Лошо храносмилане и емоционални проблеми

Ако забележите, че вашите емоционални проблеми се превръщат в храносмилателни, трябва да потърсите стратегии и решения за облекчаване на лошото храносмилане.
Лошо храносмилане и емоционални проблеми
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 11 февруари, 2019

Знаете ли, че вашите емоционални проблеми могат да резултират в лошо храносмилане?

Когато имате лошо храносмилане, като киселинност, киселини в стомаха, рефлукс, газове, подуване на корема или запек, първото нещо, върху което се фокусирате, е диетата. Диетата е причината за по-голямата част от здравословните проблеми – и особено храносмилателните такива. Но трябва също да се вземе предвид значението на емоциите, които често действат като предпоставки за някои от тези дисбаланси.
В тази статия ще обясним за връзката, която съществува между лошо храносмилане и емоционални проблеми. Ще ви предложим някои естествени средства и прости съвети, които ще ви помогнат за по-добро храносмилане, здраве и качество на живота.

Лошо храносмилане и емоционални проблеми – порочен кръг

Мозъкът и нервната система са неразривно свързани с храносмилателната система. Те взаимодействат и състоянието на едната система зависи от това на другата. По този начин, ако храносмилателната система получава отрицателна нервна стимулация, храносмилането също ще бъде негативно повлияно. Ако не усвояваме правилно храната, настроението се влошава.
Независимо от факта, че това изглежда сложно, решението е просто и лесно. Доброто психическо състояние ще помогне за добро храносмилане, а то от своя страна ще допринесе за по-добър баланс на психиката.

Връзката вежду лошо храносмилане и емоционални проблеми

Стресът и храносмилането

Кой не е изпитвал поне веднъж болки в стомаха, след като претърпи нещо неприятно? Тялото има много основни инстинкти за оцеляване и е очевидно, че храносмилателната система не е приоритет, когато се сблъскваме с трудна ситуация. По този начин ние сме като животните и можем да кажем, че когато се сблъскат с каквото и да е затруднение, телата им се подготвят за бягство и други телесни функции, като храносмилането, не са приоритет.

Поради тази причина трябва да осъзнаем, че в периода от време, в който стресовата ситуация продължава (да приемем, че ситуацията е необичайна и нетипична), не можем да се преборим с храносмилателните проблеми.

Съответно – вероятно е да страдаме от лошо храносмилане, защото тялото ще сложи на преден план други жизненоважни функции.

Какви са емоциите, които могат да въздействат?

Освен стресът емоциите, които лесно се отразяват на храносмилателната система, са следните:

 • Безпокойство
 • Тъга
 • Вълнение
 • Гняв или ярост

Не всички хора, които изпитват тези силни емоции, ще страдат от лошо храносмилане, но тези, които са засегнати, трябва да са наясно с това. Това е важно за да се лекува този дисбаланс – особено ако вече са направени промени в диетата, но храносмилателните проблеми продължават.

Стресът и негативните емоции предизвикват лошо храносмилане

Най-честите нарушения

Най-често срещаните проблеми с храносмилането, които имат психосоматичен произход, са следните:

 • Диспепсия или лошо храносмилане
 • Синдром на раздразнените черва или колит
 • Гастрит
 • Хиатална херния
 • Стомашни язви

Природно лечение

След като сме осъзнали, че проблемите с храносмилането могат да имат различни първоизточници, трябва да обърнем внимание и на емоциите. Най-добре е да се консултирате с холистичен терапевт, който ще вземе предвид различните аспекти на всяка болест (диета, начин на живот, психология и т.н.).  Също така трябва да положите усилия да разберете какво се случва и да опитате няколко природни лечебни средства:

 • Най-известните лечебни растения с релаксиращи свойства, които могат да помогнат за регулиране и балансиране на нервната система са: маточина, пасифлора, липа и валериан.
 • Естествени добавки и храни, които балансират нервната система: ориз и пълнозърнести храни, бирена мая, ядки, зелени зеленчуци, фурми, нахут и банани.
 • Избягвайте храни, които стимулират, дразнят или по друг начин въздействат негативно на нервната или храносмилателната ви система: печено кафе, сода, гуарана, алкохол, бяла захар и хранителни добавки (консерванти, оцветители и ароматизатори).
 • Правете физически упражнения най-малко 3 пъти седмично. Можете да тренирате интензивно, но по-добре да бъде нещо по-малко стресиращо за организма – ще направите избора си в зависимост от това, как се чувствате.
 • Излизайте сред природата най-малко веднъж седмично.
Излизайте сред природата най-малко веднъж седмично

Яжте на спокойствие

Ако вече сте забелязала, че вашите емоционални проблеми водят до проблеми на храносмилателната система, трябва да се пробват някои трикове в допълнение към мерките, които ще ви помогнат да намалите храносмилателните проблеми.


Изключително важно е, когато ядете, да спазвате следните неща:

 • Яжте сами или с добър приятел.
 • Не говорете за неприятни или много важни теми по време на хранене.
 • Избягвайте да ядете на работното си място или на други места, където не се чувствате спокойни.
 • Не се насилвайте да се храните, ако не се чувствате отпочинали – в тези случаи е по-добре да се изчака малко.
 • Не яжте набързо, в изправено положение или докато се занимавате с нещо друго.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Camilleri, M. (2009). Serotonin in the gastrointestinal tract. Current opinion in endocrinology, diabetes, and obesity, 16(1), 53.
 • González, S., Moreno-Delgado, D., Moreno, E., Pérez-Capote, K., Franco, R., Mallol, J., … & Ferré, S. (2012). Circadian-related heteromerization of adrenergic and dopamine D4 receptors modulates melatonin synthesis and release in the pineal gland. PLoS biology, 10(6), e1001347.
 • Korver, D. R. (2006). Overview of the immune dynamics of the digestive system. Journal of applied poultry research, 15(1), 123-135.
 • Rao, S. S. (1997). Belching, bloating, and flatulence: how to help patients who have troublesome abdominal gas. Postgraduate medicine, 101(4), 263-278.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.