Насъбраните емоции могат да имат физически последствия

Сърцето е свързано с любовта, но и с други емоции като омраза. Затова сърдечни усложнения могат да възникнат, ако попаднете в безнадеждни ситуации.
Насъбраните емоции могат да имат физически последствия

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Насъбраните емоции с времето се натрупват и тлеят в тялото, което пък води до физически заболявания. Да, точно така, правилно сте прочели.

“Това, което не можем да изразим с думи, се изразява под формата на физическа болка“. Запомнете това изречение, защото ще ви помогне, когато имате нужда да говорите за вашите чувства и мисли.

В тази статия ще ви разкрием защо насъбраните емоции могат да ни разболяват, и разбира се, как да избегнете това.

Тялото може да ни изпраща много сигнали, дори и ако ние не им обръщаме внимание. Когато запечатваме в бутилка нашите емоции за дълго време, те се подреждат една върху друга. Това може да доведе до физически заболявания.

Страх, завист, критика … Някои хора съхраняват всяко едно от тези чувства в нещо като емоционален багажник. Това ги кара да се чувстват единствено психически и физически недобре.

Болестта е послание, което тялото изпраща, за да знаем, че в момента имаме емоционална преграда. Това е знак, че трябва да променим или да се отървем от някои аспекти в живота ни.

Когато предприемем нещо нередно за останалите, не изразяваме мислите си на висок глас, защото не искаме да предизвикаме спор или да говорим за нещо, което може да навреди на отношенията с някой. Именно тогава симптомите и болката започват да се появяват.

Много заболявания са причинени от насъбраните емоции. Засягат се органите или други части на тялото, в зависимост от това кое е небалансираното чувство.

Болката е предупредителен сигнал и не можем да си затваряме очите за това.

Когато се появят такива симптоми, трябва да си вземам почивка от ежедневните дейности. Трябва да определим кои отрицателни мисли или вярвания са толкова вкоренени в нашия живот, че ни вредят.

Насъбраните емоции са болест

Има нещо като психосоматична връзка или такава, която свързва мислите с определен симптом.

Може би не трябва постоянно да ходите по лекари, за да се преглеждате, нито пък да се подлагате на определено лечение. Вместо това, може би е по-добре да вземете участие в някоя духовна лекция за подобряване на мислите и състоянието на ума.

Така например стресът може да предизвика язва или сърдечни пристъпи. Депресията може да причини загуба на енергия и повишаване на апетита. Говорейки от соматична гледна точка, нека да разгледаме кои са най-често срещаните болки и проблеми, които произтичат от нашите емоции:

Глава

Тя е нашият център. Може да получите главоболие  поради увеличаване на скоростта, с която кръвта пулсира или поради стеснение на артериите.

Последната причина показва невъзможността да общувате или да изразявате основни емоции като любов.

насъбраните емоции могат да имат физически последици

Врат

Тази част на тялото свързва ума с тялото. Когато изпитвате трудности да движите врата си, това би могло да е нещо повече от лош сън през нощта. В действителност това може да е индикация за ограничена и строга представа за живота.

Упоритостта и тесният ум може да причинят болки във врата. Твърде многото стрес също.

Гръб

Когато решавате проблем, се чувствате така, сякаш товар е свален от гърба ви. Този товар, който носите, е свързан с чувствата и преживяванията, които сте имали в миналото. Това са нещата, които все още не сте простили или забравили.

Освен това, гръбначният стълб поддържа гърба, и позволява да извършвате всички дейности. Болката в тази област е предупреждение, че нещо не е наред, и може би, че трябва да освободите някои от тези насъбрани емоции.

Сърце

насъбраните емоции могат да се отразят и на сърцето

Този орган е свързан с любовта, но и с полярни на нея емоции, като омраза. Това е центърът на нашите чувства. Ето защо сърдечни усложнения могат да възникнат, ако сте потопени в сложни или безнадеждни ситуации.

Може би сте отишли твърде далеч в своята връзка или обръщате внимание на неща, които не носят нищо добро в живота ви.

Крака

Краката ни позволяват да се движим напред, но те също ни дават стабилност. Освен това, те ни предоставят сигурност. Затова проблеми с краката означават, че не се чувствате сигурни и не знаете по кой път да поемете, или пък мислите за бъдещето и проектите.

Знаете ли, че алергиите са знак, че може да изпитвате висока степен на страх, и че високото кръвно налягане се причинява ако сте будни твърде дълго време? Знаете ли също така, че инфекции на пикочните пътища са продукт на негативни чувства към нашите лични взаимоотношения?

