7 често срещани грешки при миенето на лицето

Трябва да обръщате внимание на целия процес, ако искате да го правите правилно и ефикасно.
7 често срещани грешки при миенето на лицето

Последна актуализация: 12 февруари, 2019

Миенето на лицето обикновено е най-лесната част от ежедневната грижа за красотата. Затова не е необичайно хората да допускат грешки в този процес. Трябва да помните, че определени действия може да са непродуктивни и дори да причинят проблеми на вашето лице.

Не забравяйте, че тази зона е една от най-чувствителните, към които трябва да се отнасяте с особена грижа. Обърнете внимание на това, което правите в момента и променете проблемните си навици.

Днес ще обясним кои са те.

1. Да не си миете ръцете преди миенето на лицето

Това е много често срещана грешка: да не си миете ръцете непосредствено преди да си измиете лицето. Всъщност много хора смятат, че няма смисъл да си мият ръцете, преди да си мият лицето, особено ако използват един и същ продукт за почистване.

Може да е трудно за вярване, но миенето на ръцете е много важно. Причината е, че ръцете непрекъснато са изложени на бактерии, защото докосват толкова много повърхности.

Някои продукти за миене на лице не могат да премахнат тези нечистотии и ако ги използвате, без да си измиете ръцете, може да замърсите и други области.

2. Да не купувате нови продукти с години

Няма съмнение, че имате любими продукти за красота. Може би ги обичате, защото са толкова свежи, миришат страхотно и правят кожата мека. Но светът около се променя и вашите продукти ще се променят от климата.

Затова трябва да пригодите ежедневната си грижа за красота.

Купувайте нови продукти за миене на лицето

Влажността и топлината на лятото ви карат да се потите повече, отколкото сухият студ на зимата. 

Открийте кои почистващи средства са най-подходящи за всеки сезон и винаги бъдете една стъпка напред. Не се пристрастявайте само към един продукт.

Идеалният продукт за почистване на лице ще премахне нечистотиите, грима и мъртвите кожни клетки, без да влияе на натуралното омазняване на кожата.

Намерете средство за почистване, което ще свърши тази работа (без да е прекалено леко, защото с този тип може да се наложи да използвате два пъти, за да успеете да изчистите лицето си).

Трябва също така да избягвате прекалено абразивни продукти, защото те дразнят и изсушават кожата .

3. Не ексфолирате

Не се налага да ексфолирате лицето си всеки ден, защото това може да изсуши кожата ви. Някои ексфолианти може да увредят кожата, защото съдържат агресивни химикали, а просто е достатъчно да миете лицето си всеки ден.

В идеалния случай трябва да ексфолирате веднъж седмично или два пъти месечно, в зависимост от продукта, който използвате. По този начин няма да загубите естествената мекота на кожата и ще използвате ексфолианта правилно.

4. Невнимателни сте с кожата

Такъв човек ли сте, който подсушава лицето си агресивно след миене? Може би търкате кожата прекалено силно с кърпата. Ако мислите, че колкото по-силно търкате, толкова по-чиста ще бъде кожата, грешите.

Всъщност така може да й нанесете голяма вреда. Опитайте да правите всичко с леки, кръгообразни движения: почистване, ексфолиране и подсушаване. Това ще намали вредите и е по-ефикасно за почистване на кожата.

Когато приключите, подушете кожата с мека кърпа и леки потупващи движения. Не прекалявайте и винаги се отнасяйте с грижа.

5. Неправилно използване на почистващото средство

Трябва да знаете как правилно да използвате избрания от вас продукт за почистване. Порите  ви ще го попият до най-дълбоките слоеве на кожата. Затова трябва да го нанасяте с кръгообразни и много леки и нежни движения.

Ако го правите хоризонтално или вертикално, може да отнеме повече време докато попие. Прочетете и следвайте инструкциите с почистващия си продукт: ще видите, че въпреки че процесът е бавен, има големи ползи от него.

6. Използване на вода с грешна темпераура

Смята се, че горещата вода отваря порите, а студената ги затваря. Въпреки че това вярване е широко разпространено, то всъщност е мит. Порите ви нямат мускули, които да ги отварят и затварят.

Това, което трябва да помните, е, че ако изберете да миете лицето си с гореща вода, това ще увреди естественото омазняване, което защитава кожата. Това може да доведе до неконтролируема сухота и да наруши производството на себум.

Най-добре е да използвате топла вода, защото тя няма да нанесе никакви вреди и ще помогне за отстраняването на всички замърсявания. Топлата вода е много по-приятна и на усещане.

7. Да не изплаквате добре

Ежедневната грижа за красота не приключва с миенето на лицето. Тя започва с него, защото сега лицето ви е чисто и може да нанасяте тоник, овлажняващи кремове, серуми и защитни кремове, за да го поддържате в добро състояние.

След като използвате тези продукти, трябва да помните, че, ако не изплаквате добре, те започват да се натрупват върху кожата. 

Резултатът е запушени пори, суха кожа и появата на пъпки.

Правилно миене на лицето

Важно е да плакнете лицето си правилно. Обръщайте специално внимание по време на сутрешното бързане или вечер, когато сте уморени до смърт.

Не забравяйте да изплакнете челюстта си, линията на косата и носа. Това са три места, които лесно се пропускат.

Може би сте правили някои от тези грешки повече от веднъж, когато сте мили лицето си. Може дори да смятате, че всичко, което ви трябва е сапун и студена вода.

Сега имате списък с важни неща, за да поддържате добра ежедневна грижа за красотата на вашето лице.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.