Лесни съвети за премахване на целулита

Освен че частично предотвратяват целулита, упражненията осигуряват и правилното функциониране на органите. Какви други действия помагат за намаляване на рисковете от появата на този проблем?
Лесни съвети за премахване на целулита

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Търсите лесни съвети за премахване на целулита?

Какво не бихте дали, за да се отървете от тези грозни подутини по задните части и бедрата! Е, не се притеснявайте, защото в тази статия ще ви дадем някои лесни съвети, които ще ви помогнат да предотвратите и премахнете целулита или поне да подобрите външния вид на краката си.

Целулитът е името, което даваме на образуването на мастни възли в определени области на тялото. Тази дисфункция се причинява от модификация на съединителната тъкан поради натрупване на мазнини и течности.

Това явление не се счита за болест и, ако страдате от него, трябва да знаете, че със сигурност не сте сами: изследванията показват, че повечето жени страдат от този проблем в даден момент от живота си, дори и слабите представителки на нежния пол .

Причини и видове целулит

Вярно е обаче, че някои етноси, типове кожа и физиология имат по-голяма склонност към целулита от други. Има и други фактори, които могат да причинят появата му, като затлъстяване, проблеми с кръвообращението, заседнал начин на живот и стрес.

Обикновено се прави разлика между няколко вида целулит:

  • Генерализиран: Появява се при жени със затлъстяване и обикновено причинява големи естетически промени с течение на времето.
  • Локализиран: Болезнен е и се появява по гърба, корема, краката и глезените.
  • Отпуснат: Среща се при хора водещи заседнал начин на живот или тези, които са били активни и са спрели да тренират.
  • Едематозен: Това е най-сериозният тип, тъй като причинява болка и подуване. Нуждае се от медицинска помощ за елиминирането му.

Съвети за предотвратяване и за премахване на целулита

Здравословна храна за премахване на целулита
Здравословният начин на живот е основен, ако искаме да предотвратим целулита!

Винаги имайте предвид, че ако страдате от някой от горните видове целулит – особено последните два – идеалното нещо е да се консултирате с вашия лекар за подходящо лечение. В допълнение, вашите дерматолог и диетолог може също да предоставят основни насоки за подобряване на това състояние на кожата.

Без да оставяте настрана препоръките на специалиста и винаги с тяхното одобрение, можете също да практикувате определени ежедневни навици, за да помогнете предотвратяването и лечението на този проблем. Ето някои от тях:

Пийте много вода

Водата е вашият основен съюзник, ако искате да подобрите здравето на тялото си. Пийте поне 2 литра на ден и ще се борите с целулита. Както е посочено в този преглед от 2016 г. от Frontiers in Nutrition, консумацията на вода ни помага да поддържаме адекватно телесно тегло. Разбира се, това изисква и здравословен начин на живот.

Съвети за премахване на целулита – хранете се здравословно

Важно е плодовете и зеленчуците да станат централна част в ежедневните ви ястия. Също така, елиминирайте всичко, което може да бъде вредно за вашето здраве, като наситени мазнини, алкохол, сода и рафинирани храни.

Упражнения

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва да тренирате поне три пъти седмично.

Има и научни изследвания, като това от 1993 г. от Annals of Internal Medicine, които свързват спортната практика с поддържането на здравословно тегло.

Аеробните упражнения като бягане, плуване и колоездене са добри за превенция и лечение на целулита; те трябва да се комбинират, както вече казахме, с препоръките на дерматолога. По същия начин физическата активност подпомага правилното функциониране на всеки от органите на тялото ви.

Следете теглото си

И наднорменото тегло, и затлъстяването са тригери за заболявания като хипертония, коронарни заболявания и атеросклероза; СЗО подробно описва последствията в тази публикация.

По същия начин увеличаването на количеството мастна тъкан се свързва с появата на целулит. Ето защо грижата за теглото ви е от съществено значение, за да предотвратите и лекувате целулита.

Съвети за премахване на целулита – намалете консумацията на сол

Прекомерната консумация на сол е пряка причина за задържане на течности и образуване на отоци.

Една чаена лъжичка е достатъчна за целия ден и дори има медицински публикации, които препоръчват постепенно намаляване на консумацията й, докато се елиминира напълно от менюто.

Вредна храна
Нездравословната храна обикновено съдържа твърде много сол.

Обличайте се удобно

Въпреки че не бихте осъзнали това, дрехите, които носите, могат да причинят появата на целулит. Някои изследвания препоръчват избягване на тесните дрехи, тъй като те влошават кръвообращението и изпотяването на тялото. Също така, пазете се от високи токчета, тесни колани и неудобно бельо.

Съвети за премахване на целулита – масажирайте засегнатите места

Стимулирането на кръвообращението в крайниците с кръгови масажи може да бъде положително за предотвратяване на появата на целулит. Разбира се, това само по себе си няма да направи чудеса, но трябва да се комбинира със здравословни навици като споменатите по-горе.

Премахването на целулита изисква професионална консултация

И накрая, не забравяйте да не се обезкуражавате! Премахването на целулита не е нещо за един ден, но с търпение и усилия, следвайки тези съвети и препоръките на вашите дерматолог и диетолог, ще започнете да забелязвате подобрения. Грижете се за здравето си по всякакъв възможен начин и тялото ви ще ви бъде благодарно!

Надяваме се, че сте намерили тези съвети за премахване на целулита за полезни. Разбира се, няма чудодейни лекове, но защо не погледнете следващата препоръчителна статия за храните, които трябва да избягвате.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.