Коронавирусът не се предава по въздуха според СЗО

Световната здравна организация (СЗО) наскоро публикува статия, според която коронавирса не може да бъде предаван по въздуха и че трябва правилно да използваме предпазните маски. Ще ви разкажем повече по темата в следващите редове.
Коронавирусът не се предава по въздуха според СЗО

Последна актуализация: 08 май, 2020

Световната здравна организация (СЗО) и независими учени редовно публикуват открития свързани с коронавируса. Скорошно изявление на СЗО твърди, че коронавирусът не се предава по въздуха. Това трябва да се има предвид, когато се мисли относно контролирането на ресурсите.

Можем да използваме тази информация заедно с всичко, което знаем за вируса и да действаме съобразно. Страните могат да използват тези открития, за да подобрят прилагането на предпазните мерки, които вече са въвели.

Видяхме, че социалното дистанциране и стоенето под карантина понижават степента на заразяване, заедно с носенето на маски и миенето на ръцете.

СЗО иска да ни припомни, че коронавирусът не се предава по въздуха. Тази информация не е нова и вече е била публикувана в предишни доклади на организацията.

Фактът, че коронавирусът не може да се предава по въздуха означава, че трябва да предотвратим реалното му пренасяне. Затова има и специфични указания за дезинфекциране на повърхностите и носене на маски.

Какво казва СЗО относно пренасянето по въздуха

СЗО публикува кратък доклад на 29 март, допълващ предходния от 27 март. Той е дълъг само две страници и представя доказателствата за предаването на коронавируса.

Според доклада коронавирусът не може да се предава по въздуха. Може да се пренася само чрез вдишването на капчици от отделени секрети. Заразените отделят тези капчици, които след това се пренасят на известно разстояние.

СЗО подчертава и разяснява, че има разлика между предаване по въздуха и предаване чрез секрети. Вирусите, които са устойчиви към околната среда могат да се предават чрез самия въздух.

Случаят със SARS-CoV-2 не е такъв. Този вирус се нуждае от придвижването на миниатюрните капчици и губи устойчивостта си, когато бъде отделен от тях.

Когато болният кашля, той разпространява заразата.

Когато заразеният кашля, той пренася коронавируса.

В Китай няма потвърждение за пренасянето на вируса само чрез въздуха според въпросния доклад.

Коронавирусът не може да бъде предаван чрез въздуха, но това не означава, че понякога не се предава по въздушен път. Трябва да разберем, че можем да се заразим с вируса само, когато сме много близо до инфектирания.

Колко дълго остава коронавирусът във въздуха?

Освен въпроса за пренасянето на въздушен път, СЗО разяснява и въпросите свързани с това, колко дълго се запазва SARS-CoV-2 върху повърхностите. Миниатюрните капчици със секрети могат да попаднат върху предмети и след това да се разпространят оттам.

New England Journal of Medicine публикува проучване относно издръжливостта на вируса. Те използват машини, за да пресъздадат различни сценарии. Машините образуват заразени капчици, за да може да се проучи разпространението им.

СЗО иска да поясни, че тези резултати не могат да бъдат приложени в реалния живот. Тези машини не са толкова мощни и силни колкото са човешките същества, затова не могат да бъдат приравнени с тях.

Въз основа на наличните доказателства, учените не могат да докажат, че SARS-CoV-2 се запазва във въпросните капчици по-дълго от 3 часа, нито пък, че може да пропътува разстояние по-дълго от 2 метра. Именно затова властите ни съветват да спазваме това разстояние помежду си.

Препоръчваме ви да прочетете и: Може ли храната да се зарази с коронавирус?

Ако коронавирусът не се предава по въздуха, защо трябва да носим маски?

Вече знаем как се предава коронавируса, а СЗО изтъква следните причини за носене на маските. Те трябва да се използват от:

  • Заразените с COVID-19.
  • Хората, които са в близък контакт с някой, който може да е бил в съприкосновение с вируса.
  • При пътуване до места с висока заболеваемост.
  • Ако сте здравен специалист или когато пътувате на обществени места.

Специалистите препоръчват носенето на FFP2 маски. Хирургичните маски не са ефикасни срещу миниатюрните капчици и дори могат да бъдат противопоказни.

Тъй като коронавирусът не се предава по въздуха, маските трябва да се използват разумно.

FFP2 маските са най-ефикасни, а не хирургическите.

Контролирането на ресурсите по време на пандемия

Вече знаем, че коронавирусът не може да се предава по въздуха. Затова носенето на маски от всички не е препоръчително. Трябва да използваме ресурсите разумно. Маските са дефицитна стока и са приоритет за здравните специалисти.

Ние носим отговорност за контролирането на коронавируса. Затова от нас зависи как ще контролираме наличните ресурси. Трябва да си запазим маски за определени, специфични ситуации и така да защитим най-уязвимите сред нас.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ong, Sean Wei Xiang, et al. “Air, surface environmental, and personal protective equipment contamination by severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) from a symptomatic patient.” Jama (2020).
  • van Doremalen, Neeltje, et al. “Aerosol and Surface Stability of SARS-CoV-2 as Compared with SARS-CoV-1.” New England Journal of Medicine (2020).
  • Lai, Shengjie, et al. “Preliminary risk analysis of 2019 novel coronavirus spread within and beyond China.” 2020-02-03]. https://www. worldpop. org/events/china (2020).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.