14 малко познати психични разстройства

Съществуват изключително странни състояния на мозъка, за които дори не сте подозирали
14 малко познати психични разстройства
Sara Ramo González

Написано и проверено от психолог Sara Ramo González.

Последна актуализация: 17 ноември, 2018

И до днес човешкото съзнание остава една от най-големите неизвестни в света. Делириум, дисоциативни състояния, обсебващи преживявания и аномалии в мозъка – списъкът с психични разстройства е дълъг.

Колкото смущаваща, толкова и интересна е способността на човешкия мозък да очарова и да ни кара да гледаме с удивление нещо така прекрасно, безкрайно и удивително.

Повече от хората са чували за заболявания като шизофрения и обсесивно-компулсивно разстройство, но има много други психични състояния, които са изключително странни и необичайни.

В днешната статия ще поговорим за не толкова типични психични проблеми, от които никой не е застрахован.

14 малко познати психични разстройства

1. Синдром на Капграс

Пациентът е твърдо убеден, че човек от обкръжението е бил заменен с негов двойник. Този синдром е разпространен най-вече сред хората с шизофрения, но се проява и в случаи на деменция, епилепсия или след удар в главата.

Синдром на Капграс

2.  Синдром на Фреголи

Той е обратният случай на Синдрома на Капграс. Симптомите са: болният вярва, че различни хора са една и съща личност, която променя външността и се маскира като друг.

Психични разстройства

3. Синдром на Котард

Засегнатият от този синдром страда от илюзията, че е мъртъв и не съществува. Той вярва, че тялото му гние, изтекла му е кръвта или пък му липсват определени органи. Наблюдава се най-вече при пациенти с психотична депресия или шизофрения.

Синдром на Котард

4. Парамнезия

Това заболяване се характеризира с измамното усещане за мултиплициране на средата – има две отделно съществуващи реалности на едно и също място. Например, пациентът вярва, че болницата, в която се намира е копирана. Тя съществува и някъде другаде. Усещането е сякаш той съществува в паралелни светове.

5. Синдром на чуждата ръка

Хората, които се намират в такова състояние, вярват, че ръката им не им принадлежи и се управлява от външен източник. Понякога хора с този синдром смятат, че са обладани от зъл дух или нещо подобно. От медицинска гледна точка това се проява при пациенти с нарушение в т.нар. корпус колосум, който свързва двете хемисфери на мозъка.

Чужда ръка

6. Микропсия и Макропсия

Неврологични състояния, при които възприятията на изображения, пространство и време са изкривени. Най-тревожният симптом е в собствения образ, като болният не вижда правилно размера и формата на определени части от тялото си. Това предизвиква страхове и тревоги у него.

Най-често се проявява в следствие на мигрена, мозъчни тумори, употреба на наркотични вещества или възникнали инфекции в организма. Най-доброто лечение е почивката. Състоянието е известно и под името “Синдром на Алиса в страната на чудесата”.

Алиса

7. Синдром на Йерусалим

Този синдром се характеризира с натрапчиви мисли, заблуди или други идеи, свързани с религиозни преживявания. Обикновено те са предизвикани след посещение на свещения град Йерусалим.

Синдромът не е свързан с определена религия. Обикновено се проявява при туристи, които са имали психични проблеми и преди посещението в града. Тези обсебващи мисли обикновено изчезват няколко дни след като го напуснат.

8. Парижки синдром

Наблюдава сред японските туристи, които посещават френската столица. Те преживяват неврологичен шок по време на посещение в Париж, макар че това състояние се наблюдава при японци, посетили и други места по света.

В тези случаи се наблюдава културен шок, който води до физически и ментални симптоми на тревожност, загуба на реалността, заблуждения, халюцинации и др.

От шестте милиона японски туристи, които посещават Париж всяка година, само 20 стават жертва на това състояние. Вероятните причини се крият в идеализирането на града, езиковата бариера, физическа или умствена умора, както и сблъсъкът с коренно различни културни порядки.

