Страдате ли от запек? 5 съвета за закуска

За да предотвратите запека, се нуждаете от диета, богата на фибри и да започвате деня с храни, които помагат за стимулиране на чревното движение.
Страдате ли от запек? 5 съвета за закуска
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 11 август, 2023

Почти всички знаят какво е усещането да страдаш от запек.

Отиването до тоалетна става ад. Чувстваме се бавни, апатични, липсва ни каквато и да е енергия.

Обикновено запекът е свързан със заседнал начин на живот, определени хранителни навици, както и в следствие на лекарства.

Въпреки това проблемът е по-сериозен и обикновено става хроничен най-вече при жените.

В действителност проучванията показват, че фактори като женската анатомия, хормоналните промени, бременността и стресът до голяма степен определят кога това ще се случи.

За да се избегнете този проблем, най-важното е да се следват ежедневните навици, които насърчават доброто чревно движение.

Но когато запекът продължи повече от две-три седмици, трябва да се консултирате с професионалист.

Бихме искали да започнете с някои малки съвети, които да имате предвид по време на закуска, с цел предпазване от запек.

В началото на деня телата ни са много по-възприемчиви към някои храни и има малки трикове, които ще помогнат за ускоряване на храносмилането ви.

Водете си бележки.

1. Зехтин и лимон

Първият съвет е толкова прост, колкото е и евтин: супена лъжица зехтин и лимонов сок преди закуска.

Това което прави това лекарство, е да действа като мощен детоксикатор,  способен да изчисти токсините които се натрупват в тялото ни.

 • Маслиновото олио има идеална текстура и консистенция, за да стимулира храносмилането и също се грижи за дебелото черво. Той смазва отвътре и прави по-лесно движението на изпражненията.
 • Също така не трябва да забравяме, че зехтинът е вид мононенаситена мазнина. В комбинация с лимон той действа като добро слабително, което ще почисти чревните стени, като в същото време ще се стимулира правилното абсорбиране на хранителните вещества.

Съставки и употреба

 • Всяка сутрин вземайте по половин чаена лъжичка (между 5 и 7 гр.) необработено маслиново масло с половин чаена лъжичка (5 мл.) лимонов сок.
 • Консумирайте го преди закуска и изчакайте половин час преди ядене.
 • Не превишавайте тази доза и не приемайте повече от една чаена лъжичка на ден.

2. Овесена каша или пълнозърнест хляб

Овесена каша или пълнозърнест хляб за избягване на запек

Знаем, че в хранителните магазини има много различни зърнени храни. Фибрите са ключът към борбата със запека и трябва да изберем най-доброто качество.

 • Имайте предвид, че много зърнени храни в супермаркетите имат твърде много захар, а истинското съдържание на фибри може да е незначително. Прочетете внимателно етикетите  преди да изберете.
 • Най-добрият вариант е най-естественият. Овесеното брашно и ръженият хляб са два изключителни начина да се погрижите за вашето здраве и да избегнете запека.

3. Алое вера

Алое вера против запек

Ако никога не сте опитвали това лекарство преди, сега е времето.

Запекът е състояние, при което фекалното вещество остава дълго време в дебелото черво. Ако изминат много дни без да отидете до тоалетна, ще получите болки в корема, гадене, газове …

Нещо толкова просто, колкото е пиенето на натурална напитка на основата на алое вера, може да сътвори истинско чудо. Обърнете внимание и научете как да подготвите този домашен лек.

Съставки

 • 1 чаена лъжичка гел от алое вера (15 г)
 • сок от 2 портокала

Подготовка

Първо изстискайте сока от портокалите, след това добавете една чаена лъжичка алое вера, докато се разтвори добре.

Ако искате можете да смените портокалите със сок от лимон или круша дори и може и с хладка вода.

Ако имате проблеми с бъбреците, диабет, бременна сте или имате проблеми с щитовидната жлеза, не трябва да приемате алое вера.

4. Кефир е пробиотик, храносмилателна напитка за хора, които имат непоносимост към лактозата

Кефирът е храна, която си заслужава да бъде включена в закуската ви. Той лесно се усвоява и най-важното –  няма да ви накара да се почувствате зле, ако имате непоносимост към лактозата.

 • Неговите бактерии и дрожди образуват ензим, наречен лактаза, който абсорбира лактозата. Сякаш това не е достатъчно,но кефирът също е и с високо съдържание на протеини.
 • Ако комбинираме малко кефир с пресни плодове, ще имаме много добра закуска и няма да страдате от запек.

5. Най-добрите плодове за предпазване от запек

Папая е един от най-добрите плодове за предпазване от запек

Пресните, цели плодове винаги са най-добрият съюзник, когато се опитвате да избегнете запек. Нищо не е по-добро от обикновени плодови салати с различни видове плодове, за да се възползвате най-добре от техните фибри.

По-долу са някои от най-добрите плодове за подобряване на чревното движение:

 • Папая
 • Круша
 • Ягоди
 • Череши
 • Ананас
 • Киви
 • Грозде (с кожата и семената)
 • Смокини

За да обобщим – сега е моментът да започнете да закусвате по този начин. Също така не забравяйте да пиете много вода през деня и се уверете, че има фибри включени във вашата храна през целият ден.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ramos CI, Andrade de Lima AF, Grilli DG, Cuppari L. The short-term effects of olive oil and flaxseed oil for the treatment of constipation in hemodialysis patients. J Ren Nutr. 2015;25(1):50-56. doi:10.1053/j.jrn.2014.07.009
 • Portalatin, M., & Winstead, N. (2012). Medical management of constipation. Clinics in colon and rectal surgery, 25(1), 12–19. https://doi.org/10.1055/s-0032-1301754
 • Foster, M., Hunter, D., & Samman, S. (2011). Evaluation of the nutritional and metabolic effects of aloe vera. In I. F. F. Benzie, & S. Wachtel-Galor (Eds.), Herbal medicine: Biomolecular and clinical aspects (2nd ed., ). Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92765/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.