5 начина за предотвратяване загубата на коса

Много хора започват да се вглеждат във факта, че губят косата си, едва след като тя започва да оредява малко по малко
5 начина за предотвратяване загубата на коса
Lourdes Martínez

Написано и проверено от фармацевт Lourdes Martínez.

Последна актуализация: 21 декември, 2018

Ако имаме недостиг на желязо или цинк, косата  изглежда слаба и крехка. Рибеното масло и бирената мая, наред с други неща, могат да предоставят необходимите минерали и витамини за предотвратяване загубата на коса – вижте повече в следващите редове.

Косопада и здравето са неща, които засягат всички нас. Много хора започват да се вглеждат във факта, че губят косата си, едва след като тя започва да оредява малко по малко. Но можем ли да променим това положение?

Вярно е, че генетиката на човек е от значение за косата, но можем да се възползваме и от други фактори, за да предотвратим загубата на коса.

Тук ще намерите пет отлични предложения.

 Съвети за борба със загубата на коса

 1. Правилно хранене

правилното хранене е ключът в борбата със загубата на коса

Приемайки подходящи хранителни вещества, без каквато и да е липса на минерали, със сигурност ще ни помогне да запазим косата си здрава. Знаете, че ако например имате недостиг на желязо, косата ви ще изглежда слаба и крехка, следователно ще пада и по-често.

Същото се случва и при недостиг на цинк.

Ако ни липсва друг съществен елемент, наречен биотин, също може да пострадаме от загуба на коса, да имаме слаби нокти. Не сме застраховани от кожни проблеми.

А къде можем да намерим биотин като добра ефективна добавка? Обърнете внимание на следните храни:

  • Телешки чернен дроб: не се притеснявайте, че не разполага с много мазнини. Но пък има висока доза биотин, минерали и витамини, които са от съществено значение за здравето на косата. Струва си!
  • Яйца
  • Рибено масло
  • Бирена мая
  • Ядки
  • Ягоди
  • Кафяв ориз
  • Домати
  • Банани
  • Грах

Друг елемент, който не трябва да се пренебрегва е цистеин. Това е основна аминокиселина за косата. Тя спомага растежа на косата и я укрепва.

Обърнете й внимание и няма да съжалявате. Можете дас се снабдите с нея, като ядете следните храни:

 2. Ябълков оцет като средство за защита

ябълков оцет като средство за защита против загубата на коса

Ето една много проста и ефективна защита. Ябълковият оцет подпомага кръвообращението, стимулира и насища с кислород скалпа ни. Следователно, той е много подходящ да се използва в пулверизатор за масаж на скалпа – просто използвайте половин чаша оцет, смесена с половин чаша вода.

Нанесете на влажна коса, масажирайте в продължение на 5 минути и след това изплакнете с топла вода. Опитайте да го правите поне 2 пъти седмично!

 3. Копривата като средство за защита

загубата на коса може да бъде предотвратена с коприва

Тя също има съществено значение за укрепването на косъма. Копривата (известна също като пареща коприва) е лекарствено растение с изцелителен ефект, използвано още от древни времена за какво ли не. Тя действа като стимулант на капилярите и ги заздравява.

Много шампоани и кремове са направени с коприва. Затова и ние трябва да се възползваме от нея, например чрез инфузия. Добавете около пет листа от коприва в чаша с вряла вода. Оставете я да се попари, докато температурата спадне.

След като сместа понижи леко температурата си, така че да е само топла,  приложете на влажна коса за 20 минути.  Може да правите това два пъти седмично. Резултатите ще са забележими.

4. Алое вера като средство за защита

загубата на коса може да бъде предотвратена с алое вера

Изненадани ли сте? Едва ли. Всеки ден се откриват все повече ползи от това прекрасно лечебно растение. Алое вера можем да приложим и на скалпа си – то лекува, подобрява и стимулира растежа на косата, като я подхранва.

За да се възползвате от него, трябва просто да се сдобиете със сок или полупрозрачния гел от парче растение.

След това го смесете с чаша гореща вода и го разредете, за да го приложите към вече влажна коса с лек масаж. Просто трябва да се остави да подейства за около двадесет минути и … готово! Изплакнете с топла вода, след което използвайте обичайния си шампоан.

Защо не правите това два пъти седмично?

 5. Кокосово мляко и моркови като средство за защита

морковите спомагат при проблеми, свързани със загубата на коса

Това са два елемента, които действат като мощно средство против загубата на коса. 

И кокосовото мляко, и морковите съдържат витамин B, което е от съществено значение за здравето и растежа на косата. Със сигурност няма да е трудно да се сдобиете с кокосово мляко– вече го има почти във всеки хипермаркет.

След като си го набавите, ви трябва само един среден морков, който да смесите с млякото в блендер.

Миксирайте двете съставки добре, докато сместа заприлича на млечен шейк с атрактивен оранжев цвят.  После го приложете като овлажняващ тоник.

Както и в горепосочените средства за защита, нанасянето на този балсам също става върху влажна коса. Нанасяйте малко по малко, като масажирате с бавни движения. Оставете да подейства в продължение на 20 минути.

За да ви бъде по-лесно, можете да използвате шапка за душ, за да задържите по-добре тоника върху косата си. След това изплакнете с топла вода и измийте по стандартен начин.Много лесно и полезно средство. То също е особено ефективно, ако го прилагате поне в два дни от седмицата.

Надяваме се, че сте харесали тази статия и начините за предотвратяване загубата на коса, които ви предложихме!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.