7 упражнения срещу двойна брадичка

Когато имате свободно време, изговярайте ясно и бавно гласните с широко отворена уста
7 упражнения срещу двойна брадичка

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Днес ще поговорим за т.нар. двойна брадичка. Тя представлява сравнително незначителна част от човешкото тяло, но това не я прави маловажна от гледна точка на естетиката и медицината. Натрупването на мазнини в тази зона е неприятно на вид, може да бъде и сигнал за проблеми със сърцето и метаболизма.

Освен натрупване на мазнини в тази зона, възможно е да се случва още нещо – наблюдава се отпускане или увисване на брадичката. За щастие съществуват решения, за които не е необходима намесата на хирург. Тe позволяват възвръщане на здравия, красив и представителен вид на брадичката. Ако страдате от затлъстяване, препоръчваме да отслабнете с няколко килограма и да пробвате да изпълнявате няколко упражнения, укрепващи мускулите на врата и лицето.

В следващите редове ще поговорим за комплекс от упражнения, които атакуват ефикасно двойната брадичка.

Притискане с езика срещу двойна брадичка

Първо седнете. Гърбът трябва да е напълно изправен, а раменете – отпуснати. Изпънете врата (вдигнете главата нагоре, сякаш се стремите да погледнете към тавана). Щом постигнете тази позиция, притиснете езика към небцето на устата, като постепенно навеждате главата надолу (опитвайки се да докоснете с брадичка гръдния кош). Изпълнявайте това упражнение като притискате силно езика към небцето! След това отпуснете езика и се върнете в изходна позиция. Правете това упражнение всеки ден по 20 повторения.

Цупене и навеждане

Упражнение срещу двойна брадичка

Упражнението може да бъде изпълнявано, докато седите или стоите прави. Нацупете устни възможно най-интензивно (избутвайте устните напред и стягайте врата). Докато все още мускулите на врата са стегнати, наведете главата и се опитайте брадичката да докосне гръдния кош.

Изпълнявайте това упражнение без да извивате гърба или да свивате раменете. Накрая се върнете в изходна позиция. Правете това упражнение всеки ден по 20 повторения.всеки ден по 20 повторения.

“О”

Подобно на предходното упражнение срещу двойна брадичка, и това трябва да бъде изпълнявано при изправен гръб и отпуснати раменеИзпънете врата назад и затворете устните, формирайки буквата “о”.

Задръжте устните в тази позиция, докато поддържате врата изпънат в продължение на 20 минути. Върнете се в изходна позиция. Повторете 20 пъти. Изпълнявайте това упражнение всеки ден.

 

Целунете тавана

Застанете прави с напълно отпуснати рамене. При тази позиция изпънете врата, отметнете главата така, че да гледате тавана.

След това изпънете устни, сякаш искате да целунете тавана. Опитайте се да изпънете устните толкова напред, колкото може. Трябва да почувствате стягането на мускулите на врата и брадичката. Опитайте се да задържите устните в тази позиция поне за 15 секунди. След това се върнете в изходна позиция. Изпълнявайте по 15 повторения на това упражнение всеки ден.

Завъртания на врата

Въртене на врата срещу двойна брадичка

Можете да въртите главата, докато седите или сте прави. Опитайте се да  изправите максимално гръбначния стълб. Започнете да въртите брадичката от едното рамо към другото. Правете полукръгове, докато се придвижвате от рамо на рамо, преминавайки над гръдния кош. Раменете трябва да бъдат отпуснати през цялото време. Правете по 10 повторения на упражнението всеки ден.

Наклони настрани

Това упражнение трябва да се изпълнява в следната позиция: седнете на пода, сложете едната ръка върху пода, на 15 см. от бедрото. С лявата ръка, която сте сложили над главата си, облегнете дясното ухо върху рамото, като леко притискате с ръката. Задръжте в тази позиция за 10 секунди. След това сменете страната. Изпълнявайте това упражнение срещу двойна брадичка всеки ден по 3 повторения.

Играта на гласните

Упражнение с гласни срещу двойна брадичка

Застанете прави, с напълно изправен гръб. Започнете да изговаряте гласните бавно и ясно, с широко отворена устаТова упражнение трябва да повтаряте възможно най-често и редовно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Shamban AT. Noninvasive Submental Fat Compartment Treatment. Plast Reconstr Surg Glob Open. 2016;4(12 Suppl Anatomy and Safety in Cosmetic Medicine: Cosmetic Bootcamp):e1155. Published 2016 Dec 14. doi:10.1097/GOX.0000000000001155
  • D’souza R, Kini A, D’souza H, Shetty N, Shetty O. Enhancing facial aesthetics with muscle retraining exercises-a review. J Clin Diagn Res. 2014;8(8):ZE09–ZE11. doi:10.7860/JCDR/2014/9792.4753

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.