ПАП тест при гинеколога - всичко за това изследване

Посещавайки гинеколога си жените правят различни изследвания предназначени за откриването на редица заболявания. В действителност ПАП тестът е един от най-често назначаваните. Какво представлява той? Научете повече по темата от следващите редове!
ПАП тест при гинеколога - всичко за това изследване

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

ПАП тест или цитонамазка е рутинно изследване, с чиято помощ може да бъде открит рака на маточната шийка. Освен това лекарите го използват и за проверка наличието на редица репродуктивни проблеми. Изследването носи името на Георгиос Папаниколау, един от първите лекари пионери диагностицирали този вид рак.

Изследването е познато и като цитонамазка, ПАП тест или просто ПАП. Целта му е да бъдат открити евентуалните променени клетки в маточната шийка, които могат да се превърнат в ракови. Ранното откриване на тези предракови клетки и навременното лечение биха предотвратили развитието на рак.

Други чести проблеми откривани с помощта на ПАП тест са различни възпаления и инфекции.

Колко често и на каква възраст трябва да бъде правено това изследване?

Какво представлява ПАП тестът?

Пап тестът или цитонамазката се взема от гинеколог. Най-често това става в кабинета на лекаря или във всяко едно здравно заведение. Не е необходимо използването на специално оборудване, а самото вземане става бързо. Процедурата може да причини лек дискомфорт, но не е болезнена.

Обикновено лекарят прави изследването по време на самия гинекологичен преглед. Той проверява цялостното състояние на матката, влагалището и яйчниците. За целта гинекологът използва спекулум, който поставя във влагалището, за да го разшири.

След този преглед, гинекологът взема материал за изследване от маточната шийка. Той прави това с помощта на специална четка.

След това взетият материал бива поставен на малко стъкълце, което се изпраща за изследване в лаборатория. След няколко дни резултатите от изследването са готови. Жената, която е била прегледана, трябва отново да посети гинеколога, който ще й каже какво е показал самият тест.

На каква възраст трябва да бъде направен първия ПАП тест?

На каква възраст трябва да бъде направен първия ПАП тест?

От дълго време специалистите водят спорове относно възрастта, на която трябва да бъде взета първата цитонамазка. Преди години се препоръчваше това да става между 16-18 година.

В момента лекарите не считат, че е необходимо извършването на гинекологични прегледи и правенето на ПАП тестове на здрави момичета, който не водят полов живот и нямат никакви оплаквания. Възрастта, която повечето лекари препоръчват за извършване на първото такова изследване е 21 години.

След началото на водене на полов живот , тези прегледи и изследвания при гинеколог трябва да бъдат извършвани редовно. Но, ако имате проблеми или оплаквания, трябва да посетите лекар дори и по-рано.

Започването на водене на полов живот повишава риска от заразяване с човешки папиломен вирус (HPV). В някои случаи той може да предизвика и появата на рак. Освен това се повишава опасността от заразяване с други видове вируси и полово-предавани болести  (БПП).

Препоръчваме ви да прочетете и: Научете повече за полово предаваните болести

Колко често трябва да бъде правен ПАП тест?

Гинекологът ще прецени какви изследвания трябва да ви бъдат направени.

Доскоро лекарите съветваха жените да си правят изследването веднъж годишно. Но тези препоръки претърпяха известна промяна.

Гинекологът е този, който ще прецени през какъв период трябва да си правите това изследване. Всичко зависи от индивидуалните особености на всяка една жена. Например важно е дали в семейството на жената има подобни проблеми. Ако няма такава предразположеност, не се оплаквате от някакви проблеми и изследванията ви са били добри през последните три години, лекарят може да удължи периодичността на вземане на цитонамазка.

Лекарите съветват жените на възраст между 21-29 години да си правят изследването поне веднъж на три години. Дамите на възраст 30-65 години е добре да се подлагат на теста на всеки три – пет години в зависимост от индивидуалното си състояние.

След навършването на 65 години жените нямат нужда да се подлагат на гинекологични прегледи. Но, ако сте изложени на рискови фактори като ХИВ, имате слаба имунна система или сте имали някакви гинекологични проблеми, ще трябва да продължите с посещенията си при гинеколога.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.