Мания за пари: какво представлява и как да се справим с нея?

Какво може да бъде направено за хората с мания за пари? Научете от следващите редове.
Мания за пари: какво представлява и как да се справим с нея?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Написано и проверено от психолог Maria Fatima Seppi Vinuales.

Последна актуализация: 25 февруари, 2023

На испански има термин, наречен ” крематомания “, който се отнася до манията за пари. Въпреки че е вярно, че парите са необходими за много области на живота, това състояние – подобно на други мании – носи със себе си последствия на индивидуално и социално ниво.

Хората, които страдат от нея, обикновено правят всичко, което може, за да увеличат богатството си. Те нямат нищо против да загърбят своето семейство, приятели, достойнство и други ценности. Ако това означава да печелят повече пари. Нека да разгледаме по-подробно какво представлява манията за пари.

Какво представлява манията за пари?

Както подсказва името, манията за парите предполага, че за човека светът се свежда до прекомерна загриженост за паричните въпроси.

По този начин, когато анализира ситуация, за да вземе решение, губи от поглед всички включени фактори, като се фокусира само върху парите. И така, как можете да разпознаете тази мания? Ето основните симптоми.

Интересът на човек се свежда до паричните въпроси

Разговорите стават монотематични: колко печели човек, как да генерира повече доходи и т.н. Понякога те могат да се пристрастят към работата, тъй като им носи удовлетворение да знаят, че това им позволява да увеличат капитала си.

Какво представлява манията за пари?
Хората с мания за пари обобщават живота си с парите и поставят семейния и личния си живот на друго ниво.

Манията за пари – дискомфорт при харчене на пари

Плановете, които включват разходи, често създават безпокойство или дискомфорт. Всъщност те могат да избягват покани или срещи, за да не се налага да използват парите, които са спестили.

Нарушения на съня

Мисленето за пари става толкова обсебващо, че отнема цялото им внимание. Може дори да доведе до нарушения на съня. Човекът не може да спре да мисли как да спечели повече пари. Или как да избегне харченето на парите, които вече има.

Тяхното желание за повече няма граници

Колкото и пари да имат, никога не стигат. В резултат на това страдащият често остава в капан между чувствата си на разочарование и чувство на неудовлетвореност.

Манията за пари – самопренебрегване

Те влагат толкова много грижи за спестяванията си, че често пренебрегват себе си. Например, може да не инвестират в дейности, които им доставят удоволствие, тъй като започват да ги възприемат като „разходи“.

Всъщност могат да пренебрегнат личния си външен вид (може да носят износени дрехи, за да избегнат харчене) и може да не купуват дори лекарства, наред с други неща.

Загуба на ценности

Да бъдеш обсебен от парите може да накара хората да загубят ценностите си, да се държат безскрупулно и дори да се въвлекат в незаконни дейности.

Социални трудности

Тези лица може да се чувстват недоверчиви към хората, вярвайки, че искат да влязат във връзка за пари или че искат да им навредят. Те могат да изпитват и завист, когато възприемат, че някой има повече капитал от тях.

Това не е признато разстройство

Важно е да се отбележи, че манията за пари не се признава за патология или разстройство в диагностичните ръководства. Това обаче не означава, че не може да се превърне в проблем.

В този смисъл, за да знае дали връзката с парите е функционална или нефункционална, човек трябва да прецени кой кого „доминира“. Те могат да направят това, като си зададат прост въпрос:

Правя ли каквото искам с парите си, или парите ми правят каквото си искат с мен ?

Не пропускайте и: Източната философия да пестите пари у дома

Как да се справим с манията за пари

Когато манията за пари започне да засяга други области от живота, като семейство, взаимоотношения, работа или приятелства, препоръчително е да й обърнете внимание. Ето някои препоръки за справяне с този проблем.

Оценете своите вярвания относно стойността на парите

Преди всичко е важно да знаете какви вярвания са включени в тази прекомерна стойност на парите. Например, човек, който е много привързан към парите, може да е преминал през ситуация на икономическо лишение в живота си. Така че сега се опитва да не се връща към това обстоятелство.

В този случай е важно да се определи дали крайният резултат в крайна сметка е въртене в кръг, тъй като човек се връща в същата точка. Има нужди и недостиг, тъй като иска да харчи парите. Затова ще е необходимо да се работи за по-гъвкав начин на мислене.

Поставете под въпрос ролята или функцията на парите в живота ви

За какво всъщност са парите? Какво ми позволяват да получа? С други думи, започнете, като се запитате за целта на богатството: Да получите признание? Да привлечете внимание? Да имате власт? Да се обвържете с някого?

Може би умът ви е заседнал в твърдата идея, че парите са единственият начин за постигане на целите и че няма други възможни алтернативи. Във връзка с това, човек, който се стреми да угоди чрез пари, трябва да се съсредоточи върху работата върху други социални умения.

Манията за пари – потърсете терапия

Терапията може да бъде от голяма полза. Например, чрез когнитивна терапия е възможно да се идентифицират ирационални вярвания и да се улеснят мисли, които включват оценяване на други аспекти.

Човек с мания за пари.
Ако манията по парите засяга други стълбове на живота, най-добре е да потърсите психологическа терапия, за да се справите с нея.

Това е мания, насърчавана от обществото

Когато говорим за мании, е необходимо този проблем да бъде изведен от индивидуалното ниво. Манията по тялото, здравословната храна, пазаруването, най-новите мобилни телефони и като цяло парите често се насърчават от нашето капиталистическо, консуматорско общество.

Както на ниво медии, така и в отделни коментари постоянно се затвърждава фактът, че човек има много пари. Ето как откриваме, че някои хора се интересуват повече от обектите на потребление, отколкото от опит или от работа или от това да имат повече и повече, вместо да се наслаждават или да си почиват.

Несъмнено това оказва влияние върху нашето здраве като цяло, особено върху психическото ни здраве. Освен това тези хора потвърждават и „измерват“ другите въз основа на тяхната покупателна способност. В резултат на това те не успяват наистина да се общуват с хората пред тях, в допълнение към влошаването на междуличностните си отношения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Garrido Piosa, María. (2014). Adicción al trabajo: características, detección y prevención desde una perspectiva integral. Enfermería Global13(33), 362-369. Recuperado en 13 de octubre de 2022, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1695-61412014000100018&lng=es&tlng=es.
  • Russo, M. D. (2021). Afecto, cuidado y dinero. RUNA, Archivo Para Las Ciencias Del Hombre, 42(2), 385–403. https://doi.org/10.34096/runa.v42i2.8462
  • Bados López, A. (2017). Trastorno de ansiedad generalizada: Naturaleza, evaluación y tratamiento (2017).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.