Медицински растения, понижаващи нивото на холестерола

Ако включите следните билкови чайове в диета си, уверяваме ви, че ще извлечете само ползи от тях.
Медицински растения, понижаващи нивото на холестерола
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 11 август, 2023

Казвал ли ви е някога лекарят ви, че имате повишено ниво на холестерола? Или пък да ви е информирал, че в кръвта ви има повече мазнини от необходимото и че това може да бъде опасно за здравето ви, тъй като влошава състоянието на вените и артериите?

Всички ние си заслужава да взимаме предпазни мерки, за да се радваме на нормално ниво на холестерола в кръвта. Как можем да постигнем това?

Вярвате или не, има много медицински лекарства, които ще ви помогнат да постигнете целта.

В следващите редове ще хвърлим поглед върху част от най-ефективните медицински растения, които помагат за редуциране на холестерола в кръвта.

Растения, които понижават нивото на холестерола

Растения, понижаващи холестерола

Първо е желателно да изясним, че тялото ни се нуждае от холестерол, за да изпълнява основните си функции, като например образуването на нови клетки и хормони. Тогава какъв е проблемът?

Когато съчетаем начина си на живот с вредни ежедневни навици, холестеролът може да се натрупа до излишество.

Прекаленото много холестерол в тялото означава, че черният дроб изпитва трудности в процеса на елиминирането му от организма.

Понякога хората могат да страдат от високо ниво на холестерола в кръвта, въпреки че спазват здравословна диета и водят активен начин на живот, което означава, че тялото се сблъсква с проблема с високия холестерол.

В такива случаи употребата на лекарства не е наложителна.

Препоръчваме ви да сте винаги внимателни по отношение на хранителното си меню, да се упражнявате редовно и да следвате съветите и препоръките на лекаря си.

Ако включите следните билкови чайове в диета си, уверяваме ви, че ще извлечете само ползи от тях.

  1. Глухарче

Глухарче за намаляване нивата на холестерола

Това растение го препоръчваме горещо, тъй като то прави чудеса с храносмилателната система и, разбира се, понижава нивото на холестерола в кръвта. Искате ли да научите още?

Глухарчето ще ви позволи да упражните контрол върху количеството на липидите и ще спомогне за регулиране на метаболизма. Наистина е идеално растение. Пийте го два пъти дневно – веднъж сутрин и веднъж следобед. Кипнете чаша вода и сложете чаена лъжичка глухарче.

Не забравяйте да изпивате този чай всеки път след двете основни хранения – закуската и обяда.

  1. Чай от семена за птици

Чай за понижаване нивата на холестерола

Чували ли сте някога за този чай? Той представлява вкусно средство, което се отразява отлично върху тялото ни, спомагайки за регулирането на теглото и понижаването на холестерола в кръвта.

Специалисти твърдят, че чаят от семена за птици е най-ефективен, лесно се усвоява и допринася много за оптималното ниво на холестерола.

Чаят директно се бори с мазнините в кръвта, правейки процеса на оздравяване по-бърз. Искате ли да знаете как да си го приготвите? Лесно е.

Просто купете семена за птици, които могат да се консумират от хора. Кипнете супена лъжица от семената в чаша вода. Оставете да престои 10 минути. Пийте без да прецеждате два пъти дневно. Ще се влюбите в него!

  1. Зелен и чеснов чай

Изненадани ли сте? Разбира се, че да. Спомняте си лечебните свойства на чесъна, който оказва съдоразширяващо действие. Освен това освобождава артериите и стимулира кръвообращението.

В допълнение на регулирането на кръвното налягане, чесънът предлага и и ценен диуретичен ефект. Ако го комбинирате със зелен чай, съчетанието става убийствено добро.

За да си направите зелен и чеснов чай, ще се нуждаете от две сурови и намачкани скилидки чесън. Кипнете ги с чаша зелен чай за 10 минути. След това, изключете котлона и оставете чая да престои 5 минути.

Прецедете билковия чай и добавете сока от половин лайм. И кога да консумирате тази напитка? Пийте я между основните хранения и преди лягане.

  1. Магарешки бодил

Магарешки бодил за понижаване на холестерола

Без съмнение класическо лечебно растение. Отлично средство за лечение на черния дроб и, разбира се, регулира нивото на холестерола.

Това растение стимулира елиминирането на мазнините и липидите, спомагайки за добрия метаболизъм на тялото. Това е един съвършен помощник, който ще ви помогне да се освободите от излишния холестерол и триглицериди.

В магазините за здравословно хранене ще откриете магарешки бодил под формата на таблетки или чай.

Можете да го приемате два пъти на ден след основните хранения. Не забравяйте, че не можете да очаквате резултат, ако не го използвате редовно и последователно.

  1. И на последно място… портокалови кори

Портокаловите кори понижават холестерола

Знаем, портокалите не са растения, те са плодове, но не можем да не ви споделим колко полезни са те за здравето ни.

Според проучване, направено от няколко американски университети, портокаловите кори съдържат флавоноиди, които представляват отлично средство за борба с излишния холестерол (всъщност, портокаловите кори съдържат над 20 % повече флавоноиди, отколкото в самия портокалов сок ).

Сега, след като знаете това, разбирате защо не можем да пропуснем да ви посъветваме да не изхвърляте корите, когато ви попадне портокал на трапезата. Трябва да опитате благотворното въздействие на корите му!

За целта се нуждаете от кората на половин портокал. Кипнете чаша вода и потопете портокаловата кора вътре. Добавете чаена лъжица мед.

Ароматът е уникален! А резултатът – невероятен!

Възможно ли е да пием по два пъти на ден тази напитка? След основните хранения?

Да, не се чудете, действайте!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Argüeso Armesto, R., Díaz Díaz, J., Díaz Peromingo, J., Rodríguez González, A., Castro Mao, M., & Diz-Lois, F. (2011). Lípidos , colesterol y lipoproteínas. Galicia Clínica | Sociedade Galega de Medicina Interna.
  • Cenipalma, & Humana, S. Y. N. (2001). Metabolismo del Colesterol. Lípidos y Salud.
  • Molina, M. T., Vázquez, C. M., & Ruiz Gutiérrez, V. (1991). Metabolismo del colesterol. Su regulación a nivel hepático e intestinal. Grasas y Aceites. https://doi.org/10.3989/gya.1991.v42.i4.1237

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.