Конюнктивитът: нов симптом на коронавирус?

Международните здравни власти сочат конюнктивита като нов признак на коронавируса. Докато СЗО тепърва ще го добавя в техния диагностичен протокол, има потвърдени случаи, в които единствения симптом зачервените очи.
Конюнктивитът: нов симптом на коронавирус?

Последна актуализация: 06 май, 2020

Напоследък, конюнктивитът привлича все повече върху себе си вниманието, като нов симптом на коронавируса. Докато това е симптом, който различните медицински организации записват от началото на огнището, сега неговото присъствие е окончателно потвърдено.

В САЩ, членовете на здравните екипи първи предупреждават за този нов симптом. По същия начин, нито центровете за контрол и превенция на заболяването ( CDC ) или Световната здравна организация (СЗО) са добавили конюнктивита в техния предупредителен списък…

Сред научната литература, съществуват две статии по тази тема:

  • Едно проучване в Журнала по медицинска вирусология намерило SARS-CoV-2 в очните секрети, подсказвайки присъствието на коронавирус в очната конюнктива.
  • Друго проучване в New England Journal of Medicine изучило симптомите на заразени хора, които са се оказали позитивни за коронавирус в Китай. И почти 1% от тези случаи включват натрупване на конюнктивата.

Конюнктивитът: какво представлява?

Конюнктивитът е едно от най-често срещаните очни заболявания по света. Като цяло, се състои от лека инфекция, която бързо отминава.

Конюнктивитът е възпаление на очната конюнктива, една много тънка лигавица. Намира се под клепачите и покрива външната част на очната ябълка. Когато се подува, малките кръвоносни съдове там се подуват и окото изглежда червено.

Ако това е нов симптом на коронавирус, тогава конюнктивита на пациента трябва да е резултат от SARS -CoV -2. Извън настоящата пандемия, конюнктивита може да се развие като резултат от бактериите и веществата в околната среда.

Така, разглеждаме симптом, който може да бъде вирусен, бактериален или алергичен. Има също други заболявания, свързани с коронавируса, извън самия коронавирус. Например, синдрома на Зьогрен, автоимунно заболяване.

Конюнктивитът: зачервено око на жена

Конюнктивитът е подуване на конюнктивата на окото, което води до зачервяване на окото.

Конюнктивитът: Какво казва Американската академия по офтамология?

Американската академия по офтамология пусна обновление по случая, събирайки информация от здравните екипи. Споменава се приноса на тези работници и се приема, че конюнктивитът е нов симптом на коронавируса.

Теорията е, че капчиците, чрез които COVID -19 се разпространява, падат върху очната конюнктива. Не забравяйте, че разпространението на този вирус става чрез дихателни капчици, които се разпространяват по въздушен път.

Инфекцията не става само чрез пряко разпространение. Трябва да имаме предвид, че частиците могат също да попаднат върху повърхностите и тогава ги водим до нашите лица с ръцете ни. Следователно, дезинфектирането на нашата заобикаляща среда и нашите ръце е от голямо значение.

Според американската академия по офтамология, ако един пациент има конюнктивит и треска, както и някой дихателен симптом, тогава лекарите веднага ще предположат, че е коронавирус. Още повече, ако човекът е бил в контакт със заразени географски региони или пациенти.

На тази основа, академията препоръчва здравните екипи да предпазват очите си, когато преглеждат пациентите…не само устата и носа. Този нов симптом на коронавирус променя начините на защита, правейки ги по-стриктни.

Конюнктивитът и други нови симптоми на коронавирус

Освен конюнктивита, другите медицински асоциации предупреждават за още симптоми, които биха могли да подсказват за коронавируса, освен обикновените. Например, испанската общност по неврология пуснала твърдение, обяснявайки изолацията на хората с внезапна загуба на тяхното чувство на обоняние, под съмнение за COVID-19.

По същите линии, промените в храносмилането са споменати като нови симптоми на коронавирус. Особено диарията, която присъства в почти 50% от потвърдените случаи.

Лице на млада жена, с маска и очила

Медицинските асоциации препоръчват също така да предпазите очите си, предвид новите открития.

Какво да правим пред тези нови симптоми на коронавирус

Конюнктивит, внезапна загуба на усещанията за вкус и мирис, и диария всички тези симптоми трябва всички да се имат предвид в настоящия контекст. Въпреки че СЗО не ги е включило в техния списък на основни симптоми, медицинските асоциации препоръчват да се изследват тези, които проявяват тези симптоми на коронавирус.

Тъй като сме по средата на пандемия, трябва да предприемем конкретни мерки, за да намалим нивото на заразяване. Следователно, тревогата сега е по-висока отколкото при нормални обстоятелства. Ето защо вниманието, което специалистите обръщат на симптомите, е по-високо от средното.

Ако страдате от тези нови симптоми на коронавирус, трябва да се консултирате с лекар. Всяка страна е поставила на място механизми, така че нейните жители да могат да общуват със здравни екипи преди да се скрият. Спазването на тези механизми за консултация е от основно значение по време на този период на карантина.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Xia, Jianhua, et al. “Evaluation of coronavirus in tears and conjunctival secretions of patients with SARS‐CoV‐2 infection.” Journal of medical virology (2020).
  • Guan, Wei-jie, et al. “Clinical characteristics of coronavirus disease 2019 in China.” New England Journal of Medicine (2020).
  • Sun, M. D., et al. “Clinical characteristics of COVID-19 patients with digestive symptoms in Hubei, China: a descriptive, cross-sectional, multicenter study.”
  • Altamirano, S., et al. “Recomendaciones para Médicos de Emergencias sobre la situación actual de Coronavirus (2019-nCoV) en Argentina.” (2020).
  • Reviglio, Víctor Eduardo, et al. “2019-nCoV y oftalmología:¿ un nuevo capítulo de la misma historia?.” Oftalmología Clínica y Experimental (2020).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.