Защо жените страдат от акне по време на менструация

Акнето по време на менструация често се дължи на хормоните, но има начини да се справите с този проблем. Прочетете следващите редове и научете защо жените страдат от акне по време на менструация.
Защо жените страдат от акне по време на менструация

Последна актуализация: 30 ноември, 2021

Повечето жени страдат от акне по време на менструация. Почти всички жени са били изненадвани от неприятни пъпки известяващи настъпването на месечния им цикъл. Но защо се случва това?

Менструалният цикъл е свързан със серия от хормонални промени настъпващи в женската репродуктивна система. Менструацията представлява кървене през влагалището на жената проявяващо се приблизително на всеки 28 дена.

Целият месечен цикъл, както и самото кървене са специфични процеси засягащи целия организъм. Хормоните оказват различно въздействие, включително предизвикват появата на акне преди и по време на менструация. В тази статия ще ви разкажем всичко по темата.

Защо жените страдат от акне по време на менструация

За да разберете защо жените страдат от акне по време на менструация, трябва да научите малко повече за хормоните.

Първо тестостеронът е един от основните виновници за това. По време на пубертета нивата на тестостерон се повишават и при двата пола. Редица проучвания твърдят, че той е  един от факторите за появата на акнето. Счита се, че около 70% от тийнейджърите страдат от акне по време на пубертета.

Този вид акне значително намалява и изчезва след пубертета. Въпреки това трябва да споменем, че почти 80% от възрастните с акне са жени. Причината за това е, че хормоните продължават да бушуват при жените. Докато при мъжете се стабилизират.

По време на менструация тези хормони варират в резултат на много промени. По отношение на кожата те могат да засегнат хидратацията, чувствителността и дори възстановяването.

Всяка една жена е различна и изпитва различни симптоми. Обикновено кожата е по-мазна по време на овулацията и менструацията. Затова акнето по време на менструация е често срещано. Появата му се наблюдава до пет дни преди началото на ежемесечното кървене.

Този вид акне засяга най-често лицето, но може да се появи и по гърба и гърдите. Добрата новина е, че изчезва с края на месечния цикъл.

Хормоналните промени се отразяват и на кожата на жените по време на цикъл.

Кога се появява акнето свързано с менструацията

Преди началото на месечния цикъл, нивата на андрогените в кръвта (група хормони като тестостерона) се повишава. Както вече споменахме, тестостеронът спомага активирането на мастните жлези и образуването на себум.

Себумът и омазняването са фактори участващи в образуването на акнето. Когато се натрупат в порите, те се подуват. Зачервяват се и се инфектират, а това води до появата на пъпки и черни точки.

Какво могат да направят жените, за да се справят с акнето по време на менструация?

Ако този тип акне ви притеснява, първото нещо, което трябва да направите е да посетите лекар. Различни изследвания ще помогнат проследяването на нивата на хормоните ви. Има и специални медикаменти за контролиране варирането на хормоните.

Например противозачатъчните таблетки значително подобряват този вид акне. Но трябва да бъдете информирани за останалите им странични ефекти.

Противочазатъчните таблетки могат да помогнат при акне по време на менструация.
Изключително важно е да се храните балансирано и да спортувате ежедневно. Учените се опитват да докажат връзката между холестерола и триглицеридите и акнето. А добрата диета винаги спомага подобряването на външния вид и здравето на кожата.

Трябва да обръщате специално внимание на кожата си и да се грижите за нея. Специалистите препоръчват ежедневното използване на некомедогенни продукти за почистване и овлажняване на кожата. Друг полезен съвет е избягването на грима.

Трябва да пиете и достатъчно вода всеки ден. Водата улеснява изхвърлянето на токсините от тялото чрез потта и урината. А това позволява почистването на порите на кожата, тъй като потта премахва замърсяванията и мъртвите клетки запушващи порите.

Препоръчваме ви да прочетете и: Домашни средства срещу акне

Заключение

Появата на акне по време на менструация е нещо нормално. Този вид акне се дължи основно на хормоналните промени по време на месечния цикъл. Ако това ви притеснява или ви причинява дискомфорт, посетете лекар.

Има натурални начини за контролирането му – обръщайте повече внимание на хигиената и начина си на хранене. Но, ако проблемът продължава, можете да опитате и различни медикаменти с доказано действие. За целта трябва да се консултирате със семейния си лекар или дерматолог възможно най-скоро.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.