5 факта за кръвосъсиреците по време на менструация

Когато се нараните, кръвта се съсирва. Това е естествена защитна реакция на тялото, която го предпазва от загуба на прекалено много кръв.
5 факта за кръвосъсиреците по време на менструация
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 11 август, 2023

Макар присъствието на кръвосъсиреците да е нормално по време на менструацията на повечето жени, трябва да знаете нещо много важно, ако е съпроводено с някои други симптоми.

Не е кой знае какво усилие да се консултирате с гинеколог. Както всеки специалист ще ви каже, човешкото тяло е уникално и различните жени усещат менструацията си по свой начин. Затова наличието на кръвосъсиреци не винаги е повод да се разтревожите.

В следващите редове ще ви дадем няколко разяснителни детайли.

Какво представляват кръвосъсиреците, които се появяват по време на менструация?

За да разберете по-добре ролята на кръвосъсиреците, които може от време на време да забелязвате при менструация, обърнете внимание на следните факти:

 • Стените на матката се променят постепенно, за да подготвят тялото за евентуална бременност. Те стават по-дебели и наситени с нова тъкан, за да може, в случай на зачеване, да подсигурят ембриона.
При менструация, кръвта трябва да бъде изведена от тялото.
 • В случай на отсъствие на бременност тези допълнителни слоеве, които са се образували по лигавицата на матката, постепенно се отделят, провокирайки самата менструация.
 • Когато се нараните, кръвта се съсирва. Това е естествена защитна реакция на тялото, която го предпазва от загуба на прекалено много кръв. По време на менструация обаче кръвта трябва да се движи по-свободно, за да бъде изведена от тялото.
 • Именно поради това матката произвежда антикоагулант. Ако менструацията е много тежка, този „естествен антикоагулант“ се изчерпва и започвате да забелязвате кръвосъсиреци.
 • Обикновено те са с размери от 5 мм до 5 см. По-често се срещат при жени с обилна менструация.
 • Друг момент, който е важно да знаете, е, че кръвосъсиреците най-често се образуват по време на сън, това може да провокира по-гъста и по-някога плашеща маса.

Неща, които да помните за кръвосъсиреците по време на менструация

Консултирайте се с лекар за кръвосъсиреците по време на менструация

1. Дефицит на желязо

Дефицитът на желязо може понякога да бъде истинско главоболие за жените.

 • Често тежката менструация води до понижаване нивото на желязото в организма. Друг аспект, на който трябва да обърнете внимание, е, че колкото по-малко желязо има в тялото, толкова по-трудно й е на матката да произвежда този „естествен антикоагулант“. Това означава, че анемията може да предизвика още повече кръвосъсиреци.
 • Поради това е важно от време на време да следите нивото на желязото и да приемате хранителни добавки, ако лекарят ги препоръча.

2. Лек хормонален дисбаланс

Често срещано е при млади момичета и жени, които наскоро са раждали, да имат проблем с кръвосъсиреците.

Това се дължи на лек хормонален дисбаланс на естрогена и прогестерона, който може да се прояви и непосредствено преди менопауза.

3. Спонтанен аборт

Това е нещо важно, което си струва да имате предвид. Ако се опитвате да забременеете и забележите, че се появяват жълтеникави или сивкави кръвосъсиреци, възможно е да става дума за спонтанен аборт.

Никога не се колебайте да се консултирате с лекар или гинеколог.

4. Ендометриоза

При ендометриоза се забелязва изобилие от кръвосъсиреци.

Ендометриозата е онази тиха болест, от която страдат милиони жени по света. Нещо, което трябва да помните: ако менструацията е прекалено болезнена и ви пречи да изпълнявате ежедневните задачи, възможно е да страдате от това заболяване.

 • Ендометриозата засяга женските репродуктивни органи. Характеризира се с образуването на много плътни лезии около матката и други близко разположени органи. Като резултат се усеща болка, която е много подобна на тази по време на менструация. Забелязва се изобилие от кръвосъсиреци.

5. Гинекологични заболявания

Както вече споменахме в началото, наличието на кръвосъсиреци е често срещано при много жени. Ако менструациите са болезнени, препоръчително е да се консултирате с гинеколог.

 • Възпалението на таза, например, обикновено се свързва с болка в корема в областта на таза и освен това е съпроводено от наличието на кръвосъсиреци по време на менструация.
 • Това заболяване, провокирано от бактерия, води до инфекция, която се разпространява от маточната шийка до матката, фалопиевите тръби или яйчниците.
 • Състоянието е болезнено и е сред най-честите гинекологични заболявания в наши дни. Важно е, ако имате някакви съмнения или усещате дискомфорт, да се консултирате с лекар.

Знае се също така, че наличието на миоми или кисти може да е свързано с кръвосъсиреци по време на менструацията. Затова, макар този тип образувания да са нормални, никога не е излишно да го споделите при следващия профилактичен преглед.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.