Коя е най-добрата прическа за вашето лице

Открийте сами каква форма има или се посъветвайте с фризьора ви
Коя е най-добрата прическа за вашето лице

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Малцина обръщат внимание на формата на лицето, което е един от ключовите фактори за това новата им прическа да ги накара да изглеждат страхотно.

Докато коафьорите знаят как да си вършат работата добре, понякога ние сме тези, които правим лош избор. Ето защо може да не сме доволни от новата си прическа, дори ако фризьорът си е свършил добре работата.

За щастие има няколко прости трикове, въз основа на чертите на лицето, които ще ни помогнат да решим коя прическа по-добре ще ни подхожда.

В професионален аспект това е известно като визажизъм. Това е техника, разработена от французина Клод Жолияр, която анализира задълбочено формите и линиите на лицето, за да адаптира по-добре прическата на всеки човек.

Най-подходяща прическа за кръгло лице

Прическа за кръгло лице

Кръглите лица се характеризират с малка брадичка, кръгъл контур и кръгли бузи.

Поради това перфектната прическа има за цел да направи лицето да изглежда по-тънко и по-дълго.

За да се постигне това, може да добавите обем върху прическата, и да скъсите страните или изберете бретон настрани.

Не подстригвайте косата на височината на челюстта, защото това ще накара лицето да изглежда по-кръгло.

Ако изберете къса прическа, най-добре е да се опитате да увеличи дължината на контурите в близост до ушите.

Когато носите косата си вдигната, винаги трябва да оставите няколко кичура от двете страни, за да придадете на лицето удължен външен вид.

Овално лице

Прическа за овално лице

Смятано е за пример за красотата. С размерите, които го характеризират, овалното лице има предимството да е приспособимо към повечето стилове.

Ако имате овално лице, тогава челото е малко по-широко от брадичката и заедно с челюстите и скулите почти образуват кръг.

Един ключов фактор, който трябва да се вземе под внимание, ако имате овално лице е, че бретонът не трябва да бъде прекалено дълъг и прав. Това може да скъси дължината на лицето.

Носенето на косата разделена по средата и с малко обем е идеално за естествен, минималистичен и небрежен стил.

Най-дръзките лица могат да изберат стила на индианците мохаук.

Квадратно лице

Прическа за квадратно лице

В допълнение към квадратното очертание и челюстта, този тип на лицето е по-широко и отразява чувство на твърдост.

За да се създаде овална форма може да използвате кръгли четки и пинсети, които придават на лицето мекота, и което също създава обемен ефект.

Жените, които имат дълга коса може да изберат дали кичурите или къдриците от двете страни на тяхната прическа покриват ъгловата зона.

Препоръчваме да поддържате косата до раменете или малко по-къса, ако имате квадратно лице. Не препоръчваме прически, които завършват линията на челюстта, защото това ще накара лицето да изглежда по-широко.

Най-подходящият вид е поддържането на асиметричен стил. Например, бихте могли да имате прическа, където едната страна е по-дълга от другата и може да завърши този изглед с широк бретон.

Издължено лице

Прическа за издължено лице

Жените, чиито лице е удължено могат да избират естествен вид, който им позволява да постигнат ефекта на по-широко лице.

Този тип лице обикновено е тънко и няма твърде много ъгли. Следователно може да го балансирате с помощта на бретон и прическа, която не надвишава раменете.

В този случай не трябва да поддържате косата си залепена за лицето, защото то ще изглежда по-тънко и по-дълго. Вместо това ви съветваме пластове, къдрици или вълни.

Стилове с дълги пластове ще намалят дължината на овалната форма и ще й придадат обем от двете страни.

Ако косата не е къдрава, добър вариант е изглед, който никога не е по-къс от челюстта.

Лице с форма на сърце

Прическа за сърцевидно лице

Формата на сърце или диамант има триъгълна форма. Това е така, защото хората с лице с форма на сърце имат широко чело, и лице, което се изтънява към брадичката.

Трябва да изберете прическа с бретон настрани, ако имате тази форма на лицето, тъй като основната цел е да скриете ширината на челото.

Дългите пластове, които започват под скулите и в средата или в страничните части също са подходящи за тази форма на лицето.

Освен това, ако лицето е с форма на сърце, тогава трябва да избягвате късите прически, които са по-дълги, отколкото челюстта. Това е така, защото те ще накарат горната част на лицето да изглежда широко.

Разбира се, това са само някои от препоръките за всяка форма на лицето от многото прически, които съществуват.

Попитайте вашия фризьор за съвет, кой стил подхожда най-добре на очертанието на лицето, челото и брадичката.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.