5 съвета за справяне с изтънената коса

Накрая ще ви дадем рецепта за домашно средство, с което ще поддържате в добро здраве скалпа.
5 съвета за справяне с изтънената коса

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Косопадът е един от най-често срещаните проблеми при жените и мъжете. Той провокира тревоги и повлиява негативно външния вид. Освен това може да бъде признак, че нещо не е наред в тялото. Ние обаче никога не губим надежда и поради това сме подготвили няколко съвета за справяне с изтънената коса.

Преди това ще уточним, че спирането на този процес и стимулирането на растежа е трудна мисия, която изисква много внимание и грижа. Трябва да се справите с проблема и да подобрите здравето на скалпа.

Тези от вас, които страдат от косопад, обикновено постоянно търсят начини за лечение. Със сигурност сте се убедили, че едва ли не всеки може да ви даде съвет за справяне с проблема, тъй като всички сме наясно, че здравата коса е важна част от привлекателната външност. А кой не се стреми към нея?

Вярно е, че някои хора успешно се справят с падането на косата, други обаче търсят различни начини за прикриване на проблема, за да изглеждат добре. Искате ли да научите някой трик?

1.Подстригване и стилизиране

подстригване на изтънената коса

Хората с дълга коса, които страдат от падане на косата, трябва да се замислят дали да не променят визията си и да заложат на по-къса или средна дължина прическа.

Колкото по-къса е косата, толкова по-лесно ще й придадете обем и е по-малко вероятно тя да продължи да се изтънява.

Дългата коса тежи повече и по-лесно пада. Късите прически са сред най-препоръчителни при този проблем с косата.

2.Прическа

Без съмнение прическата играе ключова роля в процеса на справяне с изтънената коса. Защо? Тъй  като можете да й придадете повече обем и да стилизирате така, че да прикривате най-засегнатите от косопада зони.

Един от триковете е сресвате косата настрани, а не през центъра на главата.

Ако търсите по-изискана прическа, можете да заложите на класическите. Ако пък сте по-творческа личност, можете да използвайте лента за глава и други аксесоари, за да замаскирате проблемните зони.

3.Боядисване

боядисване на изтънената коса

Боите, съдържащи агресивни химикали, могат да влошат състоянието на изтънената коса и да провокират сериозно влошаване на здравето на скалпа.

Все пак на пазара можете да откриете бои, съдържащи здравословни съставки, които са идеални за косата ви и ще променят цвета й успешно.

Трябва да знаете, че по-тъмните нюанси като кафяво и черно често правят по-малко видими проблемите с косопада. Кичурите са идеални за тази ситуация, тъй като придават обем и естествен вид на косата.

Най-добрите цветове включват цялата гама светли тонове.

4.Екстеншъни

Този трик е сред най-популярните сред жените с малко коса, тъй като представлява бърз и ефикасен начин за подобряване на визията и снабдяване с повече коса.

Проблемът с екстеншъните е, че те често са видими и се изисква голяма прецизност за сливането им с естествения цвят на косата.

Най-добрият начин да извлечете полза от тях е като ги изберете внимателно и като проучите как да ги поставите правилно и как с тяхна помощ да правите различни прически.

5.Как да излекуваме изтънената коса

кокосово масло за подхранване на изтънената косда

Прикриването на изтънената коса не означава, че трябва да престанете да се грижите за нея. Подхранването е ключово за предпазване от допълнително опадане.

Има продукти на пазара, които можете да закупите. Цената им често е определяща за качеството им. За тези от вас, които предпочитат натуралните решения, предлагаме ефикасно средство срещу косопад. Веднага ще го споделим с вас.

Съставки:

 • 3 супени лъжици бадемово масло
 • 2 супени лъжици рициново масло
 • 3 супени лъжици кокосово масло
 • 1 чаена лъжица етерично масло от лавандула

Приготовление:

 • Първо смесете добре бадемовото, рициновото и кокосовото масло.
 • След това добавете етеричното масло от лавандула и капсулите витамин Е.
 • Налейте получената смес в стъклена бутилка. Съхранявайте я на сухо и прохладно място.

Приложение:

 • Вземете малка част от сместа и нежно я втрийте в скалпа с помощта на пръстите си.
 • Повтаряйте процедурата всеки ден преди лягане. Така ще действа през цялата нощ.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ladda, P. L., & Kamthane, R. B. (2014). Ricinus communis (Castor): An Overview. Int. J. of Res. in Pharmacology & Pharmacotherapeutics.
 • Rahman Mat Amin, A., Abu Bakar, R., & Jaafar, R. (2014). 27-30-Article The Effectiveness of Coconut Oil Mixed With Herbs To Promote Hair Growth. International Journal of Ethics in Engineering & Management Education Website: www.ijeee.in.
 • Rele, A. S., & Mohile, R. B. (1999). Effect of coconut oil on prevention of hair damage. Part 1. Journal of the Society of Cosmetic Chemists.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.