Лечебни средства и лечение на лумбаго

Запознайте се с възможните причини за лумбаго, което причинява силна болка в кръста. Някои известни средства, като локално загряване, могат да бъдат от голяма полза.
Лечебни средства и лечение на лумбаго
Carlos Fabián Avila

Прегледано и одобрено от лекар Carlos Fabián Avila.

Написано от Elena Martínez Blasco

Последна актуализация: 23 януари, 2023

Лумбаго или лумбалгия е болка в лумбалната област, която е долната част на гърба. Може да възникне поради различни причини и да засегне мускулатурата, връзките, нервите, а също и междупрешленните дискове. Някога страдали ли сте от лумбаго? Знаете ли кое е най-доброто лечение за лумбаго?

Пристъпите на лумбаго се характеризират с болка, скованост или намалена подвижност. Те могат да продължат няколко дни или да се превърнат в хронично заболяване, което значително засяга качеството на живот на страдащия. По-долу ще обясним възможните причини и естествените средства за предотвратяване и облекчаване на симптомите.

Възможни причини за болки в кръста

Болката в кръста може да бъде причинена от няколко фактора, сред които:

Важно е да се консултирате със специалист, ако лумбагото не се подобри до три дни, тъй като може да е свързано и с други по-сложни заболявания. Следователно лекарят ще проведе съответните тестове, за да постави диагнозата.

Диетични препоръки

Когато страдате от пристъп на лумбаго, е важно да следвате инструкциите на лекаря и в същото време да поддържате здравословен начин на живот. Това включва спазване на балансирана диета и избягване на храни, които могат да влошат възпалението, като млечни продукти, бяла захар, червено месо и рафинирано брашно.

Вместо това се препоръчва ежедневната консумация на храни, които помагат за намаляване на възпалението, например:

 • Ананас
 • Целина
 • Пъпеш
 • Ядки
 • Папая
 • Краставица
 • Зелен чай
 • Джинджифил
 • Семена от чиа
 • Натурални плодови сокове и билки

Лекарства и лечение на лумбаго

1. Арника за лечение на лумбаго

Арниката е растение, което има противовъзпалителни и аналгетични свойства. Затова се използва за облекчаване на подутини и наранявания под формата на екстракт, крем, гел, хомеопатични глобули и др. Всъщност в аптеките и дрогериите е възможно да намерите различни продукти за локално приложение, съдържащи арника.

Според проучване, публикувано през 2009 г. от изследователи в Италия, това лекарство може да помогне като лечение за тези, които имат болки в кръста.

2. Локално затопляне

Препоръчва се лумбалната област да се затопли с грейка, електрическо одеяло или като се покрие с вълнена кърпа.

Като алтернатива е препоръчително да използвате накрайника на душ директно върху лумбалната част на гръбначния стълб, като постепенно повишавате температурата и движите струята от едната страна на другата за 2 до 4 минути.

Комбинацията от хидротерапия с температурата на водата може да спомогне облекчението.

3. Инфузии за лечение на лумбаго

Инфузиите, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и облекчаване на дискомфорта, са от хвощ и сарсапарила. Въпреки че можете да опитате и класическата запарка от лайка, която има аналгетични, противовъзпалителни и успокояващи свойства.

Можете да приготвите литър запарка с една от тези билки и да я консумирате умерено през целия ден. Можете да добавите малко лимонов сок и малко стевия за подслаждане, ако предпочитате, но в идеалния случай ги консумирайте без добавки.

4. Лапа с глина

Малко глина.

Не е научно доказано, че глината действа като лекарство за лумбаго. Мнозина обаче вярват, че може да допринесе за облекчение, в леки случаи и особено когато се комбинира с куркума и други съставки с противовъзпалителни свойства.

Лапата се приготвя по следния начин:

 1. Първо смесете топла вода със зелена или червена глина.
 2. Разбъркайте, докато получите паста, която може да се нанесе, без да се разтича.
 3. След това я разнесете компактно върху кожата на цялата долна част на гърба.
 4. Покрийте я с марля или кърпа, а също и с дебела вълнена кърпа за затопляне.
 5. Оставете да действа поне половин час; можете също да я оставите цяла нощ.
 6. Глината ще абсорбира токсините, ще намали възпалението и ще осигури минерали на тялото.

Терапия с вендузи при лумбаго

Тази техника е древен терапевтичен метод, който се състои в използване на стъклени чаши, за да се създаде вакуумен ефект. Чашите се залепят към тялото, за да се предизвика засмукване на кожата и част от мускула, да се отворят порите и също така да се стимулира кръвообращението и лимфната циркулация.

В проучване, публикувано в списание Acupuncture in Medicine през 2013 г., беше установено, че вендузната терапия може да бъде ефективна за лечение на лумбаго.

Препоръчително е да отидете на терапевт за провеждане на това лечение и препоръчваме да се консултирате със специалист преди започване на терапията.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.