3 природни средства за лечение на болки в кръста

Болката в кръста обикновено се появява след падане или удар в гърба. Това обаче може да се случи и от лоша форма на упражнения, вдигане на тежки предмети или неправилна стойка.
3 природни средства за лечение на болки в кръста
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 16 декември, 2022

Нараняванията в кръста могат да причинят силна болка в гърба и кръста, въпреки че дискомфортът може да се усети и в мускулите и глутеусите. Обикновено се дължи на лоша стойка или мускулно нараняване. За лечението на въпросните болки в кръста е важно да сте търпеливи и последователни.

Често болката в гърба се появява след падане или силен удар в областта. А може да бъде причинена и от лоша форма по време на тренировка, вдигане на тежести или неправилна стойка.

Видове болки в кръста

Жена вдига тежки кутии.
Болката в кръста може да бъде остра и да премине бързо или да стане хронична и продължителна.

За да се лекува правилно болката в гърба, е важно да се разберат симптомите. Два от най-често срещаните видове болки в гърба са:

Остра болка в кръста

Характеризира се с болка, която започва след внезапно движение или лоша поза. Трябва да се отбележи, че острата болка трябва да изчезне сама след три или четири дни.

Хронична болка в кръста

От друга страна, ако изпитвате чести болки в гърба, които продължават повече от дванадесет седмици, може да имате хроничен проблем. Изчислено е, че около 20% от всички случаи на болки в кръста са хронични и обикновено се свързват с бременност, затлъстяване, артрит и стрес. Интересното е, че жените са най-застрашени от хронични болки в гърба.

Коригирането на лошата стойка и избягването на ситуации, които могат допълнително да наранят гърба ви, са два лесни начина за лечение на болки в гърба. Въпреки че това може да са първите стъпки в изцелението, могат да ви помогнат и физиотерапията, акупунктурата или масажната терапия.

3 естествени лека за болки в гърба

Кора от бяла върба при болки в кръста

Кората от бяла върба е противовъзпалително средство и може да помогне за облекчаване на симптомите на треска. Поради това често се препоръчва при настинки и грип. Освен това кората от бяла върба е болкоуспокояващо и действа особено добре на ставите. По този начин е много полезна за лечение на болки в кръста.

Билковите чайове от кора на бяла върба могат да се консумират до три пъти на ден, за предпочитане с други растения, които могат да увеличат лечебните му свойства и да подобрят вкуса му. Препоръчваме да използвате бял равнец, мента, калина и хвощ.

Джинджифил

Джинджифилът помага при болки в кръста.
Джинджифилът има противовъзпалителни свойства, които помагат за облекчаване на болките в кръста. Използвайте го локално или като билков чай.

Джинджифилът е добре известен със своите мощни противовъзпалителни свойства, което го прави едно от най-добрите естествени средства за лечение на болки в кръста. Можете да пиете джинджифил на чай или да го нанесете директно върху нараненото място като мехлем или с компрес.

За билкови отвари смесете две супени лъжици джинджифил с половин литър вода. След като сте готови, можете да изпиете напитката или да я използвате, за да намокрите марля и да я нанесете върху болезненото място.

Освен това джинджифилът е популярен със своите релаксиращи странични ефекти, които помагат при подуване и болка, поради което е страхотно масло за масаж. За да направите това, смесете пет капки етерично масло от джинджифил с десет капки бадемово масло. След това нанесете директно върху нараненото място и леко масажирайте.

Дяволски нокът при болки в кръста

Проучванията показват, че дяволският нокът може да намали краткотрайните болки в гърба и необходимостта от приемане на фармацевтични лекарства за болка. Важно е обаче да се отбележи, че трябва да използвате дяволски нокът в продължение на поне два до три месеца, за да почувствате траен ефект при лечение на болки в кръста.

Билката действа противовъзпалително, аналгетично и спазмолитично. Поради аналгетичните си свойства, употребата му се препоръчва за лечение на болезнени или възпалени костни тъкани и сухожилия. Можете да намерите капсули от грудка от дяволски нокът в дози от 450-500 mg.

Дяволският нокът също може да предотврати спазми. Поради това хората го използват и за лечение на храносмилателни проблеми като газове, липса на апетит или подуване на корема.

Как да предотвратим връщането на болката

Йога за релаксация.
Редовните упражнения за отпускане могат да помогнат за предотвратяване на мускулни болки и напрежение.

Един от най-добрите начини за предотвратяване на болки в гърба е избягването на стрес и безпокойство. Наистина, стресът има вредно въздействие върху тялото и е една от водещите причини за мускулно напрежение, което води до болка и дискомфорт.

Ето защо, когато почувствате стягане в лумбалната област, седнете на стол и се наведете напред, така че кръстът ви да се намира върху горната част на бедрата. Останете в това положение за няколко секунди. Трябва да почувствате разтягане в тази област.

Освен това пиенето на билкови чайове с лимон и лавандула също ще ви помогне да успокоите нервите си и да облекчите мускулното напрежение. Разбира се, физиотерапията, рехабилитационните упражнения, акупунктурата и практиките за релаксация и внимание като йога, тай чи и медитация са ефективни начини както за лечение, така и за предотвратяване на болки в кръста.

Заключение

За да предотвратите болките в гърба и да имате здрав гръб, не забравяйте да спортувате редовно, да се разтягате и да се опитвате да поддържате здравословно тегло. И накрая, проверете стойката си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Buka, A. J. (1934). Lumbago. The American Journal of Surgery. https://doi.org/10.1016/S0002-9610(34)90179-3
  • Da Silva, A. G., De Sousa, C. P. G., Koehler, J., Fontana, J., Christo, A. G., & Guedes-Bruni, R. R. (2010). Evaluation of an extract of Brazilian arnica (Solidago chilensis Meyen, Asteraceae) in treating lumbago. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.2934
  • Dissanayake, Kankanam Gamage Chithramala, W. A. L. C. Waliwita, and R. P. Liyanage. “A review on medicinal uses of Zingiber officinale (ginger).” International Journal of Health Sciences and Research 10.6 (2020): 142-148.
  • Dunford E, DClinPsy MT. Relaxation and Mindfulness in Pain: A Review. Rev Pain. 2010;4(1):18–22. doi:10.1177/204946371000400105
  • Gagnier, J. J., Chrubasik, S., & Manheimer, E. (2004). Harpgophytum procumbens for osteoarthritis and low back pain: a systematic review. BMC complementary and alternative medicine, 4, 13. https://doi.org/10.1186/1472-6882-4-13
  • Mauro, G. L., Martorana, U., Cataldo, P., Brancato, G., & Letizia, G. (2000). Vitamin B12 in low back pain: a randomised, double-blind, placebo-controlled study. European Review for Medical and Pharmacological Sciences.
  • Shara, Mohd, and Sidney J. Stohs. “Efficacy and safety of white willow bark (Salix alba) extracts.” Phytotherapy Research 29.8 (2015): 1112-1116.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.