9 натурални начина да се отървете от острите болки в кръста

28 Февруари, 2019
Може да намалите или предотвратите болките в кръста, като приложите тези прости препоръки. Запомнете тези съвети отсега нататък и кажете сбогом на болките в кръста!

В днешно време болките в кръста са много често срещано явление. Характеризират се с чувство на напрежение и скованост в кръста.

Причините за появата им се свързват с лошата стойка, стреса и прекомерното физическо натоварване. Също така обаче може да се прояви и като симптом на ставно или мускулно заболяване.

Хората, които страдат от това състояние, може да имат затруднения в способността си да се движат или да изпитват продължителни усещания на изтръпване и парене.

Приемането на някои видове стандартни болкоуспокояващи може да редуцира тези симптоми. Въпреки това, съществуват напълно натурални методи, които носят облекчение, без да причиняват неблагоприятни ефекти.

В тази статия ще разкрием 9 алтернативни метода за облекчение на болките в кръста. В края на краищата всеки може да ги пробва по всяко едно време!

Открийте по-долу кои са те!

1. Погрижете се за стойката си

Правилната стойка може значително да намали болките в кръста.

Нещо толкова съществено, колкото е грижата за стойката ви по време на ходене или почивка, може значително да намали продължителните болки в кръста.

Когато седите, най-добре е да подпрете гърба си или да проверите дали е изправен.

Ако извършвате някаква дейност, която включва вдигане на тежки предмети, трябва да държите коленете си леко сгънати, за да дадете по-голяма опора на гърба си.

Това, заедно с другите неща, подобрява изпълнението на работните ви задачи и фактически увеличава нивата на енергия.

2. Правете дихателни упражнения

Правенето на дихателни упражнения е един от най-добрите навици за насърчаване на снабдяването с кислород на телесните клетки.

Като дишате дълбоко, органите получават допълнително количество кислород, което подобрява общото усещане за добро физическо състояние.

Повторното вдишване и издишване е показало своите положителни ефекти в облекчаването на силни болки, каквито са тези в кръста.

Вижте още: Кажете сбогом на безсънието с тези 5 дихателни техники: Те действат чудесно!

3. Започнете да правите редовни тренировки

Физическата активност помага да се оформят мускулите, които защитават кръста.

Докато почивката може да помогне в успокояването на болката, когато тя е твърде силна, ежедневното практикуване на физически упражнения и разтягания може да бъде полезно за намаляване на повторните й появи.

Освен това е вярно, че почивката спомага на напрегнатите мускули да се отпуснат. Въпреки това е необходимо да се правят простички движения, за да се намали сковаността в мускулите и да се повиши тяхната здравина.

Достатъчно е да прекарвате 15 до 20 минути на ден в извършване на прости дейности като ходене, разтягане или плуване. Последното от тях помага да се оформят мускулите, които защитават кръста.

Вижте и: 7 психологически ползи от физическите упражнения

4. Прилагайте студени и горещи компреси

Прилагането на горещи и студени компреси е едно от най-старите натурални лечения за всякакъв вид мускулни заболявания.

И двете температури подобряват кръвообращението, упражняват противовъзпалителен ефект и намаляват болката.

5. Контролирайте теглото

Наднорменото тегло или затлъстяването са свързани с появата на болки в кръста

Наднорменото тегло или затлъстяването са два фактора, силно свързани с повторната поява на остри болки в кръста и ставни затруднения.

Това е така, защото те карат мускулите на тялото да работят по-здраво, след като тези мускули трябва да носят по-голям товар, отколкото могат да понесат.

Натрупването на мазнини, особено в областта на талията, също е фактор за появата на остри болки в кръста.

Затова е необходимо заимстването на здравословна диета и комбинирането й с други навици, които ще ви помогнат да достигнете идеалното тегло.

6. Наспивайте се добре

Прост (и необходим) навик като спането от 7 до 9 часа на ден е добър лек за облекчаване на напрежението, което се появява в кръста, врата и раменете.

По време на покой мускулите си отпочиват и тяхното място заема оптималният процес на оксигенация, който помага да се облекчи болката.

От съществено значение е обаче и добрата поза при спане, в противен случай може изпитате обратен ефект.

7. Не пушете

Страстните пушачи са по-склонни към болка в кръста.

Токсините, съдържащи се в цигарите, намаляват потока на кръв към гръбнака и в по-тежки случаи ускоряват дегенерирането на гръбначните дискове.

Страстните пушачи са до три пъти по-склонни към повтаряща се болка в кръста в сравнение с тези, които не са изложени на цигарен дим.

8. Използвайте топка за тенис за масаж на кръста

Всекидневен предмет като топката за тенис може да се използва като терапевтично средство за намаляване на напрежението в кръста.

Просто я сложете на пода и после легнете върху нея, без да прилагате твърде много натиск върху гърба си. Използвайте я, за да направите нежен масаж на гърба си.

След няколко движения това действие ще активира кръвообращението в тази зона и ще усетите много по-малка чувствителност в тази област.

9. Вдигнете краката си нагоре

Повдигането на краката е проста техника за релаксация при болки в кръста.

Повдигането на краката е проста техника за релаксация, която може да помогне да се активира кръвообращението в кръста и долните части на тялото.

Трябва да правите това в легнало положение на удобно място, като се уверите, че гърбът ви е изправен на някаква опора.

Може да намалите и предотвратите болките в кръста, като прилагате тези прости препоръки. Запомнете тези съвети отсега нататък и кажете сбогом на болките в кръста!