Менструалните бикини: Всичко, което трябва да знаете

Използвали ли сте или чували ли сте за менструални бикини? Тези продукти се стремят да направят революция в интимната хигиена по отношение на защита и комфорт.
Менструалните бикини: Всичко, което трябва да знаете

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 25 август, 2022

Менструалните бикини представляват устойчив вариант в сравнение с превръзките и тампоните за еднократна употреба. Това бельо е предназначено за носене по време на менструация и е за многократна употреба, здраво и удобно.

По-конкретно те са като класическо бельо, но със способността да задържат течението, без да цапат останалите ви дрехи. Как се използват? Какви видове има? Ето всички подробности!

Какво представляват менструалните бикини и как се използват?

Менструалните бикини са модел интимно облекло, чиято материя е абсорбираща и безопасна. Използват се за заместване на дамски превръзки и тампони, с предимството, че не замърсяват околната среда и не причиняват дискомфорт.

Докато някои жени предпочитат да ги носят самостоятелно, има и такива, които ги използват като допълнение към менструалната чашка и други системи за защита. Всичко зависи от силата на течението.

Доклад на фирмата за пазарни проучвания Transparency Market Research (TMR) гласи, че попиваемостта на менструалното облекло варира от половин тампон до два тампона. Като цяло това е вид бельо, направено с основа, която има три слоя плат.

  • Материята, която докосва кожата, е направена от памук и е тази, която отвежда течността.
  • Вторият пласт е направен от водоустойчив полиуретан, за да не се чувствате влажни и да няма изтичане на кръв.
  • Третото покритие смесва дишащ еластан за неутрализиране на бактерии и миризми.

Науката за това как работят е проста: носите ги като традиционни бикини и ги сменяте на всеки 8 до 12 часа, в зависимост от обилността на течението.

Какво представляват менструалните бикини?
Менструалните бикини са изработени от материали, които абсорбират течността и предотвратяват изтичането.

Ползите от използването на менструалните бикини

Испанската организация на потребителите анкетира група жени относно възприемането на менструалните бикини и отговорът набляга върху многофункционалността на дрехата. Те ги смятат за идеални в случаи на тежки цикли, при ползване през деня, през нощта или в комбинация с други методи.

Основните им предимства включват следното:

  • Нулева токсичност: За разлика от тампоните и дамските превръзки за еднократна употреба, материалът за производство не съдържа сребърни наночастици, компонент, който може да бъде токсичен.
  • Комфорт: Тъй като са като обикновени бикини, не се чувстват неудобно и не се местят както е при превръзките. Освен това оставате сухи.
  • Екология: Можете да ги ползвате 2 години, време, през което помагате на околната среда, като минимизирате пластмасовите отпадъци. Продължителността на вашите менструални бикини обаче зависи и от това колко добре се грижите за тях.

Има ли някакви недостатъци на менструалните бикини пред другите продукти?

Вярно е, че отзивите досега са положителни. Има обаче и няколко недостатъка:

  • В по-голямата си част бикините са изработени от тъмна материя, която не показва менструалното петно, така че е трудно да се разбере къде е и колко е голямо.
  • От друга страна, дрехата може да бъде скъпа в сравнение с други опции. Въпреки това, ако го сравните с това, което харчите за превръзки и тампони в дългосрочен план, това е дългосрочна инвестиция.

Видове менструални бикини

Споменатият по-горе преглед посочва факторите, сегментиращи пазара на менструални бикини в своя доклад. Тип, стил и размер са някои от елементите, които очертават анализа.

Има специален вид менструални бикини за всички етапи на менструацията. Като цяло те се отличават с водоустойчивост, антибактериална грижа, премахване на миризми и комфорт. По-долу ще разгледаме подробно класификацията.

За леко течение

Пластирите на този вид бельо са предназначени за първите и последните дни на менструацията или когато кървенето е слабо. Всъщност има дори модел прашка!

Менструалните бикини – средно силно течение

Бикините за средно силно течение също се различават по дизайн. Можете да избирате между дантела, версии с висока талия или класически материи.

Силно течение

За силно течение, менструалните бикини са направени с необходимите слоеве, за да предложат по-голяма абсорбция.

За нощта

Нощните менструални бикини са тези, които ви позволяват да спите спокойни, че кръвта няма да изцапа чаршафите ви при най-малкото движение. Това е често срещана ситуация при дамските превръзки, тъй като те не винаги покриват необходимото и могат да се разместят или отлепят от тъканта.

Гащички за спорт

Някои жени предпочитат да не спортуват по време на менструация от страх да не се изцапат на обществени места или да не се вижда превръзката. За щастие има различни видове бикини или гащи в стил клин, които са идеални за спорт.

Менструалните бикини – бански

Може би бикините ще намалят безпокойството ви относно носенето на тампон на плажа или басейна. Тези, които са ги опитали, коментират, че са достатъчно абсорбиращи и се чувстват сигурни и защитени.

Трикове по време на менструация
Дизайнът на менструални бикини варира, за да отговаря на различните нужди.

Грижа и поддръжка на менструални бикини

Менструалната хигиена е да се грижите добре за себе си и в този случай за бикините си. Не забравяйте, че тази дреха е за многократна употреба и ако искате да издържи дълго време, трябва да се грижите за нея.

Перете ги с класически препарат в пералня и без омекотител. Оставете ги да изсъхнат на въздух, за предпочитане там, където могат да бъдат на слънце. Допълнителна препоръка е да ги изплакнете със студена вода, преди да ги поставите в пералнята. След като вече знаете за бикините, ще ги пробвате ли?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.