Източната философия да пестите пари у дома

Пийте вода вместо безалкохолни напитки, много по-полезно, а и по-евтино е. Ходете често в библиотеката, така няма да харчите, а и ще научите нещо полезно
Източната философия да пестите пари у дома

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Изглежда, че парите никога не се равняват на нищо. Изкарването с достатъчно пари до края на месеца понякога се превръща в одисея.

Има стотици неща, за които могат да се харчат пари, а доходът постепенно намалява. Има обаче няколко метода за спестяване на пари у дома, които да ви гарантират, че това е достатъчно, за да покрие нещата, а някои от тези методи идват от източната философия.

Ключът е в метода. Вероятно никога няма да разберете къде отиват парите ви, защото не ги проследявате. Може да нямате достатъчно пари, просто защото не ги управлявате правилно.

Спестяването на пари вкъщи е от съществено значение за поддържането на здравословни финанси. Не е нужно да печелите големи суми, за да можете да живеете с малко свобода. Необходимо е желание, отдаденост и търпение.

В тази статия ще разгледаме някои идеи от източната философия, когато става въпрос за управление на парите.

Кабеко, отличен метод за спестяване на пари вкъщи

спестяване на пари

Кабеко е японски метод, създаден през 1904 г.Сега е на възраст повече от век и все още се използва в целия свят. Това е техника, създадена от Мотоко Хени. Целта му е била да спести пари у дома, като строго контролира разходите си.

Кабеко е прост дневник. Той действа по много прост начин. В началото на месеца се записват приходите и фиксираните разходи. Това е размерът на парите, които влизат по един или друг начин, и размерът на парите, които излизат. Когато определяме тези суми, ние знаем колко може да бъде отделено за други разходи.

Въз основа на това идеята е да се определи цел за спестяванията. Това се отнася както до фиксираните, така и до допълнителните разходи, ако има такива. Също така трябва да помислите за това, за какво ще бъдат изразходвани тези спестявания. Това е само първата част от метода.

Втората част се състои в записването на всички ваши разходи, които плащате. Можете да правите това един по един всеки път, когато ги плащате. В края на всяка седмица трябва да прегледате записа и да прецените за какво са били похарчени парите. Това дава насоки за това как харчите и ви позволява да намерите ключовете, за да спестите пари у дома.

52-седмичното предизвикателство

японски метод, с който ще спестите пари

Това е много стар метод за спестяване на пари у дома. Напоследък обаче той стана практически. Най-важното е да сте готови да посрещнете предизвикателството, да бъдете последователни и да сте търпеливи. Резултатите могат да бъдат изключителни.

По принцип трябва да спестявате всеки ден в продължение на 52 седмици:

 1. За първата седмица се изисква да пестите само по 1 долар на ден.
 2. Втората седмица трябва да спестите 2 долара на ден …
 3. … и така нататък, докато посоченото време приключи.

Тъй като сумите могат да станат невъзможни за някои хора, можете да зададете максимален таван от 200 долара на месец.

52-седмичното предизвикателство може да се направи в обратен ред. Това означава, че започвате със спестявания от 52 долара на ден и след това тази сума намалява. Понякога е по-лесно да направите това, защото в началото винаги има повече мотивация.

Други съвети за спестяване на пари вкъщи

Съвети за спестяване на пари

Източните култури имат философия, която е по-фокусирана върху отричането, отколкото върху натрупването. Ето защо те са успели да създадат строг начин на живот, който им позволява да имат повече контрол върху парите.

Представители на Дзен са дали съвет, за спестяване на пари вкъщи. Ето някои от тях:

 • Посещавайте библиотеките по-често. Така не харчите нито стотинка, а в замяна на това прекарвате чудесно време и се учите.
 • Заменете колата с обществения транспорт или в идеалния случай с велосипед или ходете пеша.
 • Носете домашна храна на работното място. Яденето навън води до големи разходи.
 • Намалете консумацията на тютюн и алкохол. Не само, че можете да спестите пари у дома, но също така ви помага да имате по-добро здраве.
 • Пийте вода. Заменете безалкохолните напитки или други напитки с нея. Това е полезно за тялото и избягва ненужните разходи.
 • Направете сами ремонта у дома. Не е необходимо да плащате на някого да извършва дребни ремонти, които можете да направите. Трябва просто само да се подложите на предизвикателството.
 • Пестете енергия. Има много начини за пестене на електроенергия, газ, бензин и др. Трябва само да използвате здравия разум.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Buying time promotes happiness. Ashley V. Whillans, Elizabeth W. Dunn, Paul Smeets, Rene Bekkers, Michael I. Norton.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.