Проблеми със съня по време на кризата с COVID-19

Много хора имат проблеми със съня породени от пандемията с коронавируса. Недигурността, тревожността и неизвестността какво ще се случи са основните причини за появата им. Нашите съвети могат да ви помогнат в тази трудна ситуация!
Проблеми със съня по време на кризата с COVID-19

Последна актуализация: 30 април, 2020

Една от последиците на пандемията с коронавируса е увеличаването на проблемите със съня. Много хора заспиват трудно, не спят пълноценно или се будят внезапно обзети от тревога. Това е още един от ефектите, които наблюдаваме по време на кризата с COVID-19.

Трябва да запомните, че пълноценният сън е толкова важен колкото и балансираното хранене. Безсънието продължаващо няколко седмици ще доведе до отслабването на имунната ви система, а това ще ви направи по-уязвими към коронавируса. Ако имате предходни заболявания, проблемите със съня само ще влошат положението.

Начинът ни на живот се промени. Загърбихме навиците и режимът, с които бяхме свикнали. Тази промяна в привичките ни също се отразява на съня по един или друг начин. А това в комбинация с други фактори лесно може да наруши дълбокия ви седем – осем часов сън.

Ето защо трябва да направите малки промени и да прибегнете до стратегии, за да се погрижите за тази част от живота си. Освен поддържането на добра хигиена и миенето на ръцете, трябва да се грижите и за съня си. Нека да видим как.

Умората и безсънието са често срещани по време на кризи.

Проблеми със съня по време на периоди на тревога и кризи

Проблемите със съня по време на тези дни на несигурност, карантина и тревожност се проявяват по различни начини. Хората показват определени симптоми, които невинаги засягат съня им. А именно:

  • Някои хора страдат от бруксизъм. Може да става въпрос за класическото скърцане със зъби или силното стискане на челюстите, водещо до събуждане с главоболие на следващата сутрин.
  • Други си лягат превъзбудени. Те лежат будни продължавайки да мислят, да се тревожат, да си представят какво би се случило на следващия ден и разигравайки различни негативни сценарии. Цялата тази психическа претовареност затруднява заспиването.
  • А могат да се появят и други ефекти. Като внезапното събуждане през нощта, често съпроводено със сърцебиене или изпотяване.
  • Кошмарите също са често срещани.
  • Най-трудно е да си осигурите REM съня, когато мозъкът и тялото ви напълно се отпускат и презареждат. Лекият сън ви кара да се чувствате все едно, че не сте си почивали. Именно поради тази причина ще се чувствате уморени или ще имате проблеми с концентрацията.

Както вече споменахме, недостатъчният сън боже да доведе до отслабването на имунната ви система. В резултат на това ще се повишат нивата ви на стрес и тревожност.

Ако тялото ви е уморено, а мозъкът ви претоварен, емоционалната ви уязвимост ще се увеличи и ще се отрази негативно върху способността ви да реагирате адекватно на болестта. Като цяло способността ви да се справите със ситуацията ще бъде засегната.

Съвети при проблеми със съня по време на кризата с COVID-19

Съвети за подобряване на съня по време на кризата с COVID-19

Когато става въпрос за проблемите със съня по време на кризата с COVID-19, трябва да имате предвид един важен фактор. Не всички предложени съвети ще сработят по един и същи начин при всеки един. Важно е да се опитате да направите малки промени в ежедневния си живот, за да разберете кои са подходящите за вас съвети.

Ясно определен дневен режим

Изолацията направи на пух и прах навиците ни. Затова ви трябва време, за да си изградите нови, към които да привикнат тялото и ума ви. Това означава, че трябва да бъдете дисциплинирани  и по отношение на лягането вечер и ставането сутрин. Опитайте се да правите това по едно и също време, доколкото е възможно.

Внимавайте и се пазете от инфоксикацията

Един от най-големите източници на стрес и тревога е свръх информирането, с което сме заобиколени, с последните цифри показващи броя на заразените и починали от вируса.

Опитайте се да намалите времето, което прекарвате в гледане на новини. Да, трябва да бъдете информирани, но не и обсебени. Ако прекалявате, повишавате шансовете си да се тревожите излишно и да страдате от безсъние.

Изключете устройствата си един час преди лягане

Вероятно сте свикнали да прекарвате свободното си време гледайки телевизия или филми на различни дигитални платформи. Да, това очевидно е добър начин за разсейване. Но, ако заспивате трудно, трябва да спрете устройствата си поне един час преди лягане, за да избегнете излагането на синя светлина.

Запомнете, че вълните, които излъчват тези устройства, могат да превъзбудят мозъка и да затруднят заспиването и пълноценния сън.

Препоръчваме ви да прочетете и: Опасно ли е да спим близо до мобилен телефон?

Оставете се на положителните емоции след вечеря

Важно е да се опитате да бъдете позитивно настроени и в добро настроение вечер. Добра идея е да се обадите на приятелите или семейството си, да си поговорите за хубави неща, да си спомните приятни моменти и да правите планове за времето, когато кризата ще е отшумяла.

Добра идея е да се занимавате с дейности, които наистина ви харесват, като игрите с децата, слушането на музика, четенето на книги или вземането на отпускаща вана. Важното е да си лягате спокойни и да избягвате мислите свързани с кризата с COVID-19.

Медитацията ще ви помогне да се отпуснете и да подобрите съня си.

Опитайте да медитирате

Вярно е, че ще са ви необходими седмици, за да привикнете към медитацията. Но пък сега е подходящото време за това. Тя ще ви помогне да:

  • Отпуснете тялото си.
  • Успокоите ума си.
  • Контролирате емоциите и мислите си.
  • Се фокусирате върху настоящето.

Струва си да опитате, за да откриете ползите от медитацията.

Ако имате проблеми със съня породени от настоящата ситуация, приложете някой от съветите ни. Здравето ви зависи от това!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.