Сутрешен шейк срещу високото кръвно налягане

С него ще понижите и риска от заболявания на сърцето и кръвоносната система.
Сутрешен шейк срещу високото кръвно налягане
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Знаете ли, че можете да си приготвите вкусен сутрешен шейк, с който да се справите с високото кръвно налягане?

Високото кръвно налягане, познато още като хипертония, представлява проблем на сърдечно-съдовата система, при който се повишава кръвното налягане, като резултат от удебеляването на артериите. Това води до претоварване на сърцето и то все по-трудно изтласква кръвта към всяка част от човешкото тяло. Като следствие органи като бъбреците, мозъка и панкреаса започват да функционират по-зле.

Най-тревожното в случая е, че високото кръвно налягане повишава риска от сърдечен удар, инсулт и други сериозни заболявания. Понякога това води до смърт. Още информация за хипертонията можете да откриете на сайта UCB.bg.

За щастие имаме добра новина и тя е, че можете да се преборите с високото кръвно налягане, като започнете да живеете по-здравословно. Много важни са навиците свързани с хранителния режим.

Поради тази причина днес искаме да ви споделим как можете да си приготвите сутрешен шейк. Неговите свойства поддържа еластичността на артериите и ги предпазват от увреждане.

Искате ли да научите всичко за рецептата? Продължете да четете.

Сутрешен шейк срещу високото кръвно налягане

шейк с ананас срещу високо кръвно

Препоръчваме ви да консумирате тази натурална напитка сутрин, тъй като тя представлява комбинация от здравословни съставки, осигуряващи на тялото много витамини, минерали и антиоксиданти.

Разбира се, тя не е чудодейно лечебно средство за справяне с високото кръвно налягане. Въпреки това ви осигурява достатъчно количество хранителни вещества, които стабилизират нивото на кръвното налягане при пациентите. Освен това понижава риска от неблагоприятни последствия, свързани със състоянието.

Този шейк осигурява на тялото значително количество витамин С – нутриент, който доказано ефикасно се справя с нормализирането на кръвното налягане.

Проучване на учени от Университета Джон Хопкинс, САЩ, публикувано в изданието American Journal of Clinical Nutrition, сочи, че приемът на 500 милиграма витамин С на ден понижава кръвното налягане с 3.84 мм в кратък срок.

Препоръчваме ви да прочетете и: 8 симптома на децифит на витамин с

сутрешен плодов шейк срещу високото кръвно налягане

Шейкът съдържа още калий – минерал, който е важен за баланса на електролитите и минералната сол в тялото.

Освен това калият се бори със задържането на течности, лекува тъканите и подобрява циркулацията на кръвта, понижавайки риска от хипертония.

Тази натурална напитка също така понижава риска от заболявания на сърцето и кръвоносната система, тъй като съдържа много ресвератрол – антиоксидант, който се съдържа в гроздето.

Това вещество защитава артериалните стени, предпазва от оксидация на лошия холестерол и образуване на кръвосъсиреци.

В списъка с най-полезните съставки в този шейк са:

 • Витамини (A, B9, E, K)
 • Минерали (селен, калций, магнезий)
 • Фибри

Как да приготвите сутрешния шейк

шейк срещу високото кръвно

За да приготвите този шейк се нуждаете от няколко нискокалорични плода, които обаче имат висока енергийна стойност.

Какво означава това? Когато ги включите в диетата си, ще извлечете полза от свойството им да елиминират излишните килограми. В допълнение ще подобрите физическото и умственото си представяне.

Друг плюс на сутрешния шейк е, че действа като хранителна добавка, която се бори със запека и ред храносмилателни проблеми. Тази полза се дължи на богатото съдържание на фибри.

Шейкът оказва и диуретично действие, стимулирайки производството на урина и извеждайки задържаните течности, които ни подуват.

Освен това натуралната напитка съдържа прочистващи вещества. Те стимулират извеждането на токсините от тялото и допринасят за понижаването на високото кръвно налягане.

Съставки:

 • 2 резена ананас
 • 8 гроздови зърна
 • 1 ябълка
 • 1 банан
 • сокът от 1 портокал
 • 1 чаша вода (200 мл)

Приготовление:

 • Вземете 2 резена ананас. Обелете ги и ги нарежете на по-дребни парчета.
 • Измийте гроздовите зърна и ги сложете заедно с ананаса в блендер.
 • След това добавете ябълката, която предварително сте нарязали. Направете същото с банана.
 • След това изцедете сока от портокала и го изсипете в блендера при другите съставки.
 • Накрая сипете 1 чаша вода, за да направите процеса на блендиране по-лесен. Разбърквайте в продължение на няколко минути.
 • Ако искате да направите шейка по-освежаващ, можете да добавите няколко кубчета лед.
 • След като получите хомогенна смес, сервирайте напитката и я консумирайте веднага.
 • Консумирайте шейка на празен стомах или като междинна закуска.

Като включите този шейк в обичайния си режим на хранене, можете да се справите с високото кръвно налягане и да понижите риска от сърдечно-съдово заболяване.

Трябва обаче да отбележим, че тази натурална напитка не представлява силно лекарство, каквото може да предпише вашият лекар. Освен това ефектът й зависи от това колко сте упорити и дали тя ще стане част от навиците ви.

Със сигурност ще ви бъде трудно да се справите с хипертонията, ако не въведете някои ограничения. Например на консумацията на наситени мазнини, сол и преработена храна.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Juraschek, S. P., Guallar, E., Appel, L. J., & Miller III, E. R. (2012). Effects of vitamin C supplementation on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials–. The American journal of clinical nutrition, 95(5), 1079-1088.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.