Съвети за това как да контролирате насъбраните емоции и да не се разболявате

Може би си мислите, че само отрицателните емоции може да ни разболяват, но това не е съвсем така. Така например твърде много радост може да предизвика свръхвъзбуда, което би могло да навреди на сърцето.

Някои препоръки, които помагат за насочване на емоциите и по този начин да избегнете заболявания са:

Освободете се от несъразмерни емоции

Един добър начин да започнете е да идентифицирате кои са вашите най-често срещани и излишни емоции. Няма значение дали са положителни или отрицателни, насъбраните емоции може  да имат вредни последици.

Например огорчението и негодуванието са нездравословни емоции. Как да се откъснем от тях? Чрез прошката.

Това е една много смела техника, тъй като позволява да се отървете от това, което ви измъчва. Тя също така помага да оставите след себе си товара, който носите.

Избягвайте повтарящи се негативни ситуации

насъбраните емоции и физическото здраве

 

Щом разберете кои емоции ви нараняват и работите усилено, за да ги отстраните от живота си, следващата стъпка е да избягате да възникнат отново.

Ако например признаете, че липсата на толерантност е голям проблем за вас, тогава не се насочвайте към ситуации, които ви правят нетолерантни.

Докато не сте сигурни, че сте елиминирали корените на въпросното чувство, отдалечете се от този тип ситуации.

Срещайте се с членове на семейството и приятели

Времето, прекарано с хората, които обичаме, е чудесен лек за тъгата на душата. Може би това е момента, да им кажем всичко, което чувстваме и това, което сме пазили дълбоко в себе си през всичките тези години.

Няма значение, че смятате, че е най-добре да не опетнявате стари спомени: прошката и изцелението е добро за вас и другите около вас.

Бъдете в контакт с природата

Разхождайте се в парка, идете на почивка в планината, практикувайте йога или медитирайте на брега на морето, плувайте в река и правете упражнения навън. Всичко това са отлични дейности, които позволяват да освободите отрицателните и нездравословни насъбрани емоции.

Може да ви заинтересува ...
Емоционално изтощение: Как да възстановите енергията си
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Емоционално изтощение: Как да възстановите енергията си

Борбата срещу емоционалното изтощение е нещо често срещано, без значение кой сте и с какво се занимавате. На какво се дължи тази умора?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Cano-Vindel, A., & Miguel-Tobal, J. J. (2001). Emociones y salud. Ansiedad y Estrés, 7(2–3), 111–121.
  https://doi.org/10.1007/978-0-387-77242-4

 • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista Latinoamericana de Psicologia, 38(3), 493–507.
  https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004

 • Vecina Jiménez, M. L. (2006). EMOCIONES POSITIVAS. Papeles Del Psicólogo, 27, 9–17. https://doi.org/10.1016/j.eswa.2014.09.043

 • Piqueras Rodriguez, J., Ramos Linares, V., Martínez, A., & Oblitas, L. (2009). Emociones negativas y su impacto en la salud mental y física. Suma Psicológica, 16(2), 85–112. https://doi.org/10.14349/SUMAPSI2009.136

 • Punset, E., Mora, F., García Navarro, E., López Cassá, É., Pérez González, J. C., Lantieri, L., … Planells, O. (2012). ¿Cómo educar las emociones? La inteligencia emocional en la infancia y la adolescencia. Observatorio de Salud de La Infancia y La Adolescencia, 24–35.
  https://doi.org/10.1080/02109395.2014.922263

 • Vázquez, Hervás, G., Rahona, J., & Gómez, D. (2009). Bienestar psicológico y salud : Aportaciones desde la Psicología Positiva. Anuario de Psicología Clínica y de La Salud, 5, 15–28.

 • Ortega, M. del C. (2010). La educación emocional y sus implicaciones en la salud. Revista Española de Orientación y Psicopedagogía, 21(2), 462–470.
  https://doi.org/10.5944/reop.vol.21.num.2.2010.11559

 • Salleh M. R. (2008). Life event, stress and illness. The Malaysian journal of medical sciences : MJMS, 15(4), 9–18.
 • Uchino BN, Eisenberger NI. Emotions in Social Relationships and Their Implications for Health and Disease: Introduction to the Special Issue of Psychosomatic Medicine. Psychosom Med. 2019 Oct;81(8):676-680. doi: 10.1097/PSY.0000000000000741. PMID: 31599821.

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.