. Свързана е с отказ от използването на хигиенни продукти за събиране на менструална течност и вместо това с практикуване на контрол на менструалното течение.

Тези, които защитават тази практика, предполагат, че точно както е възможно да се контролира изтичането на урина или изпражненията, също е възможно да се научим да регулираме изтичането на менструална кръв. Това би направило ненужно използването на менструални чашки, превръзки, тампони и др.

Защо да променяме традициите? Много хора смятат, че жените се чувстват потиснати и се страхуват от менструацията и възможността тя да бъде видима за другите. Смятат и че използването на санитарни продукти е неудобно и опасно. Free Bleeding би било начин да се прекъсне това.

Някои пояснения относно менструалното кървене

Преди да говорим за Free Bleeding, е полезно да направим някои пояснения относно менструацията. Първото нещо, което трябва да имате предвид е, че по време на цикъла няма постоянно кървене. Матката е затворена и се отваря само в определени моменти, за да изхвърли течността.

Изтичането настъпва след свиване на матката. Въпреки това, някои жени – особено западните жени – са били свикнали да използват санитарни продукти. Поради този навик не се обръща внимание на движенията на матката, които предхождат кървенето.

Въпреки това, точно както човек се научава да открива усещането за пълнота на пикочния мехур и да извършва контролирани действия, за да го изпразни, също е възможно да се научи да открива момента, в който матката ще освободи потока, и да контролира тази евакуация. Ето какво означава Free Bleeding.

Free Bleeding
Менструалното кървене се появява след контракции на матката. Оттук и възможността да сте наясно кога да изхвърлите течността.

Какво е Free Bleeding?

Free Bleeding е практиката да не се използват никакви продукти за интимна хигиена за събиране на кръв по време на менструация. Често се насърчава от феминистките движения и се смята за форма на овластяване на жените.

Тенденцията се заражда през 70-те години на миналия век, първоначално като отговор на “токсичния шок “, инфекция, причинена от бактерии, която в някои случаи се свързва с използването на супер абсорбиращи тампони и дори менструални чаши. Такъв шок е спешен медицински случай, който може да бъде животозастрашаващ.

От друга страна Free Bleeding се смята за политическа позиция. Първо, в 21 век няма нужда от секретност и отхвърляне на женското кървене. Второ, за закупуването на интимни продукти са необходими пари и не всички жени могат да си ги позволят.

Менструацията е естествен и здравословен процес. Не е нужно да е заобиколен от страхове и табута. Поради това добре известни личности като Киран Ганди по време на Лондонския маратон през 2014 г. оставиха кървенето й да се види, докато бягаше. Тя използва кръвта като символ на овластяване.

Как се осъществява?

Free Bleeding не е свързано с цапане на дрехите, а с придобиване на способност да задържате менструалния поток и след това да го изхвърляте. Но ако някоя дреха се изцапа, това не бива да се приема като трагедия.

Контролът върху кървенето не се постига за една нощ. Трябва да се научите да слушате сигналите на тялото си, т.е. контракциите на матката, които предупреждават за кървене. Също така е необходимо да се развие способността за задържане на потока, докато стане възможно да се евакуира. Всичко това изисква много практика.

Има усещания в матката, шийката на матката, вагината и вулвата. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да създадете умствена и емоционална връзка с тези органи. Тоест да станете чувствителни към сигналите, които изпращат. Останалото е като да се научите да уринирате. Следват практики, които помагат за постигането на тази цел.

Медитация и самоконтрол

Техниките за медитация са от голяма полза за чувствителността към собственото тяло. Те помагат да се развие достатъчна интроспекция за откриване на усещанията в детайли.

Такова самосъзнание също улеснява самоконтрола, който не трябва да се бърка със „задържане“, а с насочване на тялото с ума.

Упражнения на Кегел

Упражненията на Кегел играят ролята на укрепване и контролиране на мускулите на тазовата област. Силното тазово дъно е много важно за контролиране на изтичането на менструалния поток.

Тези упражнения не само са много ценни за овладяване тази практика, но и за подобряване на сексуалния живот и улесняване на раждането.

Промяна на манталитета

Free Bleeding няма смисъл, ако не промените отношението си към менструацията. Идеята, че менструалната кръв е мръсна, отвратителна или трябва да бъде скрита, трябва да бъде изоставена. Важно е да се научите да гледате на менструацията като на здравословно и естествено събитие, което не е задължително да влияе върху живота на жената.

Предимства на Free Bleeding

Основното предимство на Free Bleeding е да върне на менструацията нейния характер на здравословен процес, освободен от табута. Така женският свят също ще заеме своето място, а свободата на жените, които често се чувстват ограничени от менструацията, се разширява.

Други предимства са следните:

  • Подпомага гинекологичното здраве. Укрепването на тазовото дъно, което е от съществено значение за свободното кървене, подобрява функционирането на женската репродуктивна система и предотвратява други проблеми като уринарна инконтиненция.
  • Подобрено дишане на интимната зона. Липсата на хигиенни продукти го улеснява.
  • Намален риск от алергични реакции. Някои хигиенни продукти причиняват алергии при някои жени.
  • По-голямо чувство за контрол над собственото тяло.
Облекчаване на месечния цикъл
Медитацията и упражненията на Кегел са идеални за започване на тази практика по време на менструация.

Няколко съвета за практикуване на Free Bleeding

Важно е да изберете правилното време, за да започнете да практикувате Free Bleeding. Най-добре е да се възползвате от ваканциите или времето, когато можете да останете у дома. Най-добре е да имате баня наблизо, тъй като когато започнете да опитвате, няма да можете да задържите менструалното течение за дълго време.

Менструалните бикини също са от голяма помощ в началото. Те са аксесоар, който ви позволява да се отървете от тампони, чашки или превръзки и в същото време да практикуватеFree Bleeding без никакви последствия за дрехите си.

Първото нещо е да се научите да идентифицирате телесните усещания. След като постигнете това, опитайте се да задържите менструалния поток. Упражненията на Кегел са идеални за постигане на това. След това е достатъчно да отидете до тоалетната и да оставите кървенето да изтече.

Последни препоръки

Free Bleeding може да се практикува от всяка жена и не носи никакъв риск. По-скоро е въпрос на манталитет. Всеки е способен да развие самоконтрола, необходим за доброволно спиране на менструалното течение, освен ако няма диагностициран анатомичен проблем.

Всяка жена е свободна да избере начина, по който иска да изживее цикъла си. В идеалния случай този избор трябва да я накара да се чувства удобно и уверено. Free Bleeding е достъпна, здравословна и даваща свобода алтернатива.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Thiyagarajan DK, Basit H, Jeanmonod R. Physiology, Menstrual Cycle. [Updated 2021 Oct 30]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK500020/
  • Ginsburg, R., & Tavella, M. E. “Ni lo menciones, querida”: cultura material de tampones y toallitas: Traducción de: Ginsburg, R. (1996). “Don’t tell, dear”: The material culture of tampons and napkins. Journal of Material Culture, Vol. 1 (3), pp. 365-375. Estados Unidos: Sage Publications. Etcétera. Revista del Área de Ciencias Sociales del CIFFyH, (7).
  • Felitti, K. (2016). El ciclo menstrual en el siglo XXI. Entre el mercado, la ecología y el poder femenino. Sexualidad, Salud y Sociedad (Rio de Janeiro), 175-208.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.