Кръвен тест за диагностициране на депресията

14 Януари, 2019
Най-накрая хората, страдащи от нея ще могат да докажат, че тяхното мъчение е реално, а не е просто лош период или липса на характер.
 

Може ли да съществува кръвен тест за диагностициране на депресията?

„Не знам какво се случва с мен. Нямам желание за нищо. Искам само да бъда сама. Защо това се случва с мен? Понякога ми се струва, че ще се съвзема лесно и бързо, но друг път ми се струва невъзможно … дори да взема душ изисква много усилия.”

Такива думи, както и твърдението “никой не ме разбира”, са много типични за хората, страдащи от депресия.

Те смятат, че няма начин да покажат какво се случва с тях и изпитват дълбоко чувство на самота, което се увеличава всеки път, когато някой изрече думите “Как искаш да се почувстваш по-добре, ако не полагаш усилия от твоя страна?”

Може би това е една от най-болезнените мисли. Хората с психични заболявания и разстройства се чувстват неразбрани.

В случай на депресивни разстройства общото вярване е, че тези, които страдат от тях, са слаби или страхливи. Това обаче не е така. Нивото на болката, което изпитват е поносимо само ако са много силни хора.

Трябва да искате да живеете, за да продължите, въпреки че се чувствате откъснат от света. Няма повече доказателство за волята ви от това.

Причината, поради която се появява това тълкуване е, че разглеждаме това, което можем да измерим или видим като болест. Ето защо заболяванията, които не могат да бъдат превърнати в числа и данни често се омаловажават.

Способността за диагностициране на депресията с кръвен тест би облекчила тези хора. Те най-накрая ще могат да докажат, че тяхното мъчение е реално, не е просто лош период, нито липса на характер.

 

Вижте още: 14 малко познати психични разстройства

Може ли кръвен тест да се използва за диагностициране на депресията?

Важно е да знаем физическия източник на депресията.

Учени във Виенския университет установили, че това разстройство е свързано със серотонина. Това е веществото, отговорно за създаването на положителни емоции и идеи.

Поради това хората, засегнати от депресията имат ниски нива на този хормон. По този начин тези учени са започнали да работят върху това предположение.

Лукас Пезавас, директор на изследването казва, че са открили процеса, чрез който се произвежда серотонин в кръвта.

СЕРТ протеинът, разположен върху мембраната на мозъчните клетки, позволява транспортирането на серотонин. Основното откритие е, че протеинът присъства и в други органи. Сред тях се открояват червата или кръвта.

В допълнение този протеин действа по същия начин както и в мозъка. Благодарение на това може да се установи много по-голяма “депресивна мрежа”, отколкото се смяташе досега.

Скоро ще бъде достатъчен кръвен тест, за да се диагностицира депресията.
 

Поради това количеството серотонин, съдържащо се в тромбоцитите ще бъде показателно за това, което се случва в мозъка. Разбира се, те се съпоставят с аналитичните резултати с тестове за изображения като например магнитно-резонансно изображение.

Прочетете и това: Най-добрите съвети за повишаване на самочувствието

Революцията е по-близо всеки ден

Депресивната мрежа е това, което се нарича “мрежа в автоматичен режим”. Тя получава това име, защото когато взаимодейства със сложни идеи, тя е деактивирана.

Въпреки това, когато мозъкът е в покой, тя се активира.

Това, което се случва в депресивния процес е, че той спира да работи правилно, така че автоматично се появяват отрицателни мисли. Според проучването, скоро ще бъде достатъчен кръвен тест, за да се диагностицира депресията.

диагностициране на депресията

Това ще удостовери болестта. Никога повече няма да се съмняваме и засегнатите няма да трябва да се подлагат на преценки за тяхната болест. Чрез кръвния тест те няма да бъдат обвинени в липсата на характер, за това, че са крехки или, че не знаят как да се справят с живота.

Много пациенти се оплакват, че хората около тях смятат, че са достигнали до тази точка по свое желание или поради липсата на усилия.

 

В този смисъл депресираните хора могат да докажат верността на своя дискомфорт чрез реални данни.

Въпреки това бихме искали да обърнем внимание на значението на подкрепата на семейството и близките при психичните разстройства.

Когато някой страда от депресия, самочувствието му спада. А ако семейството и приятелите проявят неразбиране за тяхното заболяване, проблемът се влошава.

Това е подобно на извиване на ръката, когато е счупена. Болката и увреждането се увеличават. Никой не заслужава това.

 
  • Ingram, R. (2012). Depression. In Encyclopedia of Human Behavior: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-375000-6.00129-4
  • Halder, N. (2015). Depression. In International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-097086-8.27017-7
  • Scharinger, C., Rabl, U., Kasess, C. H., Meyer, B. M., Hofmaier, T., Diers, K., … Pezawas, L. (2014). Platelet serotonin transporter function predicts default-mode network activity. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0092543