Зелен чай като лекарство против акне

Неговото богатство по отношение на антиоксиданти помага за защита и укрепване на имунната система.
Зелен чай като лекарство против акне
Karla Henríquez

Написано и проверено от лекар Karla Henríquez.

Последна актуализация: 06 март, 2019

 Зеленият чай напоследък има  все повече фенове, особено сред тези, които искат да имат по-здравословен животВсеки го знае: да пиеш зелен чай е модерно.

Ние всички знаем, че той е един прекрасен антиоксидант, добър диуретик, може да лекува вътрешни рани, а дори и да ви помогне да отслабнете.

Но, знаете ли, че най-новите научни изследвания казват, че е чудесен за решаване на проблеми с акнето по кожата? Научете повече за този фантастичен лек  и средство за защита по-долу в нашата статия!

Огромните ползите на зеления чай за лечение на акне

зеленият чай за лечение на акне

Вижте още: 10 храни, които хидратират кожата ви

 • Чая винаги е бил от съществено значение за азиатски култура, още от стари времена. Но това не е просто напитка към закуска. Чайове също са за лечение на организма,  и специфична  защита, поради естеството на състава си.
 • Зеленият чай, според публикации в Harvard Health , е инфузия с някои от най-много антиоксиданти в неговия състав. Освен това, с високото си съдържание на танинова киселина е чудесен за намаляване на подуване и възпаление в кожната тъкан, което го прави идеален за лечение на акне.
 • Зеленият чай също така има способността да намали количеството на мазнина, което предизвика възпаления на вашата кожа, акне и черни точки. Той също така действа като силен детоксикатор.
 • Също така, много кремове, които се продават днес и  се разглеждат като най-ефективни имате зелен чай в техните съставки, тъй като той работи много по-добре, отколкото класическия бензоил пероксид.
 • Зеленият чай е с един прекрасен естествен антибактериален ефект, а предимството му над бензоил пероксида е, че зеленият чай не изсушава  кожата ви.
 • Неговото богатство по отношение на антиоксиданти помага за защита и укрепване на имунната система. В следствие тя не позволява въздействието на бактерии и вируси, които понякога правят кожата ви да изглежда по- зле и водят до това досадно акне.

Зеленият чай за лечение на акне и черни точки

зеленият чай за лечение на акне и черни точки

Ние всички знаем, че основната способността на зеления чай да се бори с акнето и черни точки са съдържащите се  в него полифеноли и антиоксиданти. Те са способни да елиминират токсините от кожата, намалят възпалението, и неутрализират бактериите, причиняващи кожни проблеми.

Зеленият чай е в състояние да намали прекомерното производството на мазнини с доказания си стягащ ефект. По този начин предотвратява образуването на пъпки и черни точки и  ги изсушава  малко по малко.

Как да го направим

Много просто. Лечението, което ще следвате се  състои от две стъпки:

Всяка сутрин правете настойка със зелен чай. Сложете едно пакетче чай в чаша вряща вода. Когато започне да кипи, оставете за 20 минути. Прилагайте я след това, три пъти на ден.

Можете да използвате памучен тампон, за да се намокри лицето или овлажнител. Просто може да го приложите върху кожата си и нека остане така. Не забравяйте да правите това три пъти на ден – сутрин, следобед и преди да си легнете вечер.

След това направете нова отвара,която да се прилага два пъти седмично вечер. Тя ще включва ябълков оцет. Защо ли? Тъй като това е чудесно средство за премахване на черни точки,  акне, и балансиране на рН-то на кожата. Просто сложете една супена лъжица ябълков оцет в една чаша зелен чай.

Прилагайте я като тоник и нека действа цяла нощ. На сутринта се измийте с топла вода и слажете обичайния си овлажняващ крем. Вие ще видите резултатите много скоро!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Tipoe GL et al. Green tea polyphenols as an anti-oxidant and anti-inflammatory agent for cardiovascular protection”, Cardiovasc Hematol Disord Drug Targets. 2007 Jun;7(2):135-44.
  • Senji Sakanaka et al. “Antimicrobial effects of green tea polyphenols on thermophilic spore-forming bacteria”, Journal of Bioscience and Bioengineering, Volume 90, Issue 1, 2000, Pages 81-85
  • Yoon JY et al. Epigallocatechin-3-gallate improves acne in humans by modulating intracellular molecular targets and inhibiting P. acnes”, J Invest Dermatol. 2013 Feb;133(2):429-40.
  • Elsaie ML, et al. The efficacy of topical 2% green tea lotion in mild-to-moderate acne vulgaris”, J Drugs Dermatol. 2009 Apr;8(4):358-64.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.