Мехлем с арника и кокосово масло при болки в долната част на гърба

Арниката е известна с противовъзпалителното си действие, но и кокосовото масло може да ви помогне, ако страдате от болка в долната част на гърба.
Мехлем с арника и кокосово масло при болки в долната част на гърба

Последна актуализация: 17 март, 2019

Търсите начини за облекчаване на болката в долната част на гърба по естествен начин? Чували ли сте за мехлем с арника и кокосово масло?

Болката в долната част на гърба, позната като лумбаго, е изключително неприятна. А силната болка обикновено е придружена от възпаление. Най-често срещаната причина за това е увреждането на мускулите с напредването на възрастта.

В тази статия ще споделим с вас лесна рецепта за приготвянето на евтин мехлем от арника и кокосово масло за облекчаване болката в долната част на гърба.

Какво представлява болката в долната част на гърба?
болката в кръста може да бъде облекчена с натурален мехлем с арника

И мъжете, и жените могат да станат жертва на този вид болка, като често тя се появява във възрастта между 30-50 години. Представлява болка в областта на бъбреците и е една от най-често срещаните причини за посещение на лекар и отсъствие от работа.

Основните причини за появата на този тип болка са увреждане на дисковете или на гръбначния стълб, влошаващо се с течение на времето.

С напредването на възрастта костите ни стават по-крехки, а ние – по-малко подвижни, поради което мускулите ни губят тонус. Същевременно течността в междупрешленните дискове намалява и те вече не са добре защитени.

Кои са причините за болката в долната част на гърба?

Появата на лумбагото е свързана с различни причини, често свързвани с възрастта.

Отслабването на мускулите е една от често срещаните причини. Понякога неимоверните усилия за повдигането на тежък предмет могат да доведат до разтягане на мускулите, а това може да затрудни не само носенето на определени предмети, но и подвижността като цяло.

Други заболявания, свързани с появата на болка в долната част на гърба са:

 • Ишиас, който се характеризира със силна болка в крака, която може да доведе и до дискомфорт в долната част на гърба.
 • Спондилолистези, при които се наблюдава разместване на прешлените в долната част на гръбначния стълб. Това може да доведе до нестабилност и увреждане на нервите.
 • Остеоартрит в долната част на гърба, поради износване на междупрешленните дискове. Това води до възпаление, както и до загубата на стабилност в кръста. Това заболяване е съпроводено с болка, възпаление и дискомфорт в тази част на тялото. Често води и до появата на ишиас.
 • Други често срещани причини са фрактури на гръбначния стълб, остеопороза, рак на гръбначния стълб, изместени дискове, бъбречни инфекции, камъни в бъбреците, проблеми с женските репродуктивни органи или оплаквания, свързани с бременност.

За щастие този мехлем с арника и кокосово масло ще ви помогне да облекчите болката в долната част на гърба по естествен начин.

Мехлем с арника и кокосово масло при болки в долната част на гърба

Арника

Тази билка притежава аналгетично действие, облекчаващо болката при натъртвания и други мускулни травми. Противовъзпалителното й действие спомага предотвратяването на подуването, съпровождащо нараняванията, благодарение на съставката хеленалин.

Заради антимикробното си действие арниката помага при кожни раздразнения.

Освен казаното тази билка притежава способността да стимулира кръвообращението. А това спомага лечението на синините и намалява вероятността от повторната им поява.

Кокосово масло

Наситените мазнини в кокосовото масло лесно се абсорбират от тялото.

Този продукт съдържа лауринова, палмитинова, миристинова, олеинова и линолова киселини. В състава му откриваме и желязо и витамини Е и К, което га прави чудесен помощник в грижата за здравето ни.

Освен това този вид масло притежава антимикробно, противогъбично и антибактериално действие. То стимулира имунната система и се използва за отпускане на мускулите.

Съчетаването на качествата на арниката и кокосовото масло в този мехлем го прави лесно, евтино и ефикасно натурално средство в борбата срещу болката в долната част на гърба. Прибавянето на малко пчелен восък подобрява консистенцията на мехлема и улеснява нанасянето му.

Рецепта за мехлем с арника и кокосово масло
натурален мехлем с арника и кокосово масло при лумбаго

Съставки

 • 3 супени лъжици пчелен восък (45 г)
 • 1 супена лъжица кокосово масло (15 мл)
 • 2 супени лъжици масло от арника (30 мл)

Начин на приготвяне

 • Затоплете пчелния восък на водна баня.
 • Когато се разтопи, намалете котлона и прибавете маслата от арника и кокос.
 • Разбъркайте всичко, спрете котлона и оставете сместа да изстине.
 • Мажете засегнатите места с мехлема два пъти дневно.

Препоръчваме ви да прочетете и: Подсладете живота си с кокосово масло

Ако усетите появата на болка в кръста, най-добре веднага й обърнете внимание, преди положението ви да се влоши. Както вече ви разказахме причините за това са много, като за всяка една си има специфично лечение.

Докато чакате да ви бъде назначено подходящото за вас лечение, можете да използвате този мехлем с арника и кокосово масло за успокояване на болката. Действа бързо, освен това е натурален и безопасен за употреба.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • M. ANTONIA DÍEZ GARCÍA, IZASKUN BEIKA MENTXACA, JUAN LUIS HERRERO ERQUÍÑIGO. Lumbalgia y ciática. Farmacia profesional. Vol. 17. Núm. 9. páginas 66-74 (Octubre 2003). 
 • Mariani, E & Oriani, G & Donarini, C & Guerrerio, T & Landoni, G & Grampella, D & Portalupi, Emanuela. (2009). Anthroposophical injectable Arnica montana extract in acute low back pain : A prospective study. European Journal of Integrative Medicine. 1. 239-240. 10.1016/j.eujim.2009.08.033.
 • del Puerto Horta, Myrna & Casas Insua, Leivis & Cañete Villafranca, Roberto. (2013). Usos más frecuentes de Arnica montana. Revista Cubana de Plantas Medicinales. 18. 315-326.
 • Waizel-Bucay J; Cruz-Juárez, M. Arnica montana L, planta medicinal europea con relevancia. [Documento en línea] Pp. 98- 109.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.