6 причини за нередовния месечен цикъл

Месечният ви цикъл закъснява или подранява често? Тези промени могат да са признак за други проблеми или хормонален дисбаланс. Прочете кои са 6те основни причини за нередовния месечен цикъл.
6 причини за нередовния месечен цикъл

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Промените в месечния ви цикъл и нередовната менструация могат да се дължат на редица фактори. Ето защо е добре да се обърнете към специалист, който да открие причината и да ви постави точната диагноза. В тази статия ще ви покажем 6-те най-чести причини за нередовния месечен цикъл.

Месечният цикъл е биологичен и хормонален процес, през които преминават жените, засягащ различни физически и умствени аспекти на здравето.

Обичайно той се появява на всеки 28 дена. Трае от 3 до 6 дена в зависимост от хормоналната активност на всеки организъм.

По време на всеки месечен цикъл в тялото ни настъпват серия от промени, оказващи пряко влияние върху сексуалността и възможността ни за възпроизвеждане, въпреки че мнозина се опитват да ги игнорират.

Освен това тези промени настъпват под различна форма и по различно време в живота. Причината за това се крие във факта, че образуването на хормони по време на пубертета и менопаузата значително се различава.

Важно е да знаете как трябва да тълкувате промените в цикъла си, тъй като те могат да са свързани с проблеми със здравето или с хормонален дисбаланс.

Ранната поява или закъсненията в цикъла могат да са ключ за откриването на други заболявания.

причини за нередовния месечен цикъл
И въпреки че няма причина за притеснения, че става въпрос за нещо сериозно, трябва да внимавате, за да избегнете появата на евентуални усложнения.

Много жени с нередовна менструация не знаят на какво се дължи това. Ето защо събрахме 6те най-често срещани причини за нередовния месечен цикъл.

1.Проблеми с щитовидната жлеза може да е значителна причина за нередовния месечен цикъл

Проблемите свързани с функционирането на щитовидната жлеза са основната причина за нередовния месечен цикъл.

Имайки в предвид, че този орган произвежда важни хормони, дисбалансът на щитовидната жлеза се свързва с поне 15% от случаите на аменорея, или нередовен месечен цикъл.

Някои я считат за “главната жлеза”, защото контролира ендокринната система, метаболизма и сексуалната активност.

2.Спиране на противозачатъчните лекарства

Противозачатъчните лекарства са предназначени за контролиране на раждаемостта и на нежеланата бременност.

Тези хапчета поддържат високо нивото на естрогена. Организмът приема това като бременност, което прави зачеването невъзможно.

След приемането на тези лекарства в продължение на 21 дена, следва седмица на “почивка”, когато настъпва обичания ви редовен цикъл.

Много пъти проблемите се появяват при спиране приема на тези лекарства. Дори може напълно да липсва менструация, поради настъпилите хормонални промени.

Доказано е, че при около 29% от жените, спрели тези лекарства след редовен прием, липсва месечен цикъл за период до 3 месеца.

3.Силно натоварващи упражнения

натоварващи упражнения

Упражненията с висока интензивност могат да повлияят промените във функционирането на надбъбречните жлези, щитовидната жлеза и хипофизата, които обичайно се появяват по време на месечния цикъл.

Например, при жените бягащи маратон или участващи в други спортни надпревари спира редовния месечен цикъл за месец или два поради настъпилите хормонални промени.

В действителност около 81% от жените, занимаващи се активно с физическа дейност, имат нередовен месечен цикъл в определен период от живота си.

4.Хормонален дисбаланс

Хорманалният дисбаланс, като този причинен от Поликстозен овариален синдром (ПКОС), е честа причина за нередовния месечен цикъл.

Това заболяване променя нивата на половите хормони като естроген, прогестерон и тестостерон. 

В резултат се променя и самия месечен цикъл и се появяват симптоми като свръхокосмяване на тялото, акне и внезапна промяна в теглото.

Друг вид хормонален проблем е така наречената “ранна менопауза” или с други думи – менопауза, започваща преди навършване на 40 години.

В такива случаи нередовният цикъл е съпроводен и от:

  • Вагинална сухота
  • Нощно изпотяване
  • Постоянна промяна на настроението

5.Алергии и чувствителност към храна

алергии и чуствителност към храни

Непоносимостта към храна и алергиите имат тясна връзка с нередовния месечен цикъл.

Почти винаги се отразяват на дейността на надбъбречната жлеза, което увеличава стреса и дисбаланса в половите хормони.

Препоръчваме ви да прочетете: 9 храни, които намаляват стреса

6.Недостиг на хранителни вещества

Недостигът на хранителни вещества влияе върху нормалното функциониране на щитовидната и надбъбречната жлези.

Режим на хранене с недостатъчно количество антиоксиданти, витамини, минерали и пробиотици, които увеличават нивото на кортизола и води до болести като хипотиреоидизъм и надбъбречна умора.

Високото ниво на кортизола не просто повишава стреса. То ограничава образуването на редица важни хормони, включително и тези отговарящи за сексуалната ни активност.

Още при първите признаци на нередовен месечен цикъл трябва да се уверите, че приемате разнообразна и пълноценна храна.

Както видяхте, важно е да знаете кои са факторите свързани с нередовния месечен цикъл, за да можете да подходите по най-правилния начин.

Добра идея е да посетите лекар, който да изследва нивата на хормоните.

Първата снимка е предоставена от wikiHow.com


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.