Париж

9. Дисоциативна фуга

Пациентът, неочаквано и непредвидимо за всички, се скита от място на място, без да е наясно къде се намира и какво го е довело до тук. Обикновено тези състояния са в следствие на дълбоко страдание, периоди на емоционален и физически стрес, прием на психотични вещества или определени заболявания.

10. Синдром на чуждестранния акцент

Състояние, при което човек говори на майчиния език с акцент. Това е рядко заболяване, което се проявява след сериозен удар в главата или друг удар, при който е засегнат речевият център в мозъка.

11. Стокхолмски синдром

Характеризира се със симпатия и чувство на лоялност, която отвлечените лица започват да изпитват към похитителя. Регистриран е в случаи на отвличания, изнасилвания, малтретирания на деца, кръвосмешения и други.

Любопитното е, че заболяването получава това име след банков обир в град Стокхолм, Швеция,  през 1973 година. Заложниците толкова много се привързват към своите похитители, че отказват да свидетелстват срещу тях.

Стокхолмски синдром

12. Синдром Лима

Това е огледалният случай на Стокхолмския синдром. Тук заложниците предизвикват съчувствие у своите похитители, които в крайна сметка се поддават на техните желания и нужди. Възможно е да се прояви поради чувства на вина и несигурност в похитителя.

Името идва от заложническа криза в японското посолство в град Лима, Перу. Четиринадесет члена на Революционното движение Тупак Амару са държали няколко дни в плен стотици заложници, включително дипломати и военни. След известно време те са били освободени от похитителите, които са осъзнали създадената от тях ситуация.

13. Синдром Стендал

Този синдром се характеризира с физическа и емоционална тревожност, дисоциативни състояния, объркване и дори халюцинации у човек, който съзерцава произведение на изкуството.

Обикновено се проявява в случаите, в които се наблюдава изключително красиво творение, което се отличава в сравнение с другите. Можете да видите същото проявление и при хора, които са се сблъскали с нещо много красиво в природата. Обикновено състоянието е кратко и засегнатите лица не се нуждаят от нещо повече от минимални усилия на  хората около тях, за да се откъснат от тази гледка.

14. Синдром на презапасяване

Синдромът се характеризира с изключително неглижиране на нещата, социална изолация, апатия и натрапчиво събиране на излишни вещи. Наблюдава се при възрастните и се свързва с прогресиране на деменцията. Нека видим кое е най-любопитното при това състояние на човека, дал името на това заболяване.

Диоген от Синоп (412 или 404 г. пр.н.е. до 323 пр.н.е.). Той е бил гръцки философ, който освен това е бил минималист и циник. Философията му се основава на убеждението, че смисълът на живота може да бъде намерен сред природата, далеч от всички човешки желания за богатство, власт и слава.

Казват, че е живял в бъчва за вино на улица в Атина. Бил е известен с дръзкото си и безочливо поведение при срещи с Александър Велики. В една от тях Александър попитал Диоген: “Мога ли да ти помогна с нещо? “. А Диоген му отвърнал: “Отдръпни се, че ми закриваш слънцето”.

Разстройствата на мозъка, описани в статията, са само малка част от огромния брой разновидности психични отклонения, за които не сте и подозирали, че съществуват. Надяваме се информацията да е била интересна!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Caballo, V. E. (2010). Manual para la evaluación clínica de los trastornos psicológicos: estrategias de evaluación, problemas infantiles y trastornos de ansiedad (No. 616.89). Pirámide,.
  • Fernández, M. A., Martínez-Arias, R., & Rodríguez-Sutil, C. (2000). Prevalencia de trastornos psicológicos en niños y adolescentes, su relación con la edad y el género. Psicothema12(4), 525-532.
  • Botella, C., García-Palacios, A., Quero, S., Baños, R. M., & Bretón-López, J. M. (2007). Realidad Virtual y Tratamientos Psicológicos. MEDICINA PSICOSOMÁTICA Y PSIQUIATRÍA DE ENLACE. https://doi.org/10.1080/09602011.2015.1109525

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.