Болките в гърба и кръста: 5 здравословни причини

Въпреки, че болката в кръста може да не е причинена от нищо сериозно, винаги трябва да й обръщаме внимание и да не я подценяваме, особено ако продължава повече от седмица. Ето 5 здравословни проблема, които причиняват болки в гърба и кръста.
Болките в гърба и кръста: 5 здравословни причини
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Болките в гърба и кръста са понякога предупреждение за други здравословни проблеми. Те се появяват в определени части от тялото, където здравето ви може да е увредено.

След като тялото ви сигнализира, че нещо не е наред, трябва да си обърнете внимание. Вашите органи може да не функционират правилно: вашите стави, кости, мускули или други области. В тази статия ще научим за някои от проблемите и болестите, причиняващи болките в гърба и кръста.

Но какво всъщност се разбира под „гърба”? Има се предвид областта, която започва от долната част на шията и рамото и продължава надолу до кръста. Гръбначният стълб определя неговата дължина. Тази част на тялото е мястото, където се намират органи като белите дробове и бъбреците.

Вашият гръбначен стълб изпълнява много важна функция. Той държи тялото изправено или го движи, под ваше направление. В допълнение, позволява на тялото да поддържа стабилен център на тежестта. Гръбначният стълб има също функцията да покрива и защитава гръбначния мозък.

Болките в гърба и кръста: какво трябва да знаете?

Болките в гърба и кръста: снимка на жена в гръб

Болките в гърба и кръста са едни от най-често срещаните здравословни проблеми. Те могат да бъдат хронични или интензивни. С други думи, болката може да изчезне след една седмица или да продължи повече от три месеца.

По същия начин, болките в гърба и кръста могат сами да отшумят, без да знаете причината.  И ако причината за болката е някой голям здравословен проблем, той може да бъде лекуван. Лечението може да варира от студени и горещи компреси до противовъзпалителни средства.

Болките в гърба и кръста: кои здравословни проблеми ги предизвикват?

В тази статия ще разгледаме някои от здравословните проблени, които директно водят до болки в гърба и кръста.

1. Болките в гърба и кръста сигнализират за рак на простатата

Болките в гърба и кръста: мъж на преглед при лекар

Ракът на простата е една причина за болката в  кръста, тъй като може да засегне петия прешлен на гръбначния стълб. Може да предизвика лумбаго или болка в дясната част на кръста. Може също да предизвика сакроилеит. Това е възпаление на сакроилиачната става, която се намира на края на гръбначния стълб и отстрани на областта около таза.

2. Ендометриоза

Болките в гърба може да сигнализират за ендометриоза. Болката, причинена от ендометриоза може да бъде много остра. Контракциите на матката предизвикват тази болка. Може да бъде причинена от белези, които се образуват, поради наранявания, предизвикани от ендометриозата. Ако нараняванията са вътрешни, можете да изпитвате болка в кръста или гръдния кош. Можете да облекчите болката с помощта на лекарствата и горещ душ, за да успокоите гръбначните мускули.

3. Сколиоза

една жена се държи за кръста

Сколиозата е много ясно изразено странично изкривяване на гръбначния стълб. Поради това, един от симптомите е болката в кръста. Тя може да бъде остра или по-продължителна.

4. Лумбаго

Лумбагото предизвиква болка в кръста поради разширено сухожилие или гръбначен мускул. Може също да се появи поради микроскопично разкъсване в тази област. Започва с извършване на внезапно движение, като например вдигане на тежък предмет или неправилно разтягане. Болката може да бъде кратка или толкова остра, че да е невъзможно да се движите.

5. Остеопороза

остеопороза, колаж от три снимки

Остеопорозата може да причини остра болка в кръста, произлизаща от продължителни фрактури на прешлена или на гръбначния стълб. Тази болест може да се развие след години без симптоми. След определен период време, може да стане много болезнена.

Грижете се за тялото си, за предотвратите болките в гърба!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.