Многобройните ползи от портокаловите кори

13 Януари, 2019
Благодарение на здравословните ползи от портокаловите кори, можете да отслабвате, да стимулирате метаболизма си, да елиминирате излишните мазнини в тялото и, разбира се, да снабдите тялото си с ценна енергия.

Обичате ли да пиете прясно изцеден портокалов сок веднага след като се събудите? Страхотно! А сега ни кажете, какво правите с оставащите кори? Ако ги изхвърляте, сега ще ви разкажем защо повече да не го правите. Изхвърляте изключително полезен продукт. Именно за него смятате да говорим в настоящата статия. Ще ви обясним причините си и безбройните ползи, които портокалови кори носят на човека. Продължавайте да четете и ще откривате все повече интересни неща!

Портокалови кори: партньори на здравето ни

Портокалите са вкусни, освежаващи и богати на хранителни вещества плодове, които са популярни с полезните си свойства. В цял свят различните народи се радват на разнообразие от видове портокали.

Всички те си приличат по нещо – възползват се от ползите на тези плодове, тъй като те съдържат витамини, изключително важни за добрия старт на деня и за поддържането на добро здраве.

Също толкова вярно е, че обикновено използваме вътрешността на портокала, а не кората му. Последната вероятно влиза в употреба, когато правим десерти. Нали?

Когато хвърляме портокалови кори, ние игнорираме потенциала им да допринесат за здравето ни. Искате ли да опознаете по-добре ползите от тях?

Редуцират нивото на холестерола

портокалови кори срещу холестерола

Портокаловите кори съдържат хесперидин. Това е флавоноид със специфични свойства, които спомагат за усвояването на липидите в кръвта, и намаляват количеството на мазнините в кръвта.

Вижте и: 5 алтернативни употреби на портокаловите кори

Научно доказано е, че в корите на портокалите се съдържа 20 % повече хесперидин, отколкото в месото му. Затова не се колебайте да извлечете максимума от портокалите.

Така ще позволите на тялото ви по естествен път да се бори с излишния холестерол.

Снабдява тялото с фибри, подобрявайки чревната флора

портокалови кори източник на фибри

Портокаловите кори съдържат пектин, който представлява ествени фибри, защитаващи стомаха от възникване и развитие на заболявания. Пектикът допринася още за оптималното ниво на кръвната захар.

В допълнение на това ще подчертаем, че корите съдържат бактерии, които повлияват благоприятно чревната флора, подпомагат храносмилателните процеси и предпазват от запек.

Борят се с инфекциите

портокалови кори срещу инфекциите

Портокаловите кори предлагат още свойства, които допринасят за общото ни здраве. Те се борят успешно с инфекциите.

В състава им присъстват много витамини, които предпазват имунната система срещу настинки и грип.

Отлична новина, нали? А искаше ли ви се да я знаехте по-рано?

Помагат за сваляне на килограми

портокалови кори срещу наднорменото тегло

Изненада ли сте? От сега нататък никога не хвърляйте корите от портокали. Те представлят природен съюзник в борбата с килограмите. Можете да ги използвате за направата на чайове.

Редовната консумация на чай от портокалови кори стимулира метаболизма, елиминира мазнините от тялото и зарежда тялото с енергия.

Вижте и: 6 алтернативни приложения на цитрусовите кори

Можете да пиете по две чаши чай всеки ден, една след събуждане и още една в следобедните часове.

Как портокаловите кори могат да подобрят здравето ми?

портокалови кори - ползи за здравето

В този момент вероятно се чудите кой е най-добрият начин, по който можете да извлече полезните свойства на портокаловите кори. По много начини:

Първо, те могат да бъдат консумирани под формата на сладко всеки ден – с портокалови кори може да се направят страхотни сладка и да се овкусяват десерти.

Но, разбира се, досещате се, че сладката съдържат много излишна захар, затова ви препоръчваме да подхождате към този начин умерено.

Най-добрият, най-лесният и най-здравословният начин, по който можете да извлечете ползите от корите на портокала, е като правите чай от тях.

Как? Лесно е.

Препоръчваме ви да пиете такава напитка два пъти на ден, за да осигурите добра защита на храносмилателната система, да редуцирате нивото на холестерола и да стимулирате имунната система.

Сутрин и вечер кипвайте чаша вода. Добавете една супена лъжица и половина кора от портокал. Оставете водата да ври 10 минути, след което оставете чая да престои още 5 минути.

През зимата можете да добавяте по една чаена лъжица мед към чая. През лятото пък напитката се превръща в прекрасно разхладително средство, когато добавите малко лед и канела.

Вкусно – определено! Полезно – категорично!

  • Ángel Siles López, J., Li, Q., & Thompson, I. P. (2010). Biorefinery of waste orange peel. Critical Reviews in Biotechnology. https://doi.org/10.3109/07388550903425201
  • Hegazy, A. E., & Ibrahium, M. I. (2012). Antioxidant activities of orange peel extracts. World Applied Sciences Journal. https://doi.org/10.5829/idosi.wasj.2012.18.05.64179
  • Li, B. B., Smith, B., & Hossain, M. M. (2006). Extraction of phenolics from citrus peels: I. Solvent extraction method. Separation and Purification Technology. https://doi.org/10.1016/j.seppur.2005.07.005
  • Yaşar, F., Toǧrul, H., & Arslan, N. (2007). Flow properties of cellulose and carboxymethyl cellulose from orange peel. Journal of Food Engineering. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2006.10